Porcusorul de Guineea este un animal caruia ii lipseste enzima hepatica responsabila cu producerea acidului ascorbic (vitamina C) din glucoza. Vitamina C este esentiala in multe procese biochimice care au loc in organism si porcusorul de Guineea caruia nu i se asigura aportul zilnic necesar de vitamica C se va imbolnavi rapid de scorbut si va muri. Majoritatea porcusorilor au nevoie de o cantitate de 10-30mg vitamina C zilnic. Femelele gestante, puii si porcusorii bolnavi au nevoie chiar de cantitati mai mari.
Semnele clinice ale scorbutului sunt: vocalizari frecvente, slabiciune, anorexie, diaree, ulceratii pe piele, rigiditate, refuz de a se misca, hemoragii subcutanate, articulatii umflate si dureroase, sangerari ale gingiilor, dezvoltare osoasa si musculara deficitara, vindecare foarte lenta a ranilor. Consultati veterinarul imediat ce constatati astfel de simptome, ele trebuiesc tratate cat mai curand!
Septicemia de gestatie
Septicemia de gestatie este un sindrom care apare la femele in ultima perioada de gestatie (ultimele 2 saptamani de sarcina) sau imediat dupa expulzarea fatului (prima saptamana dupa nastere). Exista o serie de factori care predispun animalul la aceasta afectiune deosebit de grava: obezitate, schimbari bruste de regim alimentar, sarcina foarte mare, lipsa de exercitiu fizic, stres. Semnele clinice ale septicemiei de gestatie (in cazul in care nu este imediat fatala) sunt: depresie, lancezeala, convulsii, anorexie, dispnee (respiratie greoaie), nasterea de feti morti. Aceasta afectiune este foarte grava si necesita tratament imediat. Insa, ca intotdeauna, prevenirea este mult mai eficace. Mentineti porcusorul de Guineea in buna forma fizica, supravegheati-i dieta in asa fel incat sa nu se ingrase peste masura, feriti-l de stres, evitati schimbarile bruste de regim alimentar!
Cancerul
Cancerul este mai rar intalnit la porcusorii de Guineea si este asociat in special animalelor batrane. Cele mai multe tumori afecteaza pielea, caile respiratorii, glandele mamare si aparatul reproducator, sangele (leucemie).
Calcifierea metastatica
Calcifierea metastatica este un sindrom intalnit frecvent la porcusorii de Guineea in varsta de peste un an si care presupune calcifierea tesuturilor inimii, rinichilor, plamanilor, colonului, vaselor de sange si stomacului. Aceasta afectiune nu are cauzele stabilite cu precizie, se pare totusi ca poate fi cauzata de deficiente ale regimului alimentar: dieta prea bogata in fosfor si magneziu. Calcifierea metastatica nu prezinta semne clinice observabile si, de obicei, este descoperita accidental la necropsii... sper ca te-am ajutat cat de cat... Fundaaa?
Eu zic sa...il duci de urgenta la doctor. Porcusorii de guineea sunt foarte sensibili si necesita ingrijire si vizita la medic imediat ce apare ceva neobisnuit.Eu am porcusor de guineea si daca s-ar intampla ceva nu as sta cu mana in san ci m-as duce de urgenta la doctor.
Degeaba spui ca are 5 ani, nu conteaza.Injectia letala? POFTIM? nu ai inima, cum sa spui asa ceva? Cunosc porcusori de guineea care au trait si 9 ani si app media de viata nu e 5-6 ani, mie doctorul veterinar mi-a zis ca este intre 6-9 ani.Asa ca... poate inca sa fie salvat. Fugi cu el la control si nu il lasa asa ca daca tu ai avea ceva imediat te-ai investiga.
Cunosc un caine care a patit la fel dar s-a operat si i-a trecut nu-l vad prea des si nu pare sa mai aibe ceva deci cred ca ar trebui sa il duci la operatie
sau cel putin la un veterinar sa-si dea si el cu parerea
E prea batran media de viata e intre 5-6 ani a meu are 5 pe putin si plus ca mai sta si singura, e bolnav nu are rost pentru operatii cred ca ar fi indicata o injectie letala...
Nelutuborda întreabă: