| veronique122003 a întrebat:

Imi puteti da niste imformatii in legatura cu pisica din rasa british shothair? Nu vreau site-uri.

1 răspuns:
| xXsweetgirl99Xx a răspuns:

I-a fost dat piscii britanice cu par scurt ( British Shorthair ) - sa fie socotita ca drept cea mai veche rasa reconoscuta din lume. Legenda spune ca aceste frumose feline ar fi urmasele directe ale pisicilor domestice din Roma antica, aduse in Britania de catre Cezar si legiunile sale.

Din negura istoriei antice se spune ca romanii, dupa ce au luat in stapanire teritoriile britanice si au inceput sa practice agricultura, in jurul anilor 400, au adus un numar mare de pisici, care sa pazeasca recoltele de rozatoare. Pisicile aduse de catre romani s-au imperecheat cu exemplarele feline salbatice autohtone, rezultnd astfel o noua specie: robusta si puternica, capabila sa indure clima potrivnica din Britania.

Pentru inceput, aceste feline au fost apreciate pentru calitatile lor fizice : rezistenta la efort si agilitatea deosebita, fiind renumite pentru abilitatile lor vanatoresti. De-a lungul anilor, insa, pisicile britanice au reusit sa castige dragostea oamenilor datorita caracterului lor loail, calm si echilibrat. La sfarsitul secolului al XIX-lea, scriitorul engelz Lewis Carroll (1865) descrie pisica de Cheshire, din povestea "Alice in tara minunilor", ca avand exact aspectul unui British Shorthair tigrat clasic. Tot cam prin aceeasi perioada, Harrison Weir – parintele tuturor expozitiilor de pisici - a inceput sa selectioneze cele mai frumoase exemplare de pisici britanice de rasa comuna. Acestea au fost denumite British Shorthair pentru a le deosebi de exemplarele feline aduse din alte tari, cu ar fi Orientalele si pisicile cu blana lunga (Angora).

In anul 1871 a avut loc primul show felin din lume, la Crystal Palace, in Londra, iar British Shorthair a fost prima rasa expusa. Cel mai important titlu al expozitiei a fost acordat de catre arbitri unei femele British shorthair cu blana albastra tigrata, aflata la venerabila varsta de 14 ani. De atunci rasa a devenit cea mai populara dintre toate cele prezentate la show-urile feline de la Crystal Palace.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, unii crescatori englezi, atrasi de ideea imbunatatirii aspectului fizic al pisicilor britanice, le-au incrucisat cu pisici persane. In consecinta, exemplarele British Shorthair au aparut intr-o bogata varietate coloristica, formele lor au capatat rotunjimi mai accentuate.

ASPECT GENERAL

Pisica british shorthair este o pisica de talie mare. Greutatea medie a unui exemplar este de 7 kg - masculii ating aproximativ 7- 9 kg iar femelele 4-6 kg. Corpul este foarte bine proportionat, din toate punctele de vedere : fiind masiv, compact si robust, formele rotunjite ducand cu gandul la niste "ursuleti de plus" cum mai sunt si supranumiti.

Una dintre cele mai caracteristice trasaturi ale pisicilor British Shorthair este expresia faciala "surazatoare" - felina pare ca "zambeste " tot timpul, fapt care starneste adesea uimirea si totodata admiratia celor care o vad pentru prima data. Capul este perfect rotund, gatul scurt si gros, pieptul lat, umerii solizi; labele au muschi puternici, sunt groase si moderat de lungi, iar coada este, in general, scurta si se termina cu un vart rotunjit. Urechile, