| AdutZza_3928 a întrebat:

as vrea si eu cate-va sfaturi despre cum sa-mi educ pisica
(care o sa vina pe 17 mai sau pe 20 mai)sa faca la nisip si sa nu muste, sa nu zgarie.etc...fundita!

5 răspunsuri:
| Diiiaaa a răspuns:

M-am confruntat si eu cu problema astaoh go on

La inceput trebuie sa ii acorzi multa atentie...adica atunci cand o sa vrea sa faca o duci repede la cutiuta cu nisip si tot asa pana cand o sa invete sa mearga singura acolo (P.S : Dureaza maxim 1 saptamana - 2 pana cand se invata)

Si daca o tratezi cu blandete atunci nici nu o sa zgarie, nici nu o sa mustewinking

Sper ca te-am ajutatkiss!

| oaky_8252 a răspuns:

Am un raspuns dezvoltat si foarte convenabil...du-o la dresor!big grinbig grinbig grin

| Lucinca a răspuns:

Pentru inceput pisicii tale ar trebui sai acorzi foarte multa atentie. la fel cum a spus si Diiiaaa trebuie sa o duci repede la cutia de nisip (asta isnemnand sa fii cu ochii pe ea). sa o inveti de mica toate chestiile pe care vrei tu sa le faca deoarece la fel ca si copii invata mult mai usor cand sunt mici. si inca un lucru nu trebuie sa fii doar dragastoasa trebuie sa o ii mai scapi si tu cu o palma ca sa nu creada ca de fiecare data canbd face vreo trasnaie scapa pentru ca tu o indragesti. ai grija si mult norochappy. sper ca o sa fii fericita cu ea sau ellaughing

Răspuns utilizator avertizat
| AliceHamingway a răspuns:

Ma tu backpearl tu ai dat copy paste... ce e asa de dreu uite asa se face :In cazul in care pisica iti distruge intreaga casa, musca si zgarie toate obiectele pe care le intalneste in cale, probabil ca incearca sa iti spuna ceva - respectiv faptul ca nu vii in intampinarea tuturor nevoilor sale!

Pisicile sunt animale in mod natural curioase si au nevoie de un spatiu adecvat, doar al lor, cum ar fi cel special amenajat pentru joaca, unde se pot catara, odihni si unde pot zgaria in voie...

De asemenea, este indicat sa pui la dispozitia felinei jucarii care sa ii mentina viu interesul si atentia - sunt ideale cele care sar, topaie, atarna, au ciucuri sau pot fi catarate. Daca pisicuta ta nu iese din casa si, astfel, nu are acces la materiile vegetale, ar fi bine sa ii pui la dispozitie iarba matei sau salata, astfel incat sa o descurajezi sa iti rontaie plantele din apartament.

Probleme de teritoriu...

Daca pisica ta continua sa distruga aceeasi canapea, acelasi fotoliu sau aceeasi zona din casa, tine-o departe folosind baricade sau usi inchise. In cazul in care solutia pe care ti-o oferim nu este la indemana sau problema persista, incearca sa ii vorbesti pe un ton autoritar si ferm si sa te folosesti de mici capcane sau de avertismente care ii pun la grea incercare simturile gustativ si olfactiv la care este atat de sensibila.

Pedeapsa fizica nu trebuie niciodata aplicata, deoarece o va invata pe micuta ta prietena necuvantatoare sa ii fie teama de tine. Acest lucru poate duce chiar la exacerbarea comportamentului sau distructiv, deoarece pisica va evita zonele "problema" doar atunci cand tu vei fi prezenta in incapere, urmand apoi sa se "razbune" asa cum stie ea cel mai bine...

Gheare ascutite...

Zgariatul reprezinta un comportament normal pentru pisici - acest lucru le permite sa isi marcheze teritoriul, sa isi intretina ghearele si sa se intinda.

Pentru a impiedica manifestarea acestui comportament in mod distructiv, pune-i la dispozitie pisicii un obiect pe care il poate zgaria "din greu" (de regula, un astfel de suport este confectionat din sisal sau din fibre naturale care ajuta la mentinerea ghearelor pisicii in stare buna, protejandu-ti in acelasi timp mobila). In plus, incearca sa o tii departe de alte zone sau elemente de mobilier tentante din locuinta.

O poti incuraja sa foloseasca suportul respectiv prin amplasarea unuia langa locul ei preferat de dormit si un altul intr-o camera in care ii face placere in mod deosebit sa stea sau in care familia se reuneste de obicei.

In cazul in care felina insista sa zgarie cu foarte mare placere diferite obiecte aflate in casa, asaza un astfel de suport din sisal in acea zona. Poti folosi recompensele cu mancare pentru a o incuraja sa zgarie mai degraba suportul decat mobila la care ar trebui sa ii fie interzis accesul.

Daca pisicuta nu da semne ca intelege si continua sa zgarie, apeleaza si la o solutie ceva mai extrema - acopera mobila sau zona respectiva cu o folie din plastic. Consulta-te si cu medicul veterinar in legatura cu posibilitatea ca pisica sa "poarte" niste dispozitive din plastic, care sa ii protejeze si sa ii acopere ghearele, salvandu-ti in acest fel casa de la dezastru...

Extirparea ghearelor

Extirparea ghearelor trebuie sa fie optiunea finala, pe care o iei in considerare dupa ce ai depus absolut toate eforturile pentru a rezolva problema, insa pisica nu renunta la prostul si distructivul obicei de a zgaria. Specialistii recomanda ca extirparea ghearelor in cazul pisicilor domestice sa fie luata in calcul doar dupa ce s-au facut toate incercarile posibile pentru a impiedica pisicuta sa isi foloseasca ghearele in mod distructiv sau in momentul in care acestea reprezinta un risc de sanatate major pentru membrii familiei.

Este recomandabil sa discuti cu medicul veterinar toate modificarile de comportament si toate optiunile de tratament pe care le ai la dispozitie, pentru a putea decide ce este mai bine pentru pisica si familia ta.

Zece sfaturi pentru a impiedica aparitia problemelor de comportament

Stabileste regulile imediat si nu renunta la ele.

Evita situatiile care incurajeaza un comportament necorespunzator.

Observa comportamentul animalului tau de companie si ofera-i tot ceea ce are nevoie pentru ingrijirea sa.

Supravegheaza-ti noul membru al familiei, acorda-i atentie si ocupa-te de educatia sa. De asemenea, restrictioneaza-i accesul intr-o anumita zona a casei, pana cand pisica va incheia programul de dresaj.

Incurajeaza comportamentul corespunzator prin laude, acordare de atentie si de recompense.

Corecteaza comportamentul distructiv oferind pisicutei alternative pozitive - o jucarie in locul unui papuc "de ros", un sisal in locul canapelei "de zgariat".

Niciodata nu pedepsi fizic animalul si nici nu il obliga sa se supuna comenzilor tale. Acest lucru il poate determina sa te muste de teama sau sa te atace. Nu este recomandabil sa incurajezi in acest fel agresivitatea!

Nu aborda jocuri dure cu pisicuta ta, nu ii da voie sa te muste in joaca si nu incuraja comportamentul agresiv.

Prezinta pisicuta oamenilor, altor animale si fa-i cunostinta cu medii diferite in care iti doresti ca aceasta sa traiasca.

Consulta-te cu medicul veterinar in cazul in care exista probleme comportamentale mai serioase sau nerezolvate.