| yourkittycat a întrebat:

Am adoptat o pisica, are 8 lunite si as vrea sa o duc la un medit pentru sterilizare nu am posibilitatea si timpul necesar pentru a ma ocupa de alti puiuti. Imi este de ajuns doar o pisicuta si nu vreau nici sa abandonez pui. Este indicata sterilizare? mie cam frica,straight face

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| ingridteintreaba a răspuns:

Este bine sa o sterilizezi de la primele semne ca intra in calduri, asa o sa ramana tanara si jucausa si nu o sa stie ce inseamna sa isi doreasca partener. Pisica mea a dat semne cam devreme, poe la 9 luni. Operatia de sterilizare e putin stresanta, in sensul ca dureaza intre 30 de minute si o ora in care te agiti pe acolo, dar la mine nu au aparut complicatii si in general nu apar. Pisica e putin adormita si cu nasucul si ochisorii uscati cand o scoate de acolo pentru ca a fost anesteziata. Veterinarul ii pune niste picaturi si e totul ok. Trebuie sa ai grija cand o cari dupa operate, eu am carat-o cu grija intr-un prosop. Trebuie sa aiba mancare si un culcus cald la nivelul solului, nu are voie sa sara si sa se miste brusc. Nu trebuie pusa in pat sau la inaltime. Nisipul trebuie sa fie curat ca riscul ca operatia sa se infecteze sa fie aproape nul. Iti recomand sa ai vreo 3 zile libere sa o poti supraveghea, dupa care o sa fie plina de viata si in afara pericolelor si o poti lasa singurica.

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu prea am inteles de ce vorbesti cu "lunite" cand se spune "luna" sau pluralul: "luni".

Deci, pisica la 8 luni este deja matura si apta sa procreeze.
Daca doresti sa o sterlizezi, poti sa o faci acum.
Se putea opera de fapt, de la varsta de 6 luni.
Sterilizarea se poate face la orice centru veterinar unde se fac si operatii, mergi acolo, o programezi si te duci in ziua respectiva cu ea, nemancata si nebauta de seara.
Iti vor spune ei de cand, in pincipiu ar trebui sa fie 10-12 ore.
Dupa operatia pisica poate sta la ei peste noapte, sau ti-o vor da acasa dupa ceteva ore de la operatie, depinzand de regulile lor interne si de cat este de fragila pisica.
Urmatoarele zile sunt critice pentru ea, trebuind ajutata si protejata, pentru ca se poate linge la operatie, isi poate rupe atele, sau se poate infecta. Deci, cineva trebuie sa o supravegheze.
Dupa sterlizare, pisica va deveni foarte linistita, nemaifiind tentata sa plece dupa motani, iar perioada imprecherii nu va mai exista pentru ea, devenind blanda si atasata casei.

In principiu, nu ar trebui sa-ti fie frica deloc, pentru ca tie nu ti se intampla nimic, iar pisicutei i se face o interventie chirurgicala simpla si usoara.

| minrest a răspuns:

Ideea de a steriliza pisica este foarte buna. Nu are rost sa umplem orasul de mate, deci trebuiesc sterilizate. Dupa cum s-a mai spus, interventia e usoara si sigura.

| anamariarot a răspuns:

E foarte bună decizia ta de a o steriliza. Poți căuta pe Facebook grupul Pisici(cats) și să întrebi inclusiv acolo; sunt și câțiva veterinari care îți pot da mai multe sfaturi.