| Evolette27 a întrebat:

Îmi puteți spune daca parvoviroza poate fi luată si de câini de aproape 2 ani? Veterinarul mi-a spus că doar puii sunt in pericol, apoi am vazut un altul la tv afirmând că și adulții pot lua virusul,, însă simptomele sunt altele". Pe net am citit că pot fi doar purtători neafectandu-i direct.Acum sunt paranoia în tot ce privește patrupedul. Au trecut 11 zile de când mi-a murit un pui de această boală și îmi fac griji in fiecare zi de atunci pentru cel mare. Câteva zile nu a mâncat, dar in ultimele 3 i-a revenit pofta. Ieri a vomitat ceva alb. Nu are stări de apatie, e vioi. Sunt conșientă că a avut contact cu cel bolnav (pe atunci nu stiam de ce suferă) și că are toate șansele să fi contractat virusul, însă... îi poate face sistemul imunitar?

Răspuns Câştigător
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Parvoviroza e o infecție virală, foarte contagioasă, iar in lipsa vaccinărilor, boala are un grad ridicat de mortalitate. La fel de periculoasă e jigodia (boala lui Carre), ori hepatita infecțioasă canină etc
Da, chiar și cățeii adulți se pot îmbolnăvi cu ușurință (am văzut cazuri), dacă au imunitatea scăzută, mai ales dacă nu au fost vaccinați anual.
Aici, poate că supăr pe unii, dar vina o poartă stăpânii iresponsabili...
Dacă câinele e vaccinat, atunci are imunitate, nu se va întâmpla nimic rău. Nu va contacta boala. Dacă nu l-ai vaccinat și dacă vezi că nu mai vomită, du-te cu cățelul la veterinar și fă-i vaccinul (polivalent) contra hepatitei, jigodiei, parvovirozei, rabiei etc E foarte important să-l aibă!
Cu câteva zile înaintea vaccinului, ar trebui să-i dai și un antiparazitar intern (ex: Pratel, Bhieldon)
Pe lângă asta, nu-i da să bea apă sau să mânânce din același vas/castron din care a băut/mâncat câinele bolnav. Schimbă-le, spală "pătuțul" în care a dormit cel bolnav, dezinfectează absolut tot cu soluții speciale, iar la final să clătești bine cu apă curată (dacă vrei să-ți trăiască).

https://mobilepet.ro/blog/parvoviroza-canina/
http://www.clinicataveterinara.ro/noutati/parvoviroza-la-caini/