| Șmecherie21 a întrebat:

Bună, am o pisica care a născut prematur 5 pisoi...2 au murit iar 3 sunt în viata. Mama nu vrea sa le dea lapte și nici nu sta lângă ei. Nu știu ce sa fac. Va rog ajutați-ma ca unul este aproape mort. Nu vreau sa moara și ceilalți 2. Va rog ajutați-ma.

2 răspunsuri:
| ioana748 a răspuns:

Trebuie sa iei de la farmacia veterinara un biberon pentru pui sau sa i hraneste cu seringa.
Poti cumpara lapte de la veterinar sau sa l prepari tu cum spune mai jos.
De pe net:

Două dintre rețetele pentru preparea laptelui ar fi acestea:

* 250 ml (1 cană) lapte de capră (vacă) (3.5%grăsime)
* 1 gălbenuș de ou
* 1 vârf de linguriță de miere
* câțiva stropi de zeamă de lămâie
* 2 linguri ceai de colici pentru bebeluși

sau

* 90 ml lapte condensat
* 90 ml apă sau ceai de fenicul
* 120 ml iaurt din lapte nedegresat
* 3 gălbenușuri mari
se amestecă totul și se cerne.

Recomandarea noastră este să folositi totuși o formulă profesională de lapte, cumpărat de la pet shop sau clinica veterinară.

– indiferent că folosiți o formulă profesională sau una făcută în casă, în prima săptămâna, puii se hrănesc din 2 în 2 ore (minim 8 mese pe zi) cu lapte călduț (ideal la 37 grade C), oferit din biberon sau seringă. Dacă pisoii sunt slăbiți, vor trebui hrăniți chiar și în fiecare oră. Aveți grijă să țineți biberonul înclinat la 45 de grade, iar puii în poziția firească, cu burta în jos, niciodată pe spate. Ca și cum ar sta în picioare sau pe burtă și ar suge de la mama lor. Nu forțați, când sunt foarte mici există pericolul să se înece. Urmăriți ritmul de supt al pisoiului, aveți grijă să aibă capul ridicat chiar și după ce termină de supt. La sfârșit, îl puteți lovi ușor pe spate pentru a elimina gazele. Nu-l grăbiți.

Foarte important! – ulterior va trebui stimulat pentru a urina/defeca, dar revenim la acest subiect.

– în prima săptămână vor consuma între 2 și 4 ml de lapte. Din a doua săptămână, mesele pot fi oferite la 3-4 ore, mărind cantitatea la 5-10 ml. În a treia săptămână sunt suficiente 5 mese pe zi și vor consuma 10-15 ml de lapte la fiecare masă iar în a patra săptămână, măriți în continuare cantitatea. În a cincea săptămână renunțați la biberon, vor linge singuri laptele din castron. Acum puteți începe înțărcarea. Și pentru ințărcare se găsesc pateuri speciale în magazinele de specialitate. Ele conțin hrana cea mai adecvată pentru vârsta respectivă.

– medicul veterinar vă va aproxima vârsta puilor dar, ca regulă generală, la naștere cântăresc între 75 și 100 de grame. Dacă sunt hrăniți corect, ar trebui să crească într-un ritm alert, cu aproximativ 10 grame pe zi in prima perioada. Ochii li se deschid între 9 și 14 zile, vor fi tulburi la început și va trebui să-i feriți de lumina puternică. Pentru câteva săptămâni, culoarea ochilor va fi albastră. Din a treia săptămâna de viață vor începe să audă și tot atunci vor putea elimina fecalele și urina în mod voluntar. Din a patra săptămână, vor încerca să meargă singuri, iar mersul va fi unul amuzant, clătinat, ca de păianjen beat? În a cincea săptămână vor fi tot mai independenți, vor începe să se joace, să mănânce singuri și acum poate fi introdusă și alimentația de ințărcare. Se găsesc în comerț astfel de conserve, destinate puilor care încep să mănânce singuri.

– greutatea puilor va crește zilnic cu 10%. Dacă puii nu se dezvoltă cum ar trebui, mergeți cu ei la medicul veterinar.

? Stimularea și învățarea cu litiera:

În primele 20 de zile de viață, puii trebuie stimulați pentru a urina/defeca. Stimularea este la fel de importantă ca hrana, pentru că în lipsa ei puii se vor intoxica și vor muri. Zona abdominală și anală a pisoilor este linsă sistematic de pisica mamă. În lipsa acesteia, burtica trebuie masată cu o bucățică de bumbac (prosop, batistă) înmuiată în apă caldă, după fiecare masă. Pisica mamă își linge ore în șir puii, așa că nu săriți niciodată peste această etapă. Puii vor urina la fiecare stimulare dar vor defeca o singură dată sau de două ori pe zi.

La aproximativ 4 saptămâni, îi puteți învața deja să-și facă nevoile în nisip. Este suficient să le puneți la dispoziție o tăviță cu nisip, să-i stimulați deasupra ei și instinctiv vor continua să facă în litiera amenajată.

? Indigestia, balonarea, constipația:

Pentru a evita aceste probleme, puteți folosi ceaiul de fenicul, în loc de apă, pentru a prepară formula de lapte cumpărat din comerț. Puteți folosi și ceaiul de mușețel sau câteva picături de Espumisan pentru copii. În caz de constipație, puteți înmuia un deget în ulei de parafină și să le ungeți cerul gurii cu o cantitate infimă din acest ulei.

? Important:

Aceste sfaturi nu înlocuiesc vizita la medicul veterinar. Acesta este cel mai în măsură să va îndrume cum să creșteți orfanii, să-i consulte și să le ofere asistența medicală de care au nevoie. Tot medicul veterinar va stabili planul de deparazitări și vaccinări obligatorii.

Informațiile oferite de noi sunt bazate pe experiența proprie și au doar caracter informativ. Sperăm să vă fie utile, dacă va confruntați cu astfel de cazuri.

În final, vă atenționăm că, dacă nu părea deja, creșterea unor pui de pisică orfani nu este deloc simplă. Veți pierde nopți, veți cheltui timp și bani, 3-4 săptămâni veți avea viață grea. Odată trecută prima lună, însă, puii respectivi vor deveni ceva mai mult decât niște simple pisici: un fel de oameni mici în trup și cu comportament de pisică, însă mult mai atașați de voi, părinții voștri, decât e, de pildă, un cățel. Și va merita fiecare minut și fiecare leu consumate?

Pentru orice alte îndrumări sau sfaturi, vă stăm la dispoziție oricând.

#ProtectWhatYouLove?

? ARCA

| medicveterinarbucuresti a răspuns:

Varianta 1: Lapte praf si biberon sau seringa.
Varianta 2: mama surgat, o alta pisica care alapteaza.
Tine-i la cald, te rog.
Uite detalii pretioase aici: https://www.veterinarladomiciliu.ro/......saptamani/