Nu...nu risca pentru ca inca e mic si poate face o raceala grava, eu zic sa mai astepti
Buna! Ma bucur ca te pot ajuta. Ideea e urmatoarea: eu iti spun ce am facut eu, hotararea de a-l spala sau nu iti apartine.
Eu o am pe Fiona (bichonul meu) de cand avea 7 saptamani (acum se apropie de 6 luni). A doua zi dupa ce am luat-o i-am facut primul vaccin. Vaccinurile se fac la 2 saptamana distanta. Intre vaccinul 2 si vaccinul 3 eu i-am facut prima baitza si nu a avut nimic. Adica avea vreo 10 saptamani, adica 2 luni jumate.
Acum daca tu te referi ca mai are un vaccin la vaccinul antirabic care se face la 6 luni, spala catelul linistita. Doar n-o sa astepti pana la 6 luni sa-l speli. Daca mai are un vaccin din primele 3, mai poti astepta 1 saptamana sau 2 pana i-l faci. Mai ales ca acum e si vremea urata si asa va fi toata saptamana.
Daca te hotarasti sa-l speli, respecta cu sfintenie urmatoarele reguli:
1. spala-l cu sampon special de catei (vezi ca exista si sampon pentru blana alba, dar e ceva mai scump),
2. ai grija sa nu-i bagi apa in urechi (pune-i un pic de vata),
3. scoate-l intr-un prosop mare si absorbant si sterge-l bine, chiar daca se scutura singur,
4. usuca-l cu un feon (daca sta) sau cu o aeroterma care sufla aer(e mai placuta decat feonul ca e mai silentioasa),
5. ai mare grija sa nu-l lasi in curent toata ziua dupa ce l-ai spalat si eventual si a doua zi (in general nu-l lasa in curent ca ii curg ochii) si
6. nu-l lasa sa doarma pe jos, ma refer aici la parchet sau gresie ca va raci sigur. Daca insista pune-i ceva grosut pe jos sau pune-l tu in pat. Oricum sa ai mare grija ca patutul lui sa aiba 2-3 cm de la sol, ca vine curent pe sub usa. Asta daca e cazul, Fiona mea doarme pe perna in capul meu.
Pe viitor, poti sa-i faci baie de cate ori simti ca s-a murdarit dar nu mai des de 2-3 saptamani. Daca vrei un catel sanatos respecta conditiile de mai sus chiar si cand creste, toata viata lui. Mai bine previi decat sa ajungi sa tratezi.
Hi! am si eu un bichon maltez de 4 luni au voie sa faca baie de patru ori pe an alfel ii ese bube si ii scade imunitatea sper ca te-am ajutat cu drag narcisa
Deniissel întreabă: