SpeciiIngrijireHranaReproducere
Ingrijire veverite
Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene)
Vezi toate articolele despre Tamias sibiricus
Tamias sibiricus
Caracteristici generale
Veveritele siberiene ating la maturitate 50-150g greutate, 18-25cm lungime (inclusiv coada) si au cozi lungi (6-9cm) si acoperite de blana. Durata medie de viata in mediul lor natural este de 3-7 ani, dar in captivitate pot trai 6-11 ani si chiar peste, daca sunt ingrijite corespunzator. Totusi, ele nu sunt animale recomandate incepatorilor deoarece au cerinte de ingrijire mai deosebite si sunt foarte active, putand deveni chiar deranjante.
In salbaticie veveritele siberiene traiesc in paduri si, desi sunt foarte bune cataratoare isi petrec mare parte a timpului la sol, unde isi construiesc si vizuine cu galerii. Aspectul lor este asemanator cu cel al unei veverite obisnuite, culoarea blanii lor fiind maro, cu cateva dungi deschise la culoare (in captivitate au aparut varietati albino si crem). Blana de pe burtica are culoarea crem, iar dungile de blana crem se prelungesc pana in jurul ochilor. Urechile lor sunt mici si rotunjite, iar botul are aspectul specific al rozatoarelor. Coada este lunga si stufoasa, firele de blana din ea avand varfurile albe.
Veveritele siberiene sunt animale sociabile si nu trebuiesc tinute singure in cusca. Ideal este sa formam perechi sau grupuri de femele sau perechi sau grupuri de masculi (caz in care animalele trebuie obisnuite impreuna de la varste fragede pentru a evita conflictele teritoriale). Masculii si femelele trebuiesc tinuti in custi separate pentru a putea evita gestatiile repetate. Veveritele siberiene sunt animale diurne, fiind active in special dimineata si seara.
Veveritele siberiene sunt animale jucause, foarte active si fascinant de privit. Ele sunt animale puternic vocale, folosind multe tipuri de sunete pentru a comunica: chitaituri rapide si stridente atunci cand sunt speriate, scrasnete din dinti, ciripituri asemanatoare cu ciripiturile puilor de pasari etc.
Femela sau mascul?
Sexul unei veverite siberiene este relativ greu de determinat vizual. Cel mai important indiciu in stabilirea sexului este distanta dintre organele genitale si anus. In cazul femelelor aceasta distanta este cu mult mai scurta decat in cazul masculilor. De asemenea, preputul masculilor este vizibil si in perioada de reproducere si testicolele devin vizibile. Femelele au 4 perechi de sfarcuri proeminente.Amenajarea unei custi
Incinta ideala pentru gazduirea veveritelor siberiene este o cusca cu gratii foarte spatioasa. Custile din plastic sau acvariile nu ofera suficienta ventilatie, pastreaza mirosurile urate si plasticul poate fi chiar rontait de veverite. Asigurati-va insa ca fundul custii nu este din gratii intrucat labutele veveritelor vor avea mult de suferit.
Pentru o veverita sau o pereche de veverite siberiene cusca va trebui sa aiba minim 120cm latime, 120cm adancime si 200cm inaltime. Pentru mai multe vevrite va trebui sa pregatiti o incinta mai mare. Veveritele siberiene se streseaza foarte usor in spatii mici si vor dezvolta grave probleme comportamentale. De fapt, se spune ca pentru ele nici o cusca nu poate fi suficient de mare. Cusca va trebui sa fie construita din gratii de metal sau plasa de sarma solida si sa aiba neaparat acoperis intrucat veveritele pot sa sara afara din ea. Ideal este sa construiti sau sa achizitionati pentru veveritele dumneavoastra o cusca etajata, cu mai multe nivele care sa le ofere animalelor posibilitati sporite de distractie, intrucat veveritele siberiene sunt foarte bune cataratoare.
Veveritelor le place foarte mult sa sape si sa se ingroape asa ca va trebui sa le captusiti fundul acvariului cu un strat gros de 5-8cm de asternut format din talas. Evitati talasul de cedru intrucat este otravitor. Puteti folosi de asemenea servetele moi taiate in fasii sau chiar fan. Cusca va trebui curatata saptamanal si asternutul inlocuit la fiecare 2 saptamani.
Va trebui sa plasati in cusca si o casuta in care veveritele sa se poata ascunde si unde sa poata dormi. Puteti construi sau cumpara o astfel de casuta. Orice varianta ati alege, evitati plasticul pentru ca va fi distrus de dintii veveritelor. Puteti achizitiona o casuta din lemn sau folosi un ghiveci din ceramica. Important! Retineti ca numarul casutelor trebuie sa fie egal cu numarul veveritelor, altfel se vor ivi conflicte!
