Testoasa cu tample rosii (Testoasa de Florida)
Trachemys scripta elegans
Testoasa de FloridaTaxonomie: Familia Emydidae, genul Trachemys, subspecie a speciei Trachemys scripta
Origine: SUA. A fost introdusa in multe alte regiuni ale lumii unde este considerata in prezent specie invaziva.
Descriere: Carapace verde (mai inchis sau mai deschis) cu dungi negre si pete gabene. Plastronul (carapacea inferioara) este galben cu dungi negre. De o parte si de alta a capului are doua dungi de culoare rosie. Pielea de pe cap, gat, membre si coada este de culoare verde, cu dungi galbui. Puii sunt mai viu colorati decat adultii, ale caror culori se inchid in timp.
Dimensiuni: 25-30cm
Speranta de viata: 30-50 ani
Testoasa cu tample galbene
Trachemys scripta scripta
Testoasa cu tample galbeneTaxonomie: Familia Emydidae, genul Trachemys, subspecie a speciei Trachemys scripta
Origine: SUA
Descriere: Carapace verde (mai inchis sau mai deschis) cu dungi negre si pete gabene. Plastronul (carapacea inferioara) este majoritar galbena cu pete inchise la culoare pe margini. De o parte si de alta a capului are doua pete de culoare galbena. Pielea de pe cap, gat, membre si coada este de culoare verde-masliniu, cu dungi galbene. Puii sunt mai viu colorati decat adultii, ale caror culori se inchid in timp.
Dimensiuni: 20-30cm
Speranta de viata: 30-50 ani
Hranirea broastelor testoase cu tample rosii
Vezi toate articolele despre Testoasa cu tample rosii (Testoasa de Florida)
Alimentatia broscutelor testoase cu tample rosii trebuie sa fie cat mai variata si bogata in proteine, calciu, vitamina A, D si minerale. Broastele testoase cu tample rosii sunt omnivore, ceea ce inseamna ca mananca atat hrana animala cat si vegetala. Puii mananca cu predilectie hrana de origine animala si vor accepta vegetale doar dupa ce cresc putin. Totusi, este bine sa le oferiti de la inceput si hrana vegetala, pentru a-i obisnui si cu acest tip de alimentatie. Pe masura ce inainteaza in varsta broscutele se vor interesa din ce in ce mai mult de hrana vegetala, astfel incat testoasele mature vor consuma mult mai multe vegetale decat puii.
In comert exista mancare deja preparata pentru broastele testoase, insa ea nu trebuie sa constituie mai mult de 25% din dieta unei broscute cu tample rosii. Pentru restul de 75% le puteti oferi:
- hrana vie: pestisori (guppy, carasi aurii), rame, mormoloci, melci acvatici, greieri. Va recomandam atentie sporita in ceea ce priveste locul de unde procurati astfel de hrana intrucat ea poate purta bacterii si/sau pesticide periculoase pentru broscuta dumneavoastra!
- plante acvatice: Elodea canadensis, Elodea densa, Eichhornia crassipes, Azolla caroliniana. Atentie! Unele plante acvatice sunt otravitoare pentru broscute!
- diferite vegetale: morcov, frunze de mustar, frunze de papadie, nap, dovlecel, fasole verde. Evitati vegetalele care au fost inghetate si dezghetate intrucat pot crea probleme de sanatate broscutelor. Evitati si legumele care au fost tratate cu chimicale. Nu le oferiti spanac intrucat ar putea cauza deranjamente stomacale.
- gammarus, inima de vita liofilizata, pestisori liofilizati
- din cand in cand (rar) le puteti oferi mici bucatele de carne de pui bine fiarta (fara sare si condimente)
NU hraniti broscutele cu carne cruda intrucat aceasta creste riscul contaminarii bacteriene a apei din acvariu (Salmonella, E. Coli) si nici cu hrana pentru caini sau pisici. Nu le oferiti pestisori care au fost inghetati si dezghetati!
Este foarte bine sa li se ofere si suplimente de vitamine, precum si sa se doteze acvariul cu o bucata de calciu sau un os de sepia care se gasesc la magazinele de profil.
Broastele testoase mananca numai in apa. Avand in vedere ca hranitul lor este o operatiune care produce mizerie, pentru a evita murdarirea apei din acvariu, va sugeram sa le hraniti intr-un container cu apa separat de acvariu. Ele vor fi introduse acolo si mentinute doar atata timp cat mananca. In acest fel se poate si monitoriza exact cantitatea de mancare pe care o ingurgiteaza broscuta dumneavoastra la o masa.
Broscutele sunt cunoscute pentru apetitul lor vorace si vor cere mereu mancare insa, in general, cantitatea de mancare oferita nu trebuie sa depaseasca ceea ce poate manca broscuta in 15 minute. In cazul in care constatati ca se formeaza pliuri de piele pe labutele broscutei, in special cand aceasta si le retrage in carapace, inseamna ca este prea grasa si ar trebui sa o hraniti mai putin sau cu mancare mai putin proteica.
De asemenea, este important sa indepartati din acvariu cantitatile de mancare ramase neconsumate, pentru a evita descompunerea acestora si contaminarea apei din acvariu.
Mancarea puilor trebuie taiata in bucatele mici pentru a putea fi ingerata. Puii trebuie hraniti in fiecare zi, in timp ce adultii pot fi hraniti la fiecare 2-3 zile (sau o masa pe zi, dar mai putin consistenta).
Determinarea sexului la testoasa cu tample rosii
Vezi toate articolele despre Testoasa cu tample rosii (Testoasa de Florida)
Gheare femela (sus) si mascul (jos)
Sexul unei broaste testoase cu tample rosii este de multe ori o necunoscuta, mai ales pentru cei mai putin experimentati in cresterea reptilelor de companie.
Determinarea sexului la broscutele testoase cu tample rosii nu se poate face cu precizie decat dupa atingerea maturitatii sexuale. Femela testoasa cu tample rosii isi atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 5-7 ani, atunci cand carapacea ei masoara circa 15-20cm diametru. Ea are ghearele de la labutele din fata mai scurte decat masculul, are plastronul (caracpacea inferioara) plat sau foarte usor convex si coada mai scurta si mai subtire decat a masculului. De asemenea, cloaca femelei este pozitionata aproape de baza cozii. Femelele mature sunt mult mai mari decat masculii.
Coada femela (sus) si mascul (jos) Masculul isi atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 3-5 ani, cand carapacea lui masoara circa 10-12cm diametru. El are ghearele de la labutele din fata lungi (pentru a-i servi in ritualul de imperechere), are plastronul concav (pentru a se putea pozitiona deasupra carapacei femelei) si coada lunga si groasa. De asemenea, cloaca masculului este pozitionata mult mai aproape de varful cozii.
Daca nu doriti sa reproduceti testoasele dumneavoastra sexul exemplarelor nu este important si nu trebuie sa influenteze dragostea cu care va inconjurati companionul. Chiar daca descoperiti la un moment dat ca testoasa dumneavoastra ar fi trebuit sa se numeasca Zuza si nu Zuzu, acest lucru nu trebuie sa va modifice comportamentul fata de testoasa.
Si daca te intereseaza imperecherea, gestatia, etc lor uitete aici http://www.latifa.ro/reptile/testoase-acvatice/reproducere/.
Amandoua sunt tot de florida doar ca depinde au avut alimentatia diferita!