In mediul natural canarii sunt pasari solitare. Indivizii de sex opus se intalneasc doar in perioada in care se imperecheaza. Tot atunci masculii se intrec in cantat, dar se razboiesc si fizic. Daca doriti sa aveti un canar cantator atunci cel mai bine este sa il tineti singur. Un canar mascul singur va canta pentru a atrage femelele sau pentru a-si descuraja adversarii. El va fi multumit doar cu prezenta dumneavoastra. Nu ii place linistea asa ca orice sunet din incapere va fi apreciat de el, multi crescator au observat o pasiune deosebita a canarului pentru sunetul scos de aspirator, pe care musai trebuie sa il combata, astfel cantatul se dovedeste a fi tare infocat. Cand plecati de acasa este bine sa ii lasati pornit un radio, pentru a avea putin sunet de fond. In padurile din mediul natural linistea nu se asterne decat cand este un pericol in zona, in rest e mereu zumzet. Doi masculi tinuti impreuna inseamna dezastru. Chiar si daca au fost crescuti de tineri. Sunt pasari foarte teritoriale, si dupa cum spuneam solitare. Doi masculi pot fi tinuti in aceeasi locuinta cu conditia sa nu se vada, doar sa se auda. Astfel isi intensifica si cantatul. Un cuplu poate fi tinut impreuna insa in acest caz, masculul avand deja femela langa el nu se va mai stradui sa atraga prin cantat. De asemenea oglinzile amplasate in colivie diminueaza frumusetea si durata trilurilor.
Canarii nu sunt atat de jucausi ca si perusii insa se bucura de jucarii. Cel mai iubit este leganul, amplasat in mijlocul coliviei. Le place sa se hinte adesea. Evitati oglinzile pentru motivul enuntat mai sus. In rest orice alta jucarie este bine venita, insa nu exagerati. Pentru el e mai distractiv sa cante decat sa se joace.
In colivie se vor mai afla hranitori si adapatori, amplasate de obicei in capetele opuse ale coliviei. Stinghii si ramurele sa fie si ele prezente. Canarii nu se pot catara ca papagalii, deci au nevoie de mai multe suprafete unde sa se aseze, la diferite nivele. Atentie insa sa nu supraaglomerati colivia cu accesorii si sa furati din spatiul destinat zborului. Stinghiile pot fi din plastic, lemn sau ramurele naturale. Evitati lemnul de cires si cedru pentru ca este toxic, insa puteti folosi salcia, marul, plopul si aninul. Crengile naturale trebuie sa fie bine uscate, spalate si dezinfectate. Daca amplasati bete la nivele diferite aveti grija ca acestea sa nu fie unul deasupra celuilalt sau deasupra recipientelor cu hrana, pentru a preveni caderea fecalelor in mancare sau pe pasarile aflate la un nivel inferior. Un os de sepie sa fie mereu prezent in colivie, deoarece este o sursa excelenta de calciu, mai ales pentru femelele care fac oua.
Canarii sunt pasari granivore, hrana de baza constituind-o semintele. In principiu e vorba de un amestec de seminte fainoase si oleaginoase, in proportii diferite, in functie de perioada ciclului biologic.
Dintre semintele fainoase amintesc: glantul(lucioasa sau phalaris), mei (alb, rosu, etc.), ovazul decorticat. Ele se afla intr-un procent destul de ridicat intre 70%-80%, in special glantul
Restul semintelor din amestec este dat de cele oleaginoase: niger, rapita, canepa, in, perilla, floarea-soarelui. Rapita are o valoare deosebita, fiind preferata mai ales de pui, procentul in amestec fiind mai mare in perioada de reproducere.
Pentru cei care detin mai multe pasari, recomandarea mea este sa adapteze amestecul in functie de nevoile pasarilor. Astfel in perioada de crestere a puilor sa existe o varietate cat mai mare de seminte(pe langa amestecul de baza seminte ale plantelor salbatice, chia, perilla). In perioada de naparlire sa creasca proportia de seminte oleaginoase(in, canepa, floarea-soarelui) pentru a da luciu penajului, iar in perioada de repaus crestem proportia de fainoase pentru a evita obezitatea, mai ales cand nu dispunem de voliere unde pasarile consuma mai multa energie.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este aportul de proteine animale, care in natura este asigurat de insecte in principal. In conditii de captivitate, cel mai la indemana aliment cu un continut proteic ridicat este oul de gaina fiert tare (10-15 min) pentru coagularea proteinelor. Acesta intra in compozitia la asa numita "mancare moale". Este deosebit de importanta mai ales in perioda de reproducere, asigurand stimularea reproducatorilor si este esentiala in dezvoltarea normala a puilor. Exista acum si preparate comerciale de calitate(denumit generic "pesmet") care se impart in trei categorii: uscat de mentinere - pentru perioada de repaus(continut proteic scazut), uscat de reproducere - indicat in perioada de crestere a puilor(continut proteic peste 16%) si umed - care se administreaza in perioada de naparlire(mai bogat in grasimi, care il fac mai apetisant si ajuta la transportul luteinei, canthaxantinei si carotenoizilor cu rol in intensificarea culorii galbene, respectiv rosii). Aceste preparate se folosesc umezite cu apa sau suc de fructe, eventual imbunatatite cu ou fiert(variantele uscate). Cele umed e se folosesc ca atare sau se pot amesteca in proportii diferite cu cele uscate.
Gasiti in imaginea alaturata doua variante de la Orlux(Versele Laga), primul varianta uscata, iar cel de-al doilea umed
La aceasta hrana de baza, ca suplimente pot sa se adauge nutreturile verzi. Conditia esentiala atunci cand se folosesc nutreturi verzi este sa fie bine spalate pentru a elimina orice urma de pesticide, iar apoi zvantate de apa pentru a evita deranjamentele intestinale. Trebuie sa fie bine coapte si in cantitate care poate fi consumata in aproximativ o ora. Nu exgerati cu ele si le dati un singur fel pe zi, repet deoarece pot produce colite de fermentatie care pun in pericol viata pasarii.
Dintre nutreturile verzi puteti sa le oferiti felii de mere, pere, gogosari sau frunze de spanac, papadie. Evitati salata care nu are valoare nutritiva fiind 90% apa si e cea care produce cele mai multe probleme intestinale. Morcovul crud ras pe razatoare este un alt aliment deosebit, mai ales ca prin existenta ßeta-carotenului intensifica culoarea (la fel ca si gogosarul) la canarii rosii
Canarilor care au factor rosu, pentru mentinerea culorii se recomanda(desi parerile sunt impartite) administrarea in timpul naparlirii, in apa sau in amestec cu mancarea moale preparate comerciale care contin canthaxantina si ßeta-caroten: CarophyllRed, Bogena Intensief, Can-Tax, Rotan etc. E important sa respectati exact dozele recomandate de producator, intensitatea culorii obtinute depinzand de fondul genetic, astfel ca o supradozare nu va avea ca efect decat o imbolnavire a pasarii si nu intensificarea rosului.
Poate fi adiministrata fara nici o problema apa de la robinet daca este potabila, important este sa fie pastrata 24h in recipiente care sa permita evaporarea clorului. Apa se va schimba zilnic, iar in timpul zilelor toride chiar de mai multe ori pe zi. Apa prea calda nu astampara setea, in timp ce ingerarea de apa prea rece intervine in scaderea productiei de oua. Apa are o importanta deosebita deoarece spre deosebire de alti principii nutritivi nu este stocata in organism prin urmare este nevoie sa fie tot timpul la dispozitie in conditii optime de conservare. Temperatura optima este cuprinsa intre 10-15 grade. Adapatorile trebuie sa fie curatate sistematic evitand formarea de alge sau procesele de descompunere a materiilor organice cu care canarii murdaresc vasele. Este indicat ca de 2-3 ori pe saptamana in apa de baut sa se adauge 10-20ml otet de mere/l apa pentru mentinerea unui ph scazut la nivel intestinal, scazand astfel incidenta uneia dintre afectiunile care se trateaza extrem de greu: megabacterioza.
http://www.pbase.com/mariusnistor/hrana
Multumesc de raspuns! Sunt informatii pe care chiar nu le stiam!
Daca te uiti putin pe net le gasesti usor.Ma bucur ca te-am ajutat.