Am și eu un cățeluș de 3 ani și îți pot răspunde la toate întrebăriile.
1) Începe să latre fiindcă ii este frică să urce mai sus.
2) Când strigi lalallalalalalaa posibil să o enerveze cuvintele astea, sau poate pur și simplu o doare urechile fiindcă căteii aud foarte bine iar cu sunetele alea îl deranjezi.
3) Posibil ca ii este somn, de asta gâfâie, așteaptă să își facă un somnișor să se odihnească apoi joacă-te cu el, dacă tot așa face înseamnă ca este stilul său de a fi, așa face el când se joacă, adica gâfâie.
4) Trebuie să o înveți să facă treburile afară, fiindcă singură nu o să învețe niciodată. Uită-te pe net și informează-te, eu nu prea le am cu învățatul, la mine sora mea a învățat cățelul să fie cuminte și să facă treburile afară. Acum nu mai face treburile în casa ohohoo de luni de zile, sau poate chiar 1-2 ani. Mai degrabă se abține până nu mai poate decât să facă în casă
5) Căinii sunt foarte sufletiști, dacă tu ești tristă, plângi, și ea automat o să fie tristă.
6) Așa fac ei, ca să-și facă unghiile sau câteodată pentru ca sunt stresați, nervoși.
Bine, mersi. La raspunsul 4...cateaua are 4 luni si incercam sa o invatam sa iti faca nevoile afara dar nu prea reusim(eu si parintii). O scoatem afara cu lesa dar probabil crede ca ies doar ca sa o plimb si o las in curte toata ziua iar atunci vand isi face nevoile in casa ii dau peste fund cu ziarul dar tot face. Probabil mai trebuie sa aseptam cam o luna ca sa inteleaga ca nu e bine sa faca in casa(avem si presulete absorbante dar face foarte rar pe alea)
Căinii au nevoie și de libertate tine minte asta, nu trebuie să-l scoți afară și să-l ții mereu cu lesa tot timpul afară deoarece în felul ăsta o să înnebunească crede-ma. Nu e bine nici să-l bați fiindcă o să prindă pică pe tine dacă faci așa. Caută un parculeț mic și începe să ii dai drumul, așa aleargă, obosește, e fericit și toate cele bune iar atunci când trebuie să plecați îl chemi la tine cu numele și ii dai un fel de recompensă. Cu căinii trebuie să fii amabilă, dulce, și ei o să te mulțumească comportându-se bine(am zis ei fiindcă acum vorbesc în general), cu bătăile nu o să rezolvi nimic.
Dai o palmă la doar atunci când mușcă tare pe cineva, îți garantez ca nu o să mai muște a doua oară, iar după palma nu îl mai băga în seamă câteva ore și o să vezi ca o să vină ea la tine până la urmă. Eu așa am făcut cu căinele meu, odată a mușcat-o pe verișoara mea mai micuță și i-am dat o palmă dar i-am dat-o prea tare cred, pentru ca țipa și alerga prin toată casa, am și mâna grea eu, după aceea mi-a părut și puțin rău ca i-am dat prea tare...
După faza aceea nu a mai mușcat niciodată!