Veveritele sunt foarte active si jucause asa ca va trebui sa le oferiti diverse acccesorii: ramuri de copaci pentru a se catara pe ele, pietre, bucati de lemn, scari, rampe si platforme.Va trebui sa dotati cusca si cu jucarii: role de carton de la hartia igienica, cutiute de carton, crengute de copac, fan, hamace confectionate chiar de dumneavoastra din bucati rectangulare de material textil (materialul trebuie sa fie suficient de gros sau impaturit in mai multe si hamacul trebuie legat de gratiile custii folosind numai sarma, nu ata sau sfoara) etc. Puteti achizitiona si o roata de alergat insa suprafata pe care va alerga veverita va trebui sa fie solida, pentru a evita ranirea sau fracturarea labutelor. Va trebui de asemenea sa achizitionati o roata care sa nu permita veveritei sa-si prinda sau agate lunga sa coada in vreun loc. Evitati plasticul pentru orice constructie in interiorul custii.
Bolul pentru mancare este ideal sa fie unul putin adanc, din ceramica (suficient de greu pentru a nu fi rasturnat) iar pentru apa se va folosi o adapatoare cu cioc de metal (dozator). Veveritele trebuie sa aiba la dispozitie apa proaspata in permanenta.
Veveritele siberiene sunt sensibile la radiatiile emanate de televizoare asa ca aveti grija sa plasati cusca la o distanta cat mai mare de acesta. Nu asezati niciodata cusca sub lumina directa a soarelui!
Hrana
Veveritele siberiene sunt omnivore si vor accepta o hrana diversa. Pentru hranirea veveritelor puteti folosi mixurile pentru rozatoare, disponibile in magazinele de specialitate. Totusi, dieta unei veverite siberiene nu trebuie sa fie alcatuita in exclusivitate din pelete. Pentru a varia dieta veveritelor, le puteti oferi si alune, fructe si legume: broccoli, cartofi dulci, cotor de salata, castravete, morcov, coaja de rosie sau coaja de castravete (spalata bine si frecata). Evitati coaja de cartof, este toxica pentru veverite! Puteti sa hraniti veverita din palma, in acest fel stabilind si interactiuni cu ea si obisnuind-o cu prezenta dumneavoastra. Veveritele vor aprecia si semintele (in special cele de floarea soarelui) insa acestea nu sunt foarte indicate si trebuie oferite rar. Alte "tratatii": viermi de faina, ou fiert tare, bucatele de carne de pui bine fiarta si nesarata.
Pentru a le ajuta sa-si toceasca incisivii care cresc in lungime continuu, pe durata intregii vieti, va trebui sa va asigurati ca in cusca exista in permanenta un os de sepie si un bloc de minerale (dintre cele pentru papagali). SpeciiIngrijireHranaReproducere
Ingrijire veverite
Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene)
Vezi toate articolele despre Tamias sibiricus
Veverita siberiana
Veveritele obisnuiesc sa-si ascunda hrana ingropand-o in asternut asa ca va trebui sa inspectati din cand in cand cusca pentru a indeparta resturile ramase.
Imblanzirea si manipularea veveritelor siberiene
Important! Nu ridicati niciodata o veverita siberiana in aer tinand-o de coada! Veveritele siberiene isi pot pierde varful cozii ca mecanism de aparare impotriva agresiunilor (similar cu reptilele). Coada pierduta a veveritei nu va mai creste la loc insa niciodata. Nu este indicat nici sa apucati veverita cu o miscare orientata desupra corpului sau pentru ca nu se va simti in siguranta. Ideal este sa o incurajati sa se urce singura in palma dumneavoastra sau sa o apucati cu palmele cupate. Totusi este important de retinut ca veverita siberiana este un animal salbatic, care nu va putea fi niciodata total imblanzit si multe nu vor accepta sa fie atinse sau prinse in palme. Datorita faptului ca se streseaza usor este indicat sa nu fie fortate sa accepte contactele umane si nici urmarite sau alergate pentru a fi prinse.
Dupa achizitionare acordati veveritelor dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua "casa". Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca lor, vorbindu-le incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Ulterior puteti incerca sa le hraniti din palma. Dupa ce accepta acest lucru puteti sa le luati in palme. Aveti grija sa nu le scapati pentru ca se pot rani. Mangaiati-le usor si cu delicatete pe ceafa si pe partile laterale ale capului. Nu le loviti niciodata! Procesul de imblanzire poate dura de la cateva zile pana la cateva luni sau se poate sa nu se realizeze niciodata.
Este indicat sa lasati din cand in cand veveritele dumneavoastra libere prin casa insa va trebui sa aveti grija sa nu poata intra prin cotloane de unde sa nu le mai puteti scoate sau sa nu le mai gasiti.
Ingrijiri speciale
Din cand in cand (de 2-3 ori pe saptamana) puteti sa oferiti veveritelor dumneavoastra o "baie" de nisip care sa le aminteasca de habitatul lor natural. Nu faceti baie veveritelor siberiene! Ele pot raci si nici nu au nevoie de baie, isi curata blana singure.
In mediul lor natural veveritele siberiene hiberneaza pe timpul iernii, insa in casele noastre incalzite ele nu vor hiberna. Totusi, pe perioada rece ele isi vor incetini ritmul de viata si vor dormi mai mult. Nu le deranjati! In vederea hibernarii asigurati-va ca le oferiti hrana mai multa.
anonim_4396 întreabă: