| Betty_9264 a întrebat:

As vrea sa-mi i-au o brasca testoasa de acvariu. Am avut hamster dar a murit(nu stiu din ce cauza) si am suferit dupa el mult..acum cateva zile o prietena de-a mea, mi-a spus ca ar avea nevoie de inca o cusca pentru are 8 pui de hamster pitic si cu
"parintii" 10.
Asa ca am facut schimb de custi,eu i-am dat cusca de hamster ea un acvariu de broasca testoasa cu insula.
Ce spuneti, ar fi o alegere buna sa-mi i-au broasca testosa?
Am vazut ca unele acvarii aveau "bec incalzitor", "termometru", etc. Are si o prietena care are si ea broasca dar nu are nici un fel de accesoriu acvariul ei e fix asa http://www.google.ro/......tp?/imgres al meu e tot asa numai ca e rotund vasul mare. Vreau informatii despre broasca testoasa si ce rasa in recomandati? Si ce preturi au in general!
Dau funda! Multumesc!

Răspuns Câştigător
| roky26 a răspuns:

Ce iti trebuie inainte sa cumperi o testoasa
Un acvariu maricel (nu cel de plastic cu care vine de la pet shop, e prea mic) cu un loc in care testoasa sa poata iesi pe uscat (o piatra mare, o plaja artificiala din sticla cu pietricele daca faci acvariul pe comanda) si eventual ceva vegetatie. Broastele cresc repede, deci in cateva luni nu vor mai incapea in acvariul "default"; e mai bine sa iei direct un acvariu mare decat sa il tot schimbi de cateva ori pe an.

Un filtru de apa (il iei in functie de marimea acvariului). Daca apa e murdara testoasele se pot imbolnavi, si ca sa tii curat un acvariu fara filtru ar trebui sa schimbi apa extrem de des, si nu e cea mai placuta activitate din lume daca ai unul de 50 litri. Cu un filtru curatat zilnic si un sfert din apa schimbata o data la 2 saptamani si tu, si broasca ta veti trai mai fericiti.
Un incalzitor cu termostat si un termometru. Vara temperatura camerei e buna pentru testoase, dar numele "de Florida" spune ceva important: traiesc in climat cald. Iarna trebuie sa le asiguri o temperatura in jur de 25 de grade, deci incalzitorul devine neaparat necesar daca tii la sanatatea ei.

O lampa UVA/UVB, care ajuta la metabolizarea calciului, si, pe cat posibil, lumina naturala (daca puteti aseza acvariul langa un geam e perfect).

Ce trebuie sa stii despre testoasele de Florida
Sunt broaste testoase de apa dulce, adica nu au nevoie decat de apa de la robinet. Daca locuiti intr-o zona in care apa de pe teava e de calitate indoielnica (mult clor etc.), e mai bine sa o fierbeti (si sa o raciti, evident) inainte de a pune broscutele in ea, mai ales cand sunt mici.

Au nevoie sa stea si in apa, si pe uscat. Nu o sa moara daca stau cateva ore afara (de exemplu daca trebuie sa faca un drum la veterinar sau pana la casa de vacanta a stapanilor), dar nu inseamna ca trebuie lasate zile intregi. La fel, pot sa inoate mult si bine, dar au nevoie de un loc comod afara din apa unde sa se poata odihni.

Poti sa le lasi sa se plimbe prin casa fara nici o problema, dar tine minte ca sunt rapide si se pot ascunde pe sub mobila. Nu cred ca vrei sa scoti o testoasa de sub dulap cu coada maturii sau sa o cauti 3 zile pe sub paturi.

Sunt omnivore, adica mananca si carne, si legume. Cea mai simpla solutie e sa cumperi mancare speciala de la petshop (viermisori sau pesti deshidratati) si sa le dai in plus si legume (salata, de exemplu) si carne (preferabil de pui). Daca n-ai vazut o testoasa innebunita dupa o bucatica de pui ai ratat multe. Multe sunt mofturoase, deci s-ar putea sa trebuiasca sa incerci mai multe tipuri de mancare pana sa nimeresti cel potrivit.

Nu trebuie hranite excesiv. Da, ele ar manca tot timpul, dar asa nu inseamna ca trebuie sa le dai de mancare non stop. De 2, maxim 3 ori pe zi cate putin cand sunt mici, iar o data pe zi sau la 2 zile de la 5 ani in sus este suficient.

O sa creasca. Mari. In primele luni o sa fie mai vizibil, apoi mai putin, dar sa nu-ti imaginezi ca vor ramane mici si dragute.
Sexul e greu spre imposibil de determinat cand sunt mici, dar devine ceva mai usor cand ajung la cativa ani. Teoria suna cam asa: masculii au ghearele din fata mult mai lungi decat femelele si au plastronul mai concav.
Si daca tot am adus vorba despre asta: e putin probabil sa se reproduca in captivitate, pentru ca nu au conditii destul de asemanatoare cu cele din natura.

Cea mai frecventa boala e conjunctivita: ochii testoasei se umfla si nu ii mai poate deschide, iar ca rezultat nu mai poate manca, pentru ca nu vede unde plutesc viermisorii. Nu e grav, se rezolva cu un unguent si vitamina A, dar mergeti la veterinar, pentru ca e mai bine decat sa o tratati dupa ureche.

In concluzie
Testoasele nu sunt de jucarie, si chiar daca sunt mai usor de ingrijit decat o pisica sau un caine nu inseamna ca nu trebuie ingrijite. Cu putin efort din partea stapanilor, testoasele vor fi sanatoase, vioaie si fericite (si vor avea o viata mult mai buna decat in majoritatea pet shopurilor...). Pentru mai multe informatii intra aici:http://www.animale.ro/reptile/broasca-testoasa-de-florida

0 răspunsuri: