1) Salut, da exista o rasa care poate fii crescuta si in casa.
2) Se comporta foarte bine. Avantajele ar fi ca este foarte curajos si te poate apara. Dezavantajele ar fi ca se murdareste foarte repede avand blana alba, si cand naparleste lasa foarte mult par.
Origine: Rusia (Siberia)
Grupa: Working/Spits
Greutate: Masculi: 20-32 kg Femele: 17-25 kg
Inaltime: Masculi: 53-60 cm Femele: 48-53
Culori: alb, crem, alb-galbui
Dresaj: mediu (oportunist)
Ingrijire: predispus la supraincalzire (prefera anotimpul rece), blana trebuie periata des
Temperament: activ, alert, jucaus, prietenos, incapatanat, sociabil
Sanatate: atentie la bolile genetice
Pui: 4 – 6 pui
Media de varsta: 12 – 14 ani
Alte nume: Samoiedskaia Sabaka, Samoyedskaya, Sami, Sammy, Samoyed dog
Origine
Cainii din rasa Samoyed fac parte din bogata familie a cainilor Spitz, asa numitii "caini primitivi". Sunt originari din nord-estul Rusiei, mai exact din vastul si inghetatul teritoriu al Siberiei. Nativii din tribul Samoyede care foloseau acesti caini pentru a tine sub control turmele de reni, la tractarea saniilor si la vanatoare, ii numeau Bjelkier (insemnand, cu aproximatie, "albiciosii").
Acesti caini au fost domesticiti si proliferati cu cel putin 3000 de ani in urma, fiind una din cele mai vechi si mai pure rase canine cunoscute in prezent, alaturi de alti caini nordici, cum ar fi Husky, Malamut sau de "chinezul" Chow Chow.
In total specialistii au identificat pana in prezent 14 rase canine cu descendenta foarte veche, pura, de peste 2500 de ani, iar Samoyed este un membru proeminent al acestui "club select". Populatiile nordice pretuiau foarte mult acest caine de sanie si ii dadeau si "utilitati casnice". Astfel, parul lor era colectat dupa naparlire si folosit la tors, realizandu-se haine calduroase si erau folositi in adaposturile familiale, dormind alaturi de oameni, pentru a-i incalzi cu trupul lor.
Au fost intotdeauna apreciati pentru puterea fizica deosebita, dublata de o rezistenta impresionanta la efort sustinut, pe durate lungi. Primii exploratori ai nordului si sudului inghetat au mizat pe calitatile deosebite ale acestui caine de sanie siberian. In anul 1800, exploratorul Robert Scott a importat in Anglia primele exemplare, contribuind la popularizarea rasei.
Cunoscuti sub numele de Bjelkier, au participat alaturi de Fridtjof Nansen la expeditii spre Polul Nord (cainii Kaifas & Suggen, sefi de atelaj, 1893-1896) si de Roald Amundsen in expeditia care a atins Polul Sud (cainele Etah, sef de atelaj, 1910-1912).
Primul caine din rasa Samoyed a fost adus in SUA in anul 1906, de catre negustorii de blanuri. In anul 1900 rasa a primit numele Samoyede, dupa tribul in care s-a dezvoltat, denumire adoptata in intreaga lume cu exceptia Rusiei, unde s-a pastrat denumirea Bjelkier. In anul 1923 se renunta oficial la "e-ul" din finalul numelui si rasa este recunoscuta de English Kennel Club in categoria cainilor nordici, cu denumirea Samoyed. AKC accepta modificarea si recunoaste la randul sau rasa, in mod oficial, in anul 1947, pe care o incadreaza in categoria cainilor utilitari.
Hrana Samoyed
Aceasta rasa isi gaseste repere privind traiul, hrana si intretinerea zilnica printre reperele traditionale, devenite standarde pentru majoritatea raselor canine. Silueta sa devine tot mai familiara pe proprietati raspandite in intreaga lume, mai ales in emisfera nordica.
Dar sa nu uitam ca, undeva in imensul spatiu inghetat si ostil al nordului siberian, cainele Samoyed inca indeplineste rolul lui esential de animal domestic dedicat omului si implicat in actiunile acestuia, ramane caine de sanie, caine de vanatoare si caine de turma, asa cum a fost si cu 3 milenii in urma.
A va procura un catel Samoyed de rasa nu reprezinta un lucru chiar atat de usor. Desi se bucura de o popularitate apreciabila, cainii nordici sunt, inca, destul de greu de procurat. Fara indoiala, cea mai buna sursa ramane Rusia, tara cu o pleiada de crescatori de elita avand vasta experienta in ceea ce priveste aceasta rasa, si nu numai.
Cu foarte putine exceptii, exemplarele provenite din filiera ruseasca oficiala, din canise cu prestigiu, se dovedesc de calitate si au sanse foarte mari sa devina caini minunati pentru cei care au sansa sa si-i procure. In momentul in care ati identificat o canisa de calitate, cu referinte solide si surse de completare a lotului canin de la cei mai buni furnizori in domeniu, trebuie sa discutati foarte atent cu crescatorul despre hrana catelului pe care ati decis sa il achizitionati.
Trebuie sa stiti ca orice caine are propriul sau metabolism, propriile sale preferinte si propriul sau background genetic, iar cand vine vorba de hranire acesti factori trebuie atent pusi in balanta. Un crescator de calitate va fi in masura sa va atentioneze asupra unor probleme manifestate de parintii catelului si care se pot manifesta si la acesta in anumite conditii. Retineti toate sfaturile si indicatiile si, odata ajunsi acasa, timp de cel putin 2 saptamani, acordati micului catel aceeasi dieta cu care a fost obisnuit.
Oricum plecarea din canisa si parasirea cuibului reprezinta o experienta traumatizanta pentru micut, nu faceti greseala sa o amplificati schimband radical tipul de hrana, cantitatile acordate sau orarul hranirii. In timp, pe masura ce faceti ca acomodarea catelului la noul camin sa se produca lin si in conditii cat mai bune, sfatuiti-va cu un medic veterinar vizavi de specificul dietei pe care urmeaza sa o acordati in continuare.
Inlocuirea hranei trebuie sa se faca treptat, in cantitati mici adaugate la hrana cu care cainele deja este obisnuit. Observati reactia animalului si actionati atunci cand intervin probleme de sanatate ca mancarimi, iritatii, caderea parului, scaun moale sau constipatie. In principiu, adaptarea cainilor Samoyed la hrana uscata s-a efectuat complet, ei acceptand-o in nota obisnuita pentru orice rasa de caini. Fie ca alegeti hrana uscata, ori mixtura de hrana uscata cu hrana umeda, este la alegerea voastra.
Bineinteles, cainii Samoyed vor fi foarte fericiti sa primeasca hrana pregatita in casa, dar este discutabil in ce masura aveti la dispozitie timpul necesar pentru a o prepara.
In ceea ce priveste ingredientele care formeaza hrana uscata, la fel ca in cazul majoritatii raselor canine, carnea trebuie sa reprezinte elementul central, cu cea mai mare pondere. Samoyed-ul este si un mare amator de carne de peste si prezenta acestui aliment in dieta sa ca supliment (sau recompensa) reprezinta un element benefic.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Samoyed
Samoyed-ul are un cap masiv, de forma triunghiulara, cu o trufa bine evidentiata, de culoare neagra sau maron. Ochii sunt de nuanta inchisa, oblici si profunzi. Samoyed-ul este cunoscut ca avand buzele cutate, dand impresia unei fete zambitoare, in permanenta.
Prezinta urechi de dimensiuni medii, ascutite, verticale (purtate ridicat), usor rotunjite la varfuri. Coada este lunga si stufoasa, bine imbracata cu par si purtata rasucit pe spate. Picioarele sunt robuste si musculoase, iar labele sunt late si acoperite cu par.
Blana este deasa si aspra, nefiind ondulata, si prezinta un puf catifelat si dens, care-l protejeaza de frigurile arctice. Culoarea blanii este alb imaculat (cea mai preferata), biscuit, crem si champagne.
La Samoyed-ul adult, inaltimea la greaban este de 53-60 cm la mascul si de 48-53 cm la femela. Greutatea corporala este in medie de 20-25-30 kg la mascul si de 16-20-25 kg la femela.
Comportament Samoyed
Este un caine inteligent si energic, sociabil, vesel si vigilent. Samoyed are un caracter dominant, se dovedeste adesea incapatanat. Comportamentul sau este uneori cu toane, putand fi neascultator. Este bland si rabdator cu copiii, dar are nevoie de socializare precoce si o educatie ferma, pentru a se supune neconditionat stapanilor.
Nu are calitatile recomandate unui caine de paza, imprietenindu-se cu persoanele straine dupa ce le semnaleaza.
Se simte cel mai bine in aer liber, in medii cu temperaturi mai scazute, alaturi de o familie activa. Blana sa bogata si calduroasa il ajuta sa faca fata foarte bine oricaror intemperii. Are nevoie de foarte multa miscare zilnica de genul: plimbari lungi, alergat pe langa bicicleta.
Este curios si independent, adora sa exploreze imprejurimile pe cont propriu si de aceea ar trebui sa aveti grija ca spatiul in care traieste sa fie corespunzator ingradit. Adesea vocalizeaza scotand urlete patrunzatoare, asemenea lupilor. In rest, latra destul de rar.
Dresaj Samoyed
Munca de dresaj cu un caine Samoyed nu este deloc usoara. Fiind un animal inteligent si oportunist, acest caine isi va face rapid o viziune asupra mediului in care traieste si se va orienta spre calea cea mai simpla si eficienta de a obtine ceea ce-l multumeste. Deci cu siguranta veti avea parte de numeroase surprize cand il veti angrena in exercitii de dresaj.
Samoyed-ul stapaneste la perfectie arta falsei ignorante (denumita si "surzenie autoindusa"), mai ales cand este pus sa faca ceva ce nu-i convine. Unii proprietari de Samoyed, lipsiti de experienta in lucrul cu astfel de caini, au avansat chiar ideea ca acest caine este "prost".
Dar lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple. Expertii au decis: Samoyed este un caine inteligent, cu multe resurse, doar ca este mai greu de gasit calea prin care acestea pot fi puse in valoare. Daca vreti sa ii impuneti anumite reguli de comportament asigurati-va ca le respectati de fiecare data cand intra in discutie. Nu creati cainelui impresia ca regulile care se aplica in noul lui camin sunt flexibile, caci nu veti obtine raspunsuri bune din partea lui.
De exemplu, daca nu doriti ca un caine Samoyed adult sa aiba acces in anumite zone ale casei, interziceti ferm aceasta inca de pe vremea cand este un catel si mentineti regula activa de fiecare data cand il vedeti tentat sa o incalce.
Samoyed, ca orice caine de sanie (caine nordic) are un puternic instinct de haita. Folositi aceasta trasatura in folosul vostru. Astfel, cautati sa il inscrieti la scoli de dresaj pentru caini juniori, acele programe conduse de profesionisti in care sunt initiati in dresaj cateii cu varste intre 4 luni si 1 an. Husky invata foarte bine in comunitate, este un caine care se adapteaza minunat in grup, alaturi de alti caini, isi gaseste rapid locul si interactioneaza bine.
Acest paradox poate fi intalnit in cazul oricarui caine de sanie, fie el Husky, Siberian sau Malamut. In grup, cainele isi va cauta o pozitie ierarhica si va coopera disciplinat si plin de ravna la efortul comun in care grupul se angreneaza.
Actionand individual isi va proiecta doar propriile obiective si va cauta sa isi mentina independenta deciziilor. Alaturi de alti catei isi va consuma mai bine energia nativa. Fiti atent sa va arogati si sa pastrati pozitia de "caine alfa" (altfel spus sa intrati in rolul "sefului de atelaj") in relatia cu micul vostru catel, este foarte important acest lucru. Daca va va percepe ca atare, va fi mult mult mai usor sa va impuneti si sa il invatati elemente de dresaj mai tarziu.
In jurul varstei de un an se poate debuta cu programul de exercitii pentru dresaj de obedienta. Trebuie spus ca acesti caini ating maturitatea in jurul varstei de 18 luni. Daca veti utiliza serviciile unui specialist si veti inscrie tanarul catel la o scoala de dresaj, veti avea deopotriva un avantaj si un dezavantaj.
Avantajul consta in inteligenta si capacitatea mare de invatare a acestei rase. Cainele se va comporta bine la dresaj si va acumula punct importante destul de usor. Dar, asa cum multi stapani de caini Samoyed au reclamat, situatia se schimba radical acasa, in sensul ca acelasi "student fruntas" de la clasa de dresaj va fi "surd" si necooperant acasa.
Explicatia isi are punctul de sprijin in aceeasi inteligenta nativa a acestor caini nordici. Samoyed sunt indeajuns de inteligenti pentru a diferentia situatiile in favoarea lor. Vor invata repede ca este in avantajul lor sa se remarce pozitiv la cursurile de dresaj pentru a primi recompense si a lucra mai putin, dar se vor baza acasa pe afectiunea membrilor familiei stiind ca omisiunile si greselile le vor fi, in final, iertate.
Solutia este sa participati si voi la exercitii si sa observati atitudinea instructorului. Fermitatea si constanta de care acesta da dovada in lucrul cu "elevii" sai reprezinta elemente pe care trebuie sa vi le insusiti la randul vostru.
O alta posibila rezolvare este sa va documentati din manuale si publicatii despre regulile de lucru in dresajul canin (sursele sunt accesibile) si sa va ocupati personal de educatia animalului vostru de companie. Poate fi mai dificil, dar la final cainele va sti cine este "la comanda".
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Samoyed
Datorita blanii sale dese, Samoyed-ul are tendinta de a prefera perioadele de timp mai racoroase. In perioadele calde, aceasta rasa trebuie supravegheata deoarece sunt predispusi la supraincalzire.
Samoyed-ul necesita o periere si o pieptanare zilnica pentru a ii mentine blana in perfecta stare. Rasa are tendinta de a naparli lent o data sau de doua ori pe an atunci cand este inlaturat si puful profund. Blana ramane alba in mod natural, nenecesitand imbaierea animalului.
Imbaierea este dificila datorita desimii blanii, motiv pentru care se pot utiliza sampoanele uscate pentru toaletarea acestuia, din cand in cand. Puteti face asta utilizand pudra de talc, fara parfumant si periati parul.
Boli Samoyed
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.
Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Diabetul este o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina.
Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea starii generale, profunde.
Samoyed-ul este, de asemenea, predispus artritelor, insuficientei renale, afectiunilor glandelor perianale, dwarfismului (acondroplazie – tulburare de dezvoltare a oaselor lungi) si infectiilor tractului urinar.
Durata medie de viata la Samoyed este de 12-15 ani.