Nu e vorba ca se imbolnaveste sau nu. Problema e ca mancarea pe care o mancam noi nu este potrivita pentru caini. Fiecare are nevoile lui. Daca nu ar fi asa, ar manca toate vietatile de pe fata pamantului aceeasi mancare.
Cea mai buna mancare pentru caini sunt boabele si conserva. Cei care au creat boabele au studiat inainte sa le faca nevoile cainilor si le-au creat in asa fel incat sa le satisfaca toate nevoile alimentare. Sunt foarte complete si complexe. Noi daca le-am gati animalelor nu le-am putea oferi tot ce le ofera boabele, si ar ajunge sa aiba carente de anumite substante in organism.
Animalele hranite cu mancare de casa ajung ca la 3-4 ani sa aiba probleme cu ficatul (si stapanii nici nu banuiesc asta), iar in jur de 5-6 ani mor daca se continua aceeasi dieta. In plus, acesti caini nu au blana lucioasa, naparlesc mereu, au probleme diverse si sunt slabi.
Legat de intrebarea ta, mancarea din farfuria ta poate sa ii scurteze viata catelului la jumatate pentru ca nu e sanatoasa. Si incearca sa nu-i mai dai pilaf in fiecare seara, incearca sa-i dai maxim de 2-3 ori pe saptamana. Orezul e bun, dar nu in cantitati mari. Adica daca ii dai pilaf, iti privezi catelul de boabe, care contin mult mai multe chestii bune. Si cand ii dai orez, mai alterneaza: fa-l cu lapte (fara zahar) sau cu legume (ardei, morcov, telina) sau cu fasii mici de carne fiarta sau cu 1-2 ficatei fierti si taiati cubulete. Si nu-i da carne prea des, ca o inveti asa si o sa ajungi sa-i cumperi piept de pui zilnic ca altceva nu-i place.
Cam o data pe saptamana poti sa-i dai si un galbenus de ou fiert sau poti sa inlocuiesti orezul cu paste din cand in cand. Dar mancarea de baza trebuie sa ramana boabele si/sau conserva. Restul alimentelor mai cu masura. A ta fiind asa mica e in crestere si are nevoie de multe vitamine si minerale si mai multe contin boabele decat orezul sau ce-i mai dai tu la masa.
Si nu-ti face un obicei sa-i dai ca va ajunge sa nu mai vrea mancarea ei si sa astepte numai la ce-i pica de la masa. Eu am facut greseala sa-i mai dau cate un pic de carnita de la mine din farfurie, sau putina branza. Si ajunsese de nu mai manca boabe deloc. La un moment dat trecusera 48 de ore fara sa manance un bob. Asa ca n-o invata prost, ca tot tu te vei chinui sa o faci sa manance.
Si cand incepeti sa va pregatiti de masa, da-i intai ei sa manance. Daca va fi satula cand mancati voi, nu va mai cersi. Si daca tot cerseste, ceart-o. chiar nu e indicat deloc sa-i dai de la masa.
Si ai grija sa eviti prajelile, sosurile, carnea tocata, oasele, dulciurile, ceapa, fasolea, mazarea si cartofii. Chestiile astea nu trebuie sa le manance sub nicio forma.
Si inca ceva: nu-i da gustari intre mese. O inveti prost si nu va mai manca boabe.
Sper ca te-am ajutat.
Nu e prea bine s-o lasati sa cerseasca mancarea(va lua apoi si de la altii); nu e bine sa manance intre mese ca devine obeza si mai mult ca va deranjeaza de la masa. Deci nu, nu e bine sa o invatati asa!
Nu e bine din cate stiu eu mai bine incearca sa te abti ca daca o hraniti nu are cum sa latre de foame.Succes!
Da, se poate imbolnavi, cu siguranta. Crede-ma chestia e ca trebuie sa te abtii. Dai doar cateodata, dar foarte rar. Am o idee : de ce nu ii dai o mancarica care sa aiba gust ce mancati voi seara. Sau: aveti bobitele ascunse pe masa, ea nu le vede, si cand vine ii da-ti bobite, nu ce mancati voi. Sper sa iti fiu de mare ajutor.
Se poate imbolnavi si in plus o sa naparleasca in ultimul hal... cel mai bine e ca el sa manance doar mancarea lui si atat.
No sa pateasca nimic Caini nu se satura niciodata Am un rottweiler care mi-ar manca si mana daca ar vedea putin sange pe ea
Bafta
Buna>:d< pai nu este bine sa ii dai si ei mancare cand mananci pentru ca o sa se obisnuiasca asa si o sa isi mentina obiceiul.dezvat-o pana mai ai timp(pana mai e mica), nu cred ca se poate inbolnavi. dar ar fi posibil., dar o alta"problema"este faptul ca daca perosanele din casa mananca pe rand cateaua va primi mancare pe rand, de la fiecare?[Nu este bine]-->Dezobisnuieste-o [Succes:*] Bye
Eu am un bichon Bolognese si mereu primeste de la noi mancare gatita.De multe ori ii punem si lui mancare intr-o farfurie pe jos si nu pateste nimic doar ai grija sa nu fie fierbinte mancarea cand i-o dai poate turba daca e fierbinte.