| daariana a întrebat:

Bună seara, TPU! Am primit o pisică siameză acum două zile si este micuță, aprox 3-4 saptamâni. Este foarte agitata, nu pot sa dorm noaptea de ea, "plânge", zgârie tot ce prinde, chiar si pe mine, se agita, nu stă locului, mă lasă sa o mângâi dupa care mă zgârie.Ce sa ii fac sa se linisteasca sau cum sa ii creez un mediu favorabil ei, ce ii place, ce nu? Ajutati-ma va rog. Fundă.

3 răspunsuri:
| valentingb a răspuns:

Petrece cât de mult timp cu ea, ține-o în brațe și mângâi-o deși te zgârie. Preventiv, protejează-ți mâinile. Ea este speriată și reacționează cum știe, dar tu îi vei arăta treptat că nu reprezinți pericol și că îi poți fi sursă de căldură(temperatură), iubire și protecție.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Cat e mica, o sa ai parte de nopti nedormite. Asa e cu toate pisicile.
Pisica mea a invatat programul casei prin pedepse. De cate ori facea galagie sau sarea peste noi in timpul noptii, era inchisa pana dimineata in bucatarie, singura. Acum cand ne vede ca toti ne culcam, isi cauta si ea un loc in care sta potolita pana dimineata.
Cat despre zgariat, rasa aia e foarte agitata, chiar si agresiva. Cand intrece masura, loveste-o si tu (palme la fund sau usor peste cap), fa-o sa inteleaga ca esti mai puternica decat ea. Daca folosesti sunete cand greseste (eu de exemplu fac "ssssssst" laughing ), in scurt timp nu mai trebuie sa-i dai vreo palma, cand aude sunetul deja se potoleste. Uneori o sa inebuneasca si o sa te atace destul de tare, asa mai face si a mea (si nu e siameza), trebuie pedepsita la fiecare greseala fara mila, altfel nu te va respecta. Pe mine ma ataca uneori pana la sange apoi dadea sa fuga. Dupa ce a inteles ca pot muta mobila ca s-o scot, si o apuc de orice (coada, labuta, gat) ca s-o scot, iar baile cu apa rece sunt foarte reci (stau la munte), nu ma mai atacat. In schimb e foarte atasata de mine, poate cel mai mult, desi sunt cel mai sever cand vine vorba de pedepse.
Sa-ti traiasca pisica, si sper sa va intelegeti!

| InspiratieDIY a răspuns:

In primul rand, fiind asa mica, e normal sa nu doarma toata noaptea, e un copil dornic sa descopere tot. Partea cu zgariatul face parte din rasa ei. Eu am un birmanez si cat a fost mic, ma pandea dupa usa si sarea la picioare, fie zi, fie noapte happy
Incearca sa te joci cu ea cat mai mult ziua (cat iti permite timpul), cu siguranta va obosi si va dormi seara.
Un lucru important este sa inteleaga unde e " baia" si unde este mancarea. Asa o sa scapi de surprize pe sub pat, prin colturi sau chiar in mijlocul casei happy
Recomand sa te joci doar cu jucarii si niciodata sa nu transformi mana intr-o jucarie (sa racai, sa bati in ceva sa ii atragi atentia ca e jucarie). Cand va creste, va ataca orice mana care misca, indiferent a cui e, considerand ca este o prada, o jucarie si se poate sa zgarie si sa muste rau.
E inca prea mica sa o inveti cu un culcus, va urca langa tine in pat mai tot timpul.
Cand va mai creste ii poti face un loc anume, dar nu garantez ca va sta acolo.

In rest, eu tin minte ca adormea langa mine, pe capul meu, pe mana mea si noaptea ma trezea cat alerga prin casa si racaia, totul fiind o jucarie.
aaaa, era sa uit, trebuie sa o inveti sa isi ascuta unghiile intr-un singur loc, altfel, toate canapelele si scaunele vor deveni un "ascutitor" de unghii.

Distractie placuta!