| Foxglove13 a întrebat:

Am o pisica de 7 saptamani, am primit-o acum 1 saptamana; am dus-o la veterinar, i-am facut deparazitarea interna si externa, a fost bine, mananca, face doar la litiera, e jucausa insa am observat zilele astea ca devine un pic mai agresiva. zgarie, musca, sare la picior (sa se joace cred dar zgarie), e agitata, se sperie, roade ce gaseste. Am observat ca are tendinta sa roada pe gingii. Ii cresc dintii?
Daca da, ce legatura are zgariatul?
De asemenea, mananca si doarme mult. Are burtica un pic umflata. Cand am dus-o la veterinar, mi-a zis ca avea viermisori si era din cauza lor. Acum n-am mai dus-o ca a zis atunci ca-i bine. Ce are? sad
Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Cat a răspuns:

Buna, Jaquelline!

Pentru a nu te ingrijora de fiecare data cand ti se pare ca pisica face ciudat, cel mai bine e sa iti rezervi niste timp si sa te documentezi si sa inveti despre pisici si motivatiile lor. Astfel, o sa descoperi ca un comportament care tie ti se pare nepotrivit (sa sara sa iti atace gleznele), e perfect justificat pentru pisici (pentru ele e o simulare a vanatorii, iar picioarele sunt "prada"). Spre deosebire caini, pisicile nu vor face niciodata ceva doar ca sa ii faca stapanului pe plac, asa ca daca le intelegi natura e mult mai simplu sa privesti obiectiv eventualele probleme pe care le aduc in viata ta.

In general, pisicile dorm aproape 18h in fiecare zi, mai ales cand sunt pui (cand si mananca mult), deci la capitolul asta totul e ok pentru pisica ta. Daca a fost deparazitata si n-ai observat viermisori in fecale, inseamna ca poti sa stai linistita si veterinarul a avut dreptate, problema s-a rezolvat.

Ca si oamenii, ele au doua seturi de dinti: unii de lapte, care ii cresc si apoi ii cad, urmati de o serie de dinti definitivi. Poti citi aici mai multe informatii despre dentitia pisicii si varsta la care te poti astepta la ceva agitatie cauzata de schimbarea dentitiei: http://pisicata.ro/schimbarea-dintilor-pisicii-tale

Pisica ta este inca in perioada in care ii cresc dintii. Asta ar putea sa explice faptul ca musca mai mult. Dar aceasta este si o metoda de cunoastere a lumii pentru pisici.

Agresivitatea este ceva ce nu trebuie sa incurajezi si nici sa permiti. Dupa cum iti spuneam mai sus, atunci cand pisica iti sare la picioare, simuleaza o sesiune de vanatoare. Asta ar trebui sa iti dea tie de inteles ca nu te-ai jucat suficient cu pisica si are nevoie de mai mult timp petrecut activ cu tine. Trebuie sa ai putina rabdare si sa ii pui la dispozitie mai multe tipuri de jucarii ca sa descoperi ce ii place cel mai mult. Unele pisici sunt ahtiate dupa betele cu pene, altele dupa mingiute.

Trebuie sa te joci cu pisica ta in fiecare zi. Specialistii recomanda minimum 40 de minute de joaca zilnica (activ, nu doar sa o lasi intr-o camera unde ar putea ea sa rostogoleasca o mingiuta daca o vede). Daca nu te joci suficient, pisica ta va avea suficienta energie cat sa inceapa sa-ti descopere perdelele, sa darame lucruri, sa roada cabluri sau sa gaseasca alte metode sa-ti atraga atentia. O pisica care-ti face ravagii prin casa e doar plictisita si incearca sa-ti transmita ca are o problema cu mediul ei nestimulant.

Daca pisica ta devine agresiva in timp ce va jucati, scoti un sunet ascutit (pisicile percep mai bine acest tip de zgomot), apoi opresti joaca. Mesajul pentru pisica trebuie sa fie ca atunci cand musca sau zgarie, joaca se opreste. E nevoie de perseverenta in directia asta, dar daca ii permiti sa te muste acum, cat e pui, va avea pentru tot restul vietii comportamentul asta. Muscatura de pisica este printre cele mai periculoase pentru om, ducand inclusiv la spitalizare lungi. Eu am o prietena care tocmai si-a lasat pisica la tara, dupa 3 atacuri foarte grave. La ultimul dintre ele, zgarieturile au fost atat de adanci, ca a avut nevoie de copci si antibiotice.

Ca regula generala, este perfect daca o duci la veterinar de fiecare data cand ti se pare ca ceva nu e bine. Doar veterinarul poate sa iti zica ca e cu adevarat bine si nu e apatica din cauza unor eruptii dentare, problematice, de exemplu.

Personal, ce mi se pare mie cel mai important si insuficient discutat, e importanta dietei si a modalitatii de hranire. Cel mai bine e ca pisica sa fie hranita de 2 -3 ori pe zi, cam la aceleasi ore, nu sa aiba mancare la discretie toata ziua.

Mie mi-a fost destul de greu sa ii gasesc pisicii mele niste branduri de mancare umeda si uscata ok, pentru ca majoritatea contin ingrediente care au ca unic scop crearea dependentei la pisici (carbohidratii, de exemplu). Majoritatea brandurilor de mancare de pisici pe care le gasesti in supermarket sunt echivalentul junk food-ului pentru pisici, cu efecte similare pentru sanatatea lor. Momentan sunt in stadiul in care ma gandesc cum sa fac sa ii integrez treptat cat mai bine carnea cruda in dieta.

Am mai raspuns aici altui utilizator cu ceva mai multe detalii despre comportamentul pisicii: http://www.tpu.ro/......perdelele/

Daca intelegi engleza, iti recomand din tot sufletul canalul lui Jackson Galaxy, unde vorbeste foarte mult si documentat despre o sumedenie de probleme cu care ai putea sa te confrunti avand o pisica: https://www.youtube.com/user/TheCatDaddy66/videos

Mult spor cu cititul despre pisici, iar daca ai probleme sau intrebari, poti sa-mi scrii. Eu momentan sunt la crescutul celei de-a patra pisici din viata mea si petrec destul de mult timp cautand informatii despre cum as putea sa-i fac viata la bloc cand mai confortabila.

| Foxglove13 explică (pentru Cat):

Il stiu pe Jackson Galaxy big grin
Cu dintii, e ok, mi-am dat seama dupa. La fel si cu "agresiunea".
Dar mai nou, am impresia ca ma vede ca pe un "inamic". Ori se joaca cu mine si percep eu altceva ori..asa e. Dar mai las timp, sa vad ce e de fapt.
Cat despre pisica, am fost obligata s-o las la tara o saptamana si maine ma duc dupa ea. Crezi ca e schimbata? Pisica a calatorit mult din primele 2 saptamani si n-a avut niciodata parte de "afectiune permanenta de la o singura persoana". Isi cauta mamica destul de des cand doarme.
Crezi ca s-a dezobisnuit de locul in care ii era litiera/ bolul cu mancare?
am observat ca atunci cand e intr-un loc nou, daca o pun pe pat, are tendinta sa ramana acolo mereu; sa doarma acolo, sa se joace acolo.
Cand am adus-o prima data acasa, am pus-o in pat la mine si am lasat-o mai apoi, langa pat, jos intr-un patut special dar dimineata ori o gaseam jucandu-se cu nasul meu, ori cu degetele ori cu parul asa ca am fost nevoita s-o mut si i-am pus patutul in camera mare, pe canapea. Crezi ca e ok?
Mi-e intr-un fel..mila s-o las acolo singura, ma gandesc ca nici mie nu mi-ar placea sa dorm singura intr-un loc nou laughing Mama zice ca e ok, ca are mai mult spatiu, ca nu ma deranjaza, ca ei ii place.
Astpet parerea ta (din nou),
multumesc mult! big grin

| Cat a răspuns (pentru Foxglove13):

Buna!

Ma bucur ca se intoarce pisica la tine happy

Pentru ca esti un punct de interes pentru pisica, inteleg de ce ai putea avea senzatia ca esti "inamic". Dar e doar legat de forme si miscare (degetele tale par o prada delicioasa pentru un puiut).

Cred ca tendinta de-a sta intr-un singur loc este legata de faptul ca e inca mica. In salbaticie, mama si-a fi tinut puii intr-un loc sigur si i-ar fi adus inapoi de ceafa daca s-ar fi aventurat prin alte parti. Nu trebuie sa te ingrijorezi, de indata ce va creste, va avea si alte interese si poate iti va fi dor de perioada in care era asa happy Cat despre cautatul mamei cand doarme, eu am descoperit ca pisicii mele ii place foarte mult o paturica pufoasa, pe care face mereu "cozonaci" cu labutele, ca si cum i-ar stimula lactatia mamei pisica. Poate gasesti si tu ceva pufos, care sa suplineasca lipsa mamei. Am avut o alta pisica care era innebunita dupa un urs imens de plus, cu blana lunga.

Pisicile sunt animale inteligente si fane ale ritualurilor, nu cred ca a uitat unde e bolul cu mancare sau litiera. Eventualele probleme pe care ar putea sa le ai sunt doar legate de marcarea teritoriului (sa faca pipi intr-un loc nou, unde n-ar trebui).

Important la pisicile mici e sa fie obisnuite cu contactul uman si atingerile (de exemplu, e important sa o mangai peste tot, sa nu te trezesti ca ramai fara mana cand o atingi pe burta si e mai mare). Sigur, afectiunea constanta de la o singura persoana ajuta, dar nu-ti face griji. Faptul ca a avut saptamani mai "salbatice" nu o sa o schimbe prea mult. Dupa cateva zile la tine acasa, totul ar trebui sa revina la normal.

Legat de obiceiurile de dormit, trebuie sa incerci sa gasesti o combinatie intre ce e cel mai bine pentru tine si obiceiurile pisicii. E excelent sa te ocupi de asta cat e mica, ca sa nu-ti fie mai greu pe viitor. Instinctul pisicii ii dicteaza sa se trezeasca cand rasare soarele si sa vaneze. Pentru ca e in casa, n-are ce sa vaneze, asa ca, daca doarme in aceeasi camera cu tine, se va urca peste tine si va incepe sa te muste sau sa-ti dea cumva de inteles ca ar cam fi cazul sa o hranesti. In ciuda faptului ca e 5 sau 6 dimineata. Nu stiu cum se potriveste asta cu orarul tau obisnuit, dar eu am ales sa las pisica sa doarma in sufragerie si sa inchid usa la dormitor. Au trecut aproape 2 saptamani si acum nu mai miauna dimineata la usa, ci ma asteapta cuminte sa ma trezesc. Asta a functionat numai pentru ca am ignorat-o complet atunci cand a mieunat, ca sa inteleaga ca nu obtine nimic daca face vocalize cu noaptea-n cap.

Nu iti face griji daca o lasi si tu sa doarma in sufragerie. Pisicile au o natura mai solitara si gestioneaza bine dormitul singure. Acum depinde doar de tine si ce vrei sa obtii pe termen lung. In timp, se va obisnui cu rutina pe care i-o dictezi.

| Foxglove13 explică (pentru Cat):

Multumesc mult! >big grin

9 răspunsuri:
| gelu1970 a răspuns:

E normal
si la varsta ce o are cauta sa se joace
partea cu zgariatul... nu stie ca pe tine te poate rani. e un biet animal.
cumpara o foarfeca, la veterinar o gasesti, ca sa ii tai unghiile. ai grija, intreaba veterinarul cum trebuie sa o faci. insa asta peste doua -trei luni.
si cel mai important, trebuie sa isi ascuta unghiile pe ceva. ca sa nu iti distruga mobila si tapiteria de pe scaune, canapele, cauta o tabla de lemn, si o matisezi cu sfoara de canepa. o sa vezi ca il incanta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am 2 și mi se întâmplă la fel.
Pisicile dorm ziua și seara se joaca așa e felul lor.
NU te îngrijora va trece odată cu vârsta.

| Rebecca123 a răspuns:

Buna! Eu am un motanel in varsta de 1 luna jumate si este aboslut normal sa fie asa de jucaus.Si al meu sare la picior, la mana, este foarte jucaus si e bine decat sa fie interactiv si sa se sperie de oameni.Asa sunt ei cand sunt mici jucausi si plini de viata nu e nimic rau in asta.Si crede-ma si eu am multe zgarieturi pe maini si pe picioare pentru ca ei asa se joaca nu e nimic rau laughing Si da, dintii sunt in crestere si au tendinta sa roada orice ca un copil mic pentru ca ii mananca gingiile.Motanului meu deja au inceput sa-i creasca dintii mai mari si cand se joaca ma musca mai tare dar eu ma bucur ca e sanatos si jucaus ca ei cand se fac mari le piere cheful de joaca.

| Foxglove13 explică (pentru Rebecca123):

Da, am auzit si eu asta laughing Dar seara are tendinta de a se "speria" din nimic laughing
Ti s-a intamplat?
I se ridica parul pe coada si fuge mult. parca seara e mai energic laughing

| Rebecca123 a răspuns (pentru Foxglove13):

Aa da normal in fiecare seara este asa laughing Asa sunt ei cand sunt mici si seara ei sunt foarte energici si au chef mai mare de joaca pentru ca ziua mai mult se odihnesc.Iar sunetele sunt mai intensificate la ei seara si daca de exemplu se aude un zgomot, ei tresar dar isi revin repede.

| Rebecca123 a răspuns (pentru Foxglove13):

Si sa inteleg ca nu il ai de mult timp nu? Ca si la mine in primele zile, se speria de absolut orice zgomot cat de mic ar fi el pentru ca nu era obisnuit cu locul si mediul.Eu il am de 2 saptamani si acum, s-a obisnuit de tot si nu se mai sperie la zgomote doar la unele mari.