| Coman_Ana-Maria_1997 a întrebat:

Am de ceva vreme Triops,micutele crustacee de la CrazyToys,eu le-am cumparatcde la alta firma de jucarii.Din pacate am pierdut instructiunile.
Cine are Triops, vaa rog sa imi ziceti instructiunile...
DAU fuNDA RASPUNSULUi folositor.

Răspuns Câştigător
| LorenuttzaLore a răspuns:

Dintre ideile "noi" pe care Moş Crăciun le-a avut anul acesta, kitul cu crustaceu triops a fost de departe cea mai trăznită. Adică am avut comentarii din seria "aveam hamster, triops îmi lipsea". Da da da, triops! Anul acesta cred că moşul a hotărât că jucăriile care cresc şi se dezvoltă sunt cele mai potrivite, aşa că a avut o listă suficientă.

Problema cu astfel de kituri e că nu ştii niciodată dacă ceea ce scrie pe prezentare chiar este adevărat. Am avut acelaşi sentiment ca anul trecut cu fabrica de cristale, dar am zis să încercăm…

Ce este un triops? Un crustaceu, văr primar cu crabii şi creveţii, pe care, cu mult noroc, îl poţi creşte până la 4-5 cm. În manual scrie că, dacă ajunge la 3-4 cm în "captivitate", să te consideri un crescător fericit. Numele provine din greacă, şi înseamnă "trei ochi". Doi i-am văzut sigur, al treilea am înţeles că e fotosensibil, şi probabil îl testăm când şi dacă crustaceul nostru va creşte. Partea bună e că devine adult în câteva zile, aşa că îl hrănim cu drag. Aflăm că depune şi ouă. Ouăle se depun în sol, şi pot rămâne în diapauză (perioadă de aşteptare) chiar şi câţiva ani până au condiţii optime de dezvoltare.

Spre dezamăgirea noastră, aflam că nu toate ouăle eclozează, şi nu toate larvele ajung la maturitate, uneori doar una singură are această şansă. Ups, cam taie elanul viitorului crescător… Partea bună e că ouăle pot fi depuse de un singur crustaceu adult, care poate genera embrioni fără să aibă nevoie de o pereche, prin partogeneză. Îşi schimbă şi pielea, năpârlind cam ca şerpii, şi o aruncă întreagă pe fundul acvariului. Şi, cel mai important… nu muşcă şi nu sunt otrăvitori.

Mai aflăm că bunicii lor au trăit în epoca dinozaurilor, acum peste 200 mil. de ani, dar că specia din cutie nu este chiar atât de bătrână. A apărut imediat după prima "variantă". Acum trăiesc în ape curate şi călduţe, şi fac săpături pe fundul apei. Sunt considerate dăunătoare în culturile de orez de exemplu, pentru că rod rădăcinile plantelor acvatice, sau pot fi introduse deliberat în cadrul altor culturi pentru a ţine sub control creşterea algelor. Mă gândeam că, poate, eliberate în Dâmboviţa, am avea şi noi în centru capitalei un râu ca Ozana cea limpede ca cristalul, dar cred că nu fac faţă.

Astăzi trăiesc cam peste tot în lume, având forme şi colori diferite. Au traversat mai multe ere din istoria pământului, fără să-şi modifice substanţial forma, şi de aceea li se spune "fosile vii".

Dacă am trecut de partea ştiinţifică, să trec la cea experimentală. Am lăsat copilul să devină şef de laborator. I-am luat apă distilată, ca în instrucţiuni. Am pregătit acvariul, condiţiile, şi am hotarât să împărţim ouăle în 3… pentru 3 încercări. Copiii au aşteptat nerăbdători, dar nu totdeauna ai succes în cercetare. Dezamăgiţi, au abandonat proiectul.

Aşadar, am zis să fac un pic de cercetare pe cont propriu. Am mutat acvariul pe calorifer, sub fereastră. Nu de alta, dar decât să le fie frig, mai bine să le fie cald, şi să nu se mai plângă de lumină. Am pus sub el cutia, ca să nu fac totuşi supă de crustacee. După primele două zile de "evaporări", apa distilată s-a terminat, aşa că am completat cu apă plată. Bine că nu s-a oprit căldura, căci suntem avertizaţi că variaţiile de 3-4 grade pot omorî crustaceele. Alaltăieri am pus, să fie, un pic de hrană în acvariu. Astăzi i-am dat un pic de atenţie, să văd dacă trebuie să mai completez cantitatea de apă… când colo, observ ceva mişcare prin detritusul ce plutea la suprafaţa apei. Să nu-mi vină să cred, aveam unul! Viu.

Aşa că am recitit acum partea de îngrijire, unde suntem sfătuiţi să fim punctuali cu hrana, ca să nu se ajungă la canibalism. Hehe, e unul singur. Cred că va trebui să şi postească o oră-două, la nevoie… Bon, şi peste 2 zile trebuie să curăţ acvariul, să pun apă curată. Dacă supravieţuieşte şi creşte, revenim cu poze. Dacă nu…. măcar am văzut unul!

Kit crustaceu Triops Clementoni Science Play

PS: vom încerca şi experimentul cu lanterna, pentru a vedea cât de foto-sensibil este al treilea ochi, la lumină.

PPS: Setul conţine un acvariu ~18x12x5cm, un pachet cu ouă de crustacee Triops şi Detritus, punga cu hrană, pipetă, lingură şi pahar gradat. Kit-ul vine însoţit de un ghid ilustrat în limba română, ce include toate informaţiile necesare.

Info preţ: librarie | Jocuri educative

Edit: al doilea supravietuitor, in varsta de 2 saptamani, si la a patra piele picata.
http://www.youtube.com/watch?v=vJmjpOZ59hM

0 răspunsuri: