Cainilor nu le prieste schimbarea alimentatiei (diaree). Decide de la inceput ce vrei sa-i dai si fii constanta. Daca vrei sa-i schimbi mancarea fa-o pe timp de o saptamana prin majorarea ratiei de alimentatie noua fata de cea din inainte. Cantitatile se dau in functie de varsta si de greutatea cainelui. Se scrie pe pachetele cu bobite. Regula: bobite (sec) + apa la dispozitie.
Altfel spala-l o data pe luna cu sampon pentru baby dogs (e inca bébé).
Nu uita, cainii ar manca de cate ori le dai. Evita ciocolata cu orice pret...
Nu am inteles exact ce varsta are catelusul tau. Oricum, ar trebui ca, mai intai, sa mergi la veterinar cu el. Medicul te va ajuta sa alegi cea mai buna dieta pentru"puiul' tau si iti va recomanda si anumite vitamine si minerale care "i se potrivesc". Oricum, exista doua variante de dieta: hrana uscata si umeda din comert (exista chiar anumite feluri de "boabe" speciale pentru rasele mici) sau hrana gatita.
In cazul al doilea, poti sa-i prepari orez (pilaf) cu morcovi si carne de pui (dar fara oase si pielite). Poti sa-i dai si: piept de pui fiert (sau la gratar), carne de vita fiarta, iaurt (cam 100 ml pe saptamana), galbenus de ou fiert (unul pe saptamana), lapte fiert (nu face viermi de la lapte, asa cum se spune, dar trebuie sa vezi daca il suporta, deci ii dai cel mult doua-trei linguri la inceput). Poti sa-i faci si lapte cu orez dar fara sa adaugi zahar.
Morcovii fierti sunt foarte buni, asa cum sunt si cei cruzi daca ii plac.
In ceea ce priveste oasele, sunt bune doar cele de vita. Fierte!
Eu am 3 caini si combin hrana gatita cu cea din comert. Adica am mereu in casa acelasi tip de boabe pe care il prefera si, din cand in cand, le mai ofer si cate o "masa gatita".
Din experienta, iti spun ca e mult mai comod cu hrana uscata din comert si, asa cum mi-a spus veterinarul, cainii nu se plictisesc de un singur fel de mancare. Dar ai grija: cainii sunt foarte pofticiosi si au un fel de a te privi... rugator... si ti-e tare greu sa ii refuzi. Asa ca mai bine invata-l pe catelus sa nu intre in bucatarie cand mananci, nu-i da din mancarea ta si, in nici un caz, nu-i da dulciuri, carne grasa, mezeluri. Gandeste-te ca ai in fata un copil de 2 ani. Lui nu-i poti da salam, carne de porc, prajituri cu crema sau ciocolata, nu-i asa?
Multa sanatate puiului tau si... mergi la medicul veterinar. E cel mai bine.
Oana
Deniissel întreabă: