Ingrijirea la domiciliu.
Curatarea (toaletarea) initiala a plagilor produse prin muscatura cu peroxid de hidrogen (apa oxigenata), povidone iodine (Betadine) sau clorhexidina poate ajuta la reducerea infectiei. O atentie deosebita trebuie avuta avand in vedere ca plagile produse prin muscatura sunt dureroase, astfel ca animalutul poate avea tendita sa muste persoana care-l ingrijeste datorita fricii sau durerii. Tinand cont de cele mentionate anterior, este indicat sa-i puneti o botnita animalutului vostru inainte de a-i ingriji ranile.
In afara ingrijirii initiale de la domiciliu, toate plagile produse prin muscatura trebuie examinate si tratate de catre un medic veterinar. Chiar daca plaga pare sa se rezume la o simpla rana, mica si minora, limitata la nivelul pielii, nu este exclusa o afectare mai extinsa, in profunzime.
Sper ca e vaccinat catelul! La orice fel de rană deschisă se pune BETADINĂ, o solutie rosie, vișinie! Să nu uiti asta. Valabil si la câine, si la om. Si pe tine, daca te zgaraie un catel sau te musca, primul lucru pe care-l faci... e sa torni betadina pe rana deschisa. Ai grija, pătează. E un dezinfectant foarte, foarte puternic, mai bun decat iodul. Nu pișcă deloc. Pune-i la catel acum! Se gaseste la orice farmacie, fie de oameni, fie veterinara. Il poti duce apoi la un doctor. Ii dă cu un praf si-l panseaza. Dacă-i vede rana, isi dă seama si de ce anume ii cade părul. Nu te baza pe faptul ca e vesel acum.In clipa urmatoare poate sa faca febra de la infectie. Doamne fereste.
Da, e vaccinat. Multumesc mult pentru sfaturi!
Eu un am un caine care are a avut rana foarte urata in jurul gatului si i s-a vindecat foarte frumos si nu i-a ramas nici un semn si parul i-a crescut la loc.Du-l la un veterinar sa-i vada rana.Incearca sa-l dai de cateva ori pe saptamana cu ceva dezinfectant sau cu spirt.De vindecat o sa ii se vindece de la sine.
In cazul in care cainele a fost muscat de un alt animal, singura solutie este tratarea lui de catre medicul veterinar, cat mai repede cu putinta. Daca din motive diverse acest lucru este imposibil, atunci stapanul trebuia sa ia primele masuri de tratare a animalului de companie.
Astfel de rani apar mai ales in urma plimbarilor prin parc, unde adesea, din neatentia stapanilor, cainii se incaiera si se pot musca, adesea grav. Dimensiunile si gravitatea ranii depind foarte mult de dimensiunile celor doi "combatanti". Cainii mari pot sa mutileze si chiar sa ucida in timpul bataii un caine mic, precum un teckel, coltii lor putand sa zdrobeasca practic oasele mai subtiri. Cel mai adesea muscaturile apar in zona gatului, pe picioare sau in zona capului. De multe ori o rana mica poate sa sangereze abundent, fiind nevoie de copci sau chiar de operatie.
Muscaturile de caine par foarte mici dar sunt de obicei foarte adanci, fiind si un mediu propice pentru diferite bacterii, care infecteaza rana cu repeziciune. Zona afectata se umfla foarte repede, devenind tot mai dureroasa pentru animal.
In lipsa unui specialist, stapanul trebuie sa ia el insusi masuri de precautie. Blana din jurul ranii se taie cu atentie, muscatura fiind spalata cu apa sarata (o lingurita de sare la jumatate de litru de apa). Ranile mai mari trebuie dupa curatare sa fie acoperita cu un pansament curat, desi cainele va incerca in repetate randuri sa si-l smulga sau sa-l linga. Daca animalul are dureri foarte puternice, trebuie chemat medicul veterinar, care va prescrie antibiotice si daca este cazul un tratament de durata. NU IL LASA SA SE LINGA SE VA INFECTA
Multumesc!
Npk :* pupici