Origine:
Zona Central Mediteraneeana (Italia)
Înălțime:
20-25 cm
Greutate:
2-3 kg
Speranța de viață:
14-16 ani
Grupa:
Toy
Istoric rasă:
În mormântul lui Ramses al II-lea s-au găsit statuete ce reprezintă acest tip de câine. În Roma antică a fost evocat în epoca împăratului Claudius (45 i.e.n.). Aristotel numea acest câine " răsfățatul doamnelor ". Grecii antici au ridicat chiar mici monumente în cinstea acestor câini, ca semn al aprecierii de care se bucurau. Titzian a redat într-o pânză de-a sa datată 1576 un câine foarte asemănător. Pasiunea pentru acești câini a renăscut foarte puternic în epoca Renașterii, iar astăzi rămân una dintre cele mai populare rase canine.
Descriere fizică:
Este un câine de talie mică, forma siluetei sugerează un pătrat. Capul este proporțional față de corp, craniul lat și plat, bot destul de lung, acoperit cu păr lung, nas mare și negru. Ochii sunt mari, de culoare închisă (negri, brun-închis). Urechile sunt acoperite cu un păr bogat, lung, au formă triunghiulară și sunt lăsate pe lângă cap. Coada este destul de lungă, purtată rulat deasupra spatelui și acoperită cu păr bogat. Firul este lung, fin, mătăsos, des, strălucitor și foarte bogat. Este alb curat sau alb cu irizații de sidef.
Personalitate:
Este foarte jucăuș, alert și vioi. Dă dovadă de inteligență și se dovedește sociabil. Este ascultător, atașat de stăpân și de familia de adopție și devotat. Interacționează bine cu copiii, dar rămâne vigilent și precaut în prezența străinilor. Acceptă prezența altor câini sau animale de casă în jurul său.
Îngrijire și sensibilitate boli:
Necesită periaj efectuat periodic și pieptănare zilnică. Va fi nevoie să fie îmbăiat destul de des. Năpârlește foarte puțin, părul mort se îndepărtează cu ocazia periajului. Este recomandat persoanelor cu fond alergenic. Părul de pe frunte se prinde cu o bentiță pentru a nu acoperi ochii. Dârele formate sub ochi de lacrimi pot fi șterse cu soluții speciale. Boli specifice: luxația patelară, hipoglicemia, criptorhidismul, boala tremuratului la albinoși (White shaker disease), orbire, surditate, stagnarea lacrimilor și la blocarea canalelor lacrimale.
Condiții de viață:
Este făcut pentru viața în apartament, alături de un stăpân care poate să îi acorde destul timp pentru a-l îngriji și a se juca cu el. Dovedește un nivel de activitate scăzut, cel puțin o dată pe zi are nevoie de o plimbare mai lungă.
Dresaj:
Este un câine inteligent care vrea să facă pe plac stăpânului, sensibil la tonurile vocii și capabil de disciplină. Trebuie educat cu răbdare și blândețe. Va deprinde mai greu dresajul de interior.
Elegant pana in varful cozii
Bichonul este una dintre cele mai vechi rase de caini. Numele de Bichon Maltez a indus in eroare, multi crezand ca aceasta rasa isi are originile in insula Malta. Fals! Termenul «Maltez» se trage din vocabularul semitic, si inseamna refugiu sau port, facand referinta la modul de viata pe care il practicau stramosii Bichonului.
La origine, acesti caini populau porturile de la Marea Mediterana, si se hraneau cu soarecii din zona portuara sau din calele corabiilor. Pe parcursul secolului I i.Hr., Bichonii erau de asemenea folositi ca moneda de schimb sau cadou in timpul misiunilor diplomatice. Mult mai tarziu, in secolul al 15-lea, s-au bucurat de o raspandire ampla, pe teritoriul Europei.
Temperament
Micutul caine nu rateaza nici un truc. Este plin de viata, vesel si jucaus, si mai ales extrem de afectuos cu stapanul, pe care pare sa il venereze. Prin urmare nu este un caine dificil de dresat, cu conditia de a ramane fermi in fata micilor capricii.
Un bun competitor
Deosebit de inteligent, sensibil si reactiv, Bichonul invata rapid - aceste calitati il ajuta sa exceleze in cadrul competitiilor de agilitate si obedienta.
Un catel elegant, din cap si pana in varful cozii.
Capul acestor caini este mai mare decat in mod obisnuit in categoria de talie MINI si mai mult lat decat lung. Ochii mari, cu expresie vie si alerta. Inchisi la culoare, cu pleoape negre. Deasa, stralucitoare si matasoasa, roba cainilor din rasa Maltese se remarca prin albul imaculat. Nuantele pale de culoarea fildesului sau galben stins sunt permise, cu conditia sa nu dea impresia de roba murdara.
Ingrijirea robei: o prioritate
Roba fina a unui Bichon trebuie periata in totalitate, zilnic, pentru a evita formarea caltilor. Periati de la radacina pana la capatul firelor de par, pentru a elimina praful si nodurile din blana. Incheiati cu un pieptene, prin realizarea unei carari, de la gat catre coada, de-a lungul coloanei vertebrale. Realizati apoi pe cap un mot, pe care il prindeti cu ajutorul unui elastic de par sau clama. Aceasta operatiune previne ruperea firelor de par lungi si fragile ale Bichonului.
Curatati-i cu grija ochii si mustatile dupa fiecare masa, pentru a evita aparitia petelor galbui pe blana. In cazul in care lacrimile pateaza blana din jurul ochilor, curatati-i ochii si insistati cu delicatete asupra zonelelor afectate, cu ajutorul degetului aratator si a degetului mare. Puteti cere sfatul unui crescator atunci cand considerati ca aveti nevoie de un sfat util.
Faceti-i o baie o data pe luna, cu conditia ca inainte sa ii periati eficient blana. La fel ca majoritatea cainilor de talie mica, Bichonul este predispus la aparitia problemelor dentare, prin urmare, este necesar sa se efectueze un detartraj regulat, de catre medicul veterinar.
Un apetit capricios
Bichonul poate fi uneori greu de multumit. Asigurati-va ca ii administrati o hrana palatabila, pe care nu o poate refuza. Bucuros de companie. Bichonul nu are nevoie de mult spatiu pentru a se simti confortabil, insa atunci cand este lasat singur in apartament pentru o perioada indelungata, sufera.
Energie 3/5
Activitate 1/5
Afectiune 5/5
Prietenie cu alti caini 4/5
Prietenie cu straini 2/5
Dresaj 3/5
Paza 4/5
Protectie 1/5
Ingrijire 4/5
[5 ala e maximul unui caine ]
Origine Italia
Inaltime 20.0 - 25.0 cm
Greutate 2.0 - 3.0 kg
Descriere Fizica Este un caine mic foarte elegant, cu aspect patrat. Capul este proportional fata de corp, craniul lat si plat, stop proeminent, bot destul de lung, proportional fata de craniu, acoperit cu par lung, nas mare si negru. Ochii sunt rotunzi, mari si negri. Urechile de forma triunghiulara, de lungime medie, sunt acoperite cu un par bogat, lung si lasate pe langa cap. Coada este destul de lunga, purtata rulat deasupra spatelui si acoperita cu par bogat. Parul este lung, fin, matasos, des, stralucitor si foarte bogat si acopera intregul corp, capul, coada, picioarele pana la labe. Este alb curat sau sidefiu si purtat cu o carare pe mijlocul spatelui.
Personalitate Este un caine inteligent, vioi, istet, jucaus, foarte prietenos, sociabil, sensibil. Este ascultator, afectuos si foarte devotat stapanului, iubitor si rabdator cu copiii, dar destul de precaut si vigilent cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.
Ingrijire Blana acestui caine necesita periaj si pieptanat zilnic si spalat regulat. Se va indeparta parul crescut in exces la colturile ochilor, in urechi, dintre pernutele de la picioare. Nu naparleste in mod obisnuit dar parul mort se inlatura prin periere. Parul de pe frunte se prinde cu o bentita sau fundita pentru a nu acoperi ochii. Petele de lacrimi pot fi sterse daca sunt inestetice cu solutii speciale.
Conditii de viata Este un caine care se simte foarte bine intr-un apartament, alaturi de un stapan iubitor, afectuos si care are suficient timp zilnic pentru a ingriji cainele. Are un nivel de activitate scazut dar nu refuza cand si cand o plimbare mai lunga. Are nevoie de socializare si dresaj.
Dresaj Este un caine inteligent care vrea sa faca pe plac stapanului, sensibil si de aceea dresajul se face cu usurinta. Trebuie sa fie bland si consecvent.
Utilitate Este un placut si afectuos companion.
Success!:*
Poti gasi aici: http://www.animale.ro/caini/bichon-maltez si aici: http://www.petz.ro/animale-de-casa/Caini-Rasa-Bichon-Maltez-286.html aici: http://www.caini-pisici.ro/rasa-caini/Bichon_Maltez_041.html.Sper ca te-am putut ajuata :).Pa!:)