Rinoceri
Grupurile pentru protectia animalelor si UN au concluzionat ca rinocerii africani sunt in pericol din cauza grupurilor din ce in ce mai numeroase de tip mafiot, care fac comert ilegal cu cornurile animalelor, precizeaza Reuters.
Ingrijorarea principala este legata de faptul ca patru din cele cinci specii de rinocer sunt acum pe cale de disparitie din cauza braconajului.
Vanzarea pe piata internationala a cornurilor de rinocer a fost interzisa pentru a proteja specia de la disparitie, insa cererea este inca mare mai ales in Asia si Orientul Mijlociu (Yemen), unde sunt folosite ca medicamente sau sa simbol al bogatiei. Faptul ca exista persoane care ar da oricat in schimbul unui corn de rinocer este principalul motiv pentru care braconajul nu a putut fi stopat.
China este principala piata din Asia pentru coarnele de rinocer; aici, ele au fost folosite de-a lungul istoriei pentru remedii medicale, dar si pentru confectionarea de obiecte decorative (nasturi, ace de par, catarame, talismane, figurine, etc.).
foto: corbis.com
''Situatia din Congo si Zimbabwe ne preocupa in mod special'', a afirmat Steven Broad, director executiv al TRAFFIC, un grup care monitorizeaza comertul ilegal cu animale salbatice, si dovada pentru asta stau datele obtinute: intre anii 2003-2005, populatia de rinoceri din Congo a fost redusa la 40%, iar in Zimbabwe la 1/3. Cel mai mare pericol ramane cererea de cornuri de rinocer si efectul acesteia, anume cresterea comertului ilegal in perioada 2000-2006; aceasta crestere s-a datorat si modurilor din ce in ce mai soficticate de operarea a grupurilor asiatice in Africa.
Intr-un articol de saptamana trecuta anuntam hotararea oficialitatilor din Zimbabwe de a taia cornurile rinocerilor, in speranta ca aceasta masura va stopa braconajul. Alte masuri luate presupun colaborarea tarilor africane, si nu numai, pentru a controla cu strictele rutele pe care se stie ca se face contrabanda.
07. 06. 2007
funda pls
Elefantul (Elephantidae) (greaca veche: ἐλέφaντ- [eléfant-]ἐλέφᾱς [eléfās]) face parte din familia Proboscidea (animale cu trompă). Fac parte din categoria celor mai mari animale patrupede terestre, care la naștere cântăresc 100 kg. Perioada de gestație durează 20 - 22 de luni.
Cel mai în vârstă animal în captivitate a avut 86 de ani și a trăit în Taipei, Taiwan. Greutatea medie a unui elefant este de 2—5 tone, atingând o înălțime de 4 m. Recordul l-a atins un mascul din Damaraland, Namibia (1978) care a avut 4, 21 m înălțime și o lungime de 10, 39 m.
Acest mamifer uriaș a fost și este vânat de către braconieri pentru coarnele lor de fildeș foarte valoroase. Toate speciile de elefanți sunt pe cale de dispariție
Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări
Rinocerul este singurul animal imparicopitat supraviețuitor al familiei Rhinocerotidae, care mai conține doar cinci specii. Două dintre aceste specii sunt native Africii și trei Asiei de sud. Trei din cele cinci specii — rinocerul javanez, rinocerul de Sumatra și rinocerul negru — sunt amenințate critic. Rinocerul indian este amenințat, în sălbăticie existând mai puțin de 2500 de indivizi. Rinocerul alb este clasificat ca vulnerabil, cu aproximativ 14 500 de indivizi în sălbăticie.
Rinocerul de Sumatra
Aceasta este cea mai mică specie de rinocer din lume, el fiind timid și retras. După cum este specificat și în denumirea sa, acest rinocer poate fi găsit în junglele Sumatrei, odinioară trăia prin toate pădurile tropicale, mlaștinile și stufărișurile din India, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam și Malaezia. În prezent, mai trăiesc doar 6 populații mici, risipite în câteva rezervații din Malaezia, insulele Sumatra și Borneo. Specialiștii consideră că în aceste nuclee izolate mai supraviețuiesc maxim 300 de exemplare din această specie.
Indian Elephant
he Indian Elephant, Elephas maximus indicus, is one of four subspecies of the Asian Elephant, the largest population of which is found in India. This subspecies is also found in Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, Laos, Peninsular Malaysia, Burma/Myanmar, Nepal, Thailand and Vietnam.
The other three subspecies of the Asian Elephant are the Sumatran Elephant (E. m. sumatranus), Sri Lankan Elephant (E. m. maximus)[1] and Borneo Elephant (E. m. borneensis).
Elefeanti:
• Elefantul este considerat cel mai mare si cel mai greu animal de pe planeta.
• Inima unui elefant poate cantari pana la 20 de kg, iar creierul sau, 5 kg in medie.
• Trompa elefantului este compusa din 40. 000 de muschi.
• Un elefant poate ridica cu ajutorul trompei, o greutate de pana la 270 kg.
• Grosimea pielii elefantului este intre 1 mm, pe zona urechilor si 3 cm pe spate.
• Viteza maxima de alergare pe care o poate atinge un elefant este de 40 km/h.
• Un elefant adult mananca in medie 250 kg mancare pe zi.
• Un elefant bea aproximativ 200 l de apa si urineaza in medie 50 l de urina.
• La nastere, puiul de elefant cantareste aproximativ 80 kg la nastere.
• Nou-nascutul de elefant, bea zilnic aproximativ 10 l de lapte.
• Elefantul este considerat a avea o memorie uimitoare, de aici venind si expresia "memorie de elefant".
• Coltii elefantului pot cantari la maturitate pana la 100 kg si pot ajunge pana la lungimea de 3 m.
• Molarii unui elefant cantareste in jur de 5 kg si are o lungime de aproximativ 30 cm.
• Pe parcursul vietii unui elefant, toti dintii acestuia, exceptie coltilor de fildes, se schimba de 6 ori.
• Elefantul creste pe intreaga durata a vietii lui si traieste in medie 70 de ani.
Rinocerul:
mamifer imens cu aspect primitiv a fost vanat pana aproape la exterminare: din 1970 populatia de rinoceri a scazut cu 90%. Rinocerul alb sau rinocerul cu buze patrate, este una dintre cele doua specii. Cel negru sau cu buze rotunde, rhino, este una din copitatele impare (trei copite la fiecare picior). Atat rinocerul alb cat si cel negru au doua coarne.
Elefanti:
Extras din referat: Voi incerca sa abordez cateva trasaturi ale comportamentului elefantilor africani, animale cu o viata sociala dezvoltata. Aceasta presupune comunicare si deci existenta unui limbaj bazat pe sem- nale sonore, de mimica, de gesturi si atitudine. Nu lipsesc din acest arsenal nici semnalele olfactive. Sunetele ca de trompeta emise ca urmare a trecerii aerului prin trompa au rol de avertizare. Cand sunt mai ascutite, exprima teama sau manie si preced de obicei atacul. Repetate de mai multe ori, cu o intonatie binevoitoare sunt semnale de regrupare a membrilor unei familii. Exista, apoi, un fel de bolboroseala continua care asigura legatura intre indivizii lipsiti de contact vizual in interiorul padurii, dar acesta inceteaza in caz de alerta. S-a constatat la elefanti si o comunicare prin semnale infrasonice, cu o frecventa de la 14 pana la 24 de hertzi, practic nepercepute de urechea umana decat ca o vibratie a aerului. Aceste emisiuni stranii au fost recent inregistrate si analizate de o cercetatoare americana, Katie Payne. Mai impresionante decat vocalizele sunt gesturile si mimica. Trompa, urechile, ochii, picioarele si chiar coada sunt mijloace prin care se exprima senzatii si sentimente. Daca trompa este un mijloc de contact si coeziune in cadrul grupului, mirosurile servesc la identificarea individului si la exprimarea unor stari fiziologice sau emotionale, rolul cel mai important avandu-l secretia glandei temporale, situata intre ochi si ureche. Produsul ei, numit temporina, serveste la marcarea teritoriului, dar pare sa stimuleze si agresivitatea. Ar mai fi de amintit si strategiile de aparare in fata vanatorilor (singurii dusmani ai elefantului), prin constituirea unor turme numeroase, de percepere exceptionala a diversitatilor lucrurilor si fiintelor. In Amboseli, de exemplu, vocile vanatorilor Masai starnesc panica printre elefanti, dar nu si cele ale paznicilor sau turistilor. Elefantii cunosc limitele teritoriului ocrotit si se refugiaza aici in caz de pericol. Aceste mari mamifere nu au un comportament stereotip, ci mai de graba gandit si adaptat circumstantelor. Acest lucru i-a facut pe cercetatorii de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris sa afirme ca elefantii au o viata sociala mult mai complexa decat cea a maimutelor antropoide.
Rinocerii:"Rinocerul este singurul animal imparicopitat supravieţuitor al familiei Rhinocerotidae, care mai conţine doar cinci specii. Două dintre aceste specii sunt native Africii şi trei Asiei de sud. Trei din cele cinci specii — rinocerul javanez, rinocerul de Sumatra şi rinocerul negru — sunt ameninţate critic. Rinocerul indian este ameninţat, în sălbăticie existând mai puţin de 2500 de indivizi. Rinocerul alb este clasificat ca vulnerabil, cu aproximativ 14 500 de indivizi în sălbăticie."
Elefantii:"Elefantul (Elephantidae) (greaca veche: ἐλέφaντ- [eléfant-]ἐλέφᾱς [eléfās]) face parte din familia Proboscidea (animale cu trompă). Fac parte din categoria celor mai mari animale patrupede terestre, care la naştere cântăresc 100 kg. Perioada de gestaţie durează 20 - 22 de luni.
Cel mai în vârstă animal în captivitate a avut 86 de ani şi a trăit în Taipei, Taiwan. Greutatea medie a unui elefant este de 2—5 tone, atingând o înălţime de 4 m. Recordul l-a atins un mascul din Damaraland, Namibia (1978) care a avut 4, 21 m înălţime şi o lungime de 10, 39 m.
Acest mamifer uriaş a fost şi este vânat de către braconieri pentru coarnele lor de fildeş foarte valoroase. Toate speciile de elefanţi sunt pe cale de dispariţie. Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări.
* Prezenţa unei trompe mari şi flexibile, ca extensie a nasului şi a buzei superioare
* Dimensiuni uriaşe ( până la 4 m înălţime şi masa de 5 t)
* O piele dură, groasă, neacoperită cu păr, cu riduri
* Ureche externă mare şi subţire
* Are 2 colţi din fildeş
* Elefantul poate consuma chiar şi 225 kilograme de iarbă într-o singură zi şi poate bea până la 136 litri de apă la o singură adăpare.
* Cel mai mare colţ de fildeş despre care s-a relatat vreodată a avut 3, 1 metri lungime si 105 kilograme.
Clasificare ştiinţifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: VertebrataỸ
Clasă: Mammalia
(Eutheria)
Ordin: (Proboscidea)
Proboscidieni
Familie: (Elephantidae)
specii
Elefantul african (Loxodonta africana) Elefantul de pădure (Loxodonta cyclotis) Elefantul asiatic (Elephas maximus)
Inocerul se gaseste in Asia si Africa. Locuieste in savane deschise sau cu tufisuri, dar mai ales in zona dintre savana si padure. Corpul animalului este foarte mare si gras, asemanator cu un butoi, iar capul este mare, avand pe nas 2 coarne curbate pe nas, unul mai lung decat celalalt. Picioarele sunt groase si puternice, pentru a putea sustine corpul imens si se termina cu 3 degete, iar pielea este groasa si acoperita cu par putin si rar. Culoarea pielii este gri (pentru rinocerul alb) sau neagra.
Lungimea si greutatea rinocerului difera in functie de specia din care face parte, astfel ca rinocerul negru are lungimea de 3-4 m si 1, 30 m inaltime la nivelul umerilor, iar in cazul rinocerului alb lungimea este de 3, 5-5 m, iar inaltimea cuprinsa intre 1-2 m. Greutatea rinocerului negru este de 1.000-2.000 kg, iar a celui alb de 2.300- 3.600 kg. Rinocerul negru ramane in legatura numai cu mama sa, spre deosebire de cel alb, care ramane intr-un cerc de prieteni.
Acest animal este ierbivor si se hraneste cu muguri, iarba grasa, frunze, copaci mici si tufisuri. Nu are dusmani in randul animalelor, ci in randul oamenilor. Acestia il vaneaza pentru coltul frontal. Pentru a se apara se ascunde in spatele copacilor grosi, care il ajuta la camuflare Daca pericolul este mare rinocerul se foloseste de cornul din frunte, fiind foarte agresiv. Din aceasta cauza este declarat animal periculos.
Este aproape in permanenta plin de noroi, acesta protejandu-l impotriva soarelui puternic si insectelor. Pentru a scapa de acestea din urma permite anumitor pasari sa stea pe spatele lui si sa manance aceste insecte. Rinocerul da impresia ca e gata de atac in orice clipa, pentru ca are vederea slaba.
Are capacitatea de a alerga cu 50 de kmora in timp ce loveste in permaneta cu cornul. Se poate intoarce repede intr-un spatiu mic, dand dovada de multa agilitate. Rinocerul alb este al al doilea mamifer ca marime dupa elefant.
Uite aici de Elefanti - Informatii, Curiozitati, Specii : http://animale.gokids.ro/elefantul_2880.html
DrugFree întreabă: