| Funditza88 a întrebat:

Ieri mi-am cumparat un bichon bolognese de o luna si jumatate(varsta lui).Ar trebui cumva sa-i dau branzica dulce? Dar lapte? Ca mama mi-a spus ca ar trebui sa isi ia si el calciul de undeva.Mai am inca o intrebare :cum il pot educa sa isi faca nevoile la aceasta varsta(trebuie sa mai astept?)? Este nevoie sa ii cumpar covoras special sau solutii care sa il atraga sa faca? Este recomandat sa poarte pempars?

Răspuns Câştigător
| PaulGermanu a răspuns:

Nu cred ca ii poti pune pempars trebuie sa mai astepti ca abia acum invata sa umble cat despre el citeste de pe sitelul http://www.infocaini.ro/rase-de-caini/rasa/bichon-bolognese Funda?

4 răspunsuri:
| LaughOutLoud a răspuns:

Si-a luat calciul de la laptele mamei.Acum poti sa ii dai niste conserve pentru caini sau granule inmuiate in apa sau lapte.

| Pufarinee a răspuns:

Puilor, hrana trebuie sa le asigure pe langa nutrientii necesari intretinerii si pe aceia necesari cresterii si dezvoltarii. Intarcarea cateilor trebuie sa se faca treptat, deoarece o separare brusca de mama lor poate duce la reducerea ratei de crestere. Ei devin interesati de hrana solida in jurul varstei de 3-4 saptamani, desi pot primi hrana moale de la 2 saptamani. Din momentul in care puii mananca bine pot fi separati de mama lor pe perioade din ce in ce mai mari pentru a se permite scaderea cantitatii de lapte a catelei. Intarcarea definitiva se poate face intre 6 si 8 saptamani. Cateii mici au nevoie ca hrana sa le asigure multe proteine, vitamina E, dar si minerale cum sunt calciul si fosforul pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor. Cantitatea de hrana si nutrientii asigurati de aceasta sunt foarte importante in perioada de crestere a cainelui, deoarece greselile de alimentatie din aceasta perioada pot avea efecte negative asupra dezvoltarii puiului. Pentru a ii fi asigurat tot necesarul de hrana, cainii mici trebuie sa mananace cantitati mari in comparatie cu greutatea lor corporala, deci hrana trebuie impartita in portii mici si dese, in jur de 4 mese zilnic, fara sa aiba hrana la discretie tot timpul.

Trebuie sa se tina cont de faptul ca prea multa hrana duce la obezitate la rasele mici si o dezvoltare mult prea rapida si fortata la rasele mari, ceea ce este in detrimentul animalului. La rasele mari, cresterea rapida in greutate duce la presiunea exercitata asupra oaselor nedezvoltate inca. Calciul este extrem de important in dezvoltarea osaturii, insa excesul este daunator. Alimentatia si suplimentele nutritive trebuie sa fie moderate, pentru a li se acorda puilor timpul necesar ajungerii la greutatea de adult, cu toate ca in primele etape de viata si la 6 saptamani deja majoritatea raselor ajung la aproximativ 50% din greutatea ca si adult.

La intarcare (intre 6 si 8 saptamani) necesarul unui pui este de doua ori mai mare decat al unui adult din aceeasi rasa, per kilogram corp. Pe masura ce puiul creste, necesarul scade progresiv. In primele saptamani de viata, necesarul cateilor este asigurat de laptele mamei si nu este necesara hranirea suplimentara. Cand devin interesati de hrana solida, ei pot fi hraniti cu mancaruri usoare maruntite si inmuiate in lapte sau sos, aceeasi hrana ca a mamei sau speciala pentru crestere. Contrar credintei populare, laptele nu este esential in alimentatia puilor dupa ce acestia au fost intarcati, deoarece scade toleranta lor la lactoz598087391905_labrador-retriever.jpga si capacitatea de digestie a acesteia si le poate provoca diaree.


Nimeni nu se naste stiut! Lasati la o parte ziarul si sfaturile pe care le-ati primit in parc si nu va suparati daca puiutul dvs nu intelege ca nu trebuie sa isi faca nevoile in casa, el nu percepe locuinta noastra la fel ca noi. Pentru un pui de caine a nu isi face nevoile in imediata apropiere a locului unde doarme reprezinta curatenia absoluta. Pentru a il ajuta sa inteleaga ca trebuie sa pastreze curata intreaga locuinta avem nevoie de
timp, rabdare si mai ales implicare. Urmand procedurile enumerate mai jos veti minimaliza incidentele neplacute, insa, dupa cum se stie, aproape fiecare caine va avea un astfel de
"accident" in casa (daca nu mai multe). Cu cat sunteti mai stricti in respectarea procedurilor de baza a programului de dresaj in casa, cu atat mai repede catelul dvs va invata sa aiba comportamentul dorit. Dar nu va asteptati ca totul sa se rezolve cat ai bate din palme.

Stabilirea unei rutini
1. Ca si copiii, cainii se descurca cel mai bine urmand un program. Scoateti-va catelul din casa in mod regulat, cel putin din 2 in 2 ore in prima faza, imediat dupa trezire, dupa ce se joaca si dupa ce mananca.
2. Laudati-va catelul foarte mult de fiecare data cand isi face nevoile afara. Puteti chiar sa il recompensati. Trebuie sa il laudati si sa il recompensati insa imediat dupa ce si-a facut nevoile, nu dupa ce a intrat in casa. Acest pas este foarte important, pentru ca in acest mod catelul intelege ca asta doriti dvs de la el.
3. Alegeti un loc, nu prea departe de usa casei, pentru eliminarea nevoilor. Intotdeauna duceti-va catelul in lesa, direct catre acest loc. Scoateti-l la plimbare sau jucati-va cu el, numai dupa ce si-a facut nevoile. Daca stergeti dupa el prin casa incercati sa o faceti fara ca acesta sa observe. In caz ca a facut, luati un prosop de hartie sau carpa cu
care stergeti si duceti-le la locul prestabilit pentru asta. Mirosul il va
ajuta pe micutul caine sa recunoasca zona ca locul in care trebuie sa isi
faca nevoile. In timp ce catelul dvs isi face nevoile, folositi cuvinte
cheie sau fraze incurajatoare, pe care de asemenenea le puteti folosi si
inainte de a-si face nevoile astfel incat catelul sa isi aduca aminte ce ar
trebui sa faca.
4. Daca este posibil, impuneti catelului dvs. un program regulat de masa. In functie de varsta pe care o are, cateii de obicei, trebuie sa fie hraniti de trei sau 4 ori pe zi. Hrana administrata la aceleasi ore in fiecare zi, va ajuta cainele sa elimine de fiecare data consistent. Acest lucru usureaza stabilirea rutinei in cadrul programului de dresaj.

Supravegherea
Nu oferiti micutului caine posibilitatea de a va murdari locuinta. Supravegheati-l tot timpul atunci cand se afla in casa. Puteti sa il legati cu o lesa lunga sau sa folositi un tarc atunci cand sunteti acasa. Incercati sa il urmariti permanent si sa observati semnele ce v-ar putea indica faptul ca are nevoie sa iasa afara, cum ar fi adulmecarea sau invartirul in cerc. Cand observati aceste semne, duceti-l imediat afara, in lesa, la locul
prestabilit pentru urinare si defecare. Daca isi face nevoile, laudati-l mult si
recompensati-l.
Captivitatea
Cand nu puteti sa va supravegheati catelul tot timpul, el trebuie sa fie tinut intr-un loc inchis, destul de mic pentru ca el sa nu isi doreasca sa faca nevoile acolo. Locul trebuie sa fie suficient de mare cat sa stea confortabil in picioare, sa stea intins si sa poate sa se intoarca. Acest loc ar putea fi o cusca de transport, o portiune din baie sau din spalatorie imprejmuita cu cutii sau un fel de tarc. Daca puiul a petrecut mai multe ore in captivitate, atunci cand ii dati drumul, duceti-l direct la locul de facut nevoi si laudati-l atunci cand el isi face treburile.

Ups!
In cazul in care catelul si-a facut nevoile in casa, nu va ingrijorati, si mai ales nu va enervati, acest lucru face parte in mod normal din procesul de invatare.
• atunci cand il prindeti in timpul procesului de eliminare, faceti ceva sa il intrerupeti, cum ar fi un sunet ascutit (aveti grija sa nu il speriati). Duceti-l imediat la locul stabilit dinainte, laudati-l daca termina de facut nevoile acolo
• Nu il pedepsiti pentru ca si-a facut nevoile in casa. Daca gasiti un loc murdar, este prea tarziu pentru a-i administra o corectie. Nu ziceti nimic, curatati locul, preferabil fara ca el sa observe acest lucru. Daca il duceti sa miroasa locul cu pricina, daca il certati, sau daca il pedepsiti in alt mod, acest lucru nu ii va provoca catelului dvs decat frica sau ii va fi greu sa isi faca nevoile in prezenta dvs. Animalele nu inteleg pedepsele dupa ce s-a consumat fapta, chiar daca aceasta intervine doar la cateva secunde dupa. Pedeapsa nu va face decat sa inrautateasca lucrurile
• Curatarea zonelor murdare este un lucru foarte important, deoarece cateii sunt atrasi de zonele murdare care miros a urina sau caca si continua sa isi faca nevoile in astfel de locuri
Este foarte important sa folositi procedurile de supravegheare si captivitate enuntate mai sus pentru a minimaliza numarul de accidente. Daca ii permiteti catelului sa isi faca nevoile in mod frecvent in casa, va fi confuz asupra locului unde ar trebui sa isi faca nevoile si astfel se va prelungi perioada programului de dresaj in casa.

Mentinerea igienei cu ajutorul lavetelor igienice sau zonelor de eliminare special amenajate.

Unui caine mai mic de 6 luni nu i se poate cere sa isi controleze procesul de eliminare, pentru mai mult de 3-4 ore. Daca trebuie sa fiti plecat de acasa pentru mai mult de 4-5 ore pe zi, inseamna ca poate nu e cel mai bun moment de a creste un catel. Daca ati luat deja un catel si trebuie sa plecati de acasa pentru mai mult timp, trebuie sa-l invatati sa isi faca nevoile intr-un singur loc in casa. Totusi, trebuie fiti constienti ca
astfel va fi mai dificil sa il invatati sa isi faca nevoile afara. Desemnarea unui loc (fie pe o laveta, tavita cu nisip sau ziar) pentru eliminarea dejectilor i-ar putea crea cainelui un obicei de lunga durata, intelegandu-se prin acest lucru, ca, desi este adult, el isi va face nevoile acolo unde a invatat.

Atunci cand trebuie sa lasati cainele singur pentru o perioada indelungata, tineti-l inchis intr-o zona destul de mare, astfel incat sa poata sa se intinda sau sa se joace, si creati-i un loc separat in care sa isi faca nevoile. In zona desemnata pentru eliminarea nevoilor, puteti folosi o tava cu nisip sau chiar pamant cu iarba. (Acest lucru va favoriza trecerea de la locul desemnat din casa la o zona similara din exterior.) De asemneea, putei
gasi diverse elemente ajutatoare si in pet-shopuri (nisip, lavete igienice etc). Daca curatati in casa dupa catel, luati prosopul sau carpa cu care a-ti stres si puneti-o in locul desemnat. Mirosul ii va ajuta pe catei sa recunoasca zona ca fiind zona unde ar trebui sa isi faca nevoile.
Alte tipuri de probleme legate de eliminarea dejectiilor in casa:

Daca ati urmat regulile de dresaj in casa si catelul dvs continua sa isi faca nevoile in casa, inseamna ca un astfel de comportament are la baza alte motive precum.

Probleme medicale sau biologice
Eliminarea dejectilor in casa poate avea la baza de multe ori probleme cum ar fi, apropierea perioadei de menstruatie la femele, infectiile urinare, infectiile renale sau infestarea cu paraziti. In cazul in care problemele persista apelati la controlul veterinar pentru a va asigura ca nu va confruntati cu una din situatiile enumerate mai sus.
Stresul
Si cainii, ca si oamenii pot avea reactii provocate de hiperexcitarea nervoasa. Aceste reactii apar in special la cainii tineri, care adesea isi pierd temporar controlul vezicii urinare atunci cand sunt bucurosi sau cand se simt amenintati, la cainii care urmeaza un program de dresaj neadecvat sau la cainii traumatizati. Urinarea apare de obicei atunci cand intampina pe cineva, se joaca intens, atunci cand se simt amenintati sau sunt pe
punctul de a fi pedepsiti.

Marcarea teritoriului
Cateodata cainii urineaza sau defeca, de obicei in cantitati mici, pentru a-si marca teritoriul. Atat masculii si femelele fac acest lcuru, si se intampla de cele mai multe ori atunci cand cred ca teritoriul lor a fost invadat, sau cand vor sa isi demonstreze suprematia.

Anxietatea de separare
Cainii pot deveni anxiosi atunci cand sunt lasati singuri timp indelungat,
eliminarea dejectiilor survenind in acest caz ca o forma de protest sau
fiind motivata de un stres intens provocat de plecarea stapanului. De obicei
sunt alte simptome, cum ar fi comportament distructiv sau latratul excesiv.

Temeri sau fobii
Atunci cand animalelor le este frica, isi pot pierde controlul vezicii. Daca
catelului dvs ii este frica de zgomote puternice, cum ar fi tunetele sau
petardele, el poate sa isi faca nevoile in casa atunci cand este expus
acestor sunete.

| LolaLollita a răspuns:

Poate sa faca viermi acum de la lapte si/sau branzica. Mai asteapta putin pana sa ii introduci acestea in alimentatiehappy

Pentru a-si face nevoile, iti sugerez servetelele speciale. Le cumperi de la petshop, pui unul intr-un loc anume unde sa ramana mereu, iar catelul va fi atras de miros si va face doar acolohappy La mine a functionat din prima.

| LiviuuuXD a răspuns:

Salut,este lapte special pentru catelusii mici, du-te la veterinar, sigur o sa iti dea, laptele de vaca ii face rau, mai ales la varsta lui. Cat despre nevoi, la o luna jumate ar trebui sa astepti maxim pana la 5-6 luni, covoras, ai putea sa ii iei pana implineste 5 luni. Poti de asemena sa il si dresezi,dar nu fi dur/a cu el,am auzit ca cateii de talie mica sunt mult mai usor de dresat decat cei de talie medie sau mare, asa este. Apropo, laptele dai-l intr-un biberon special, pe care il iei tot de la veterinar. Pempers poti sa ii pui, dar nu stiu daca o sa reziste pempersul ala pe el pentru ca de obicei cateii nu prea suporta sa aiba ceva pe fundhee hee, de exemplu al meu, cand era mic si avea 4 luni nu suporta deloc pempersul, il rupea il facea bucatele. Sa ai grija de micut/a si daca mai ai intrebari poti sa mi le pui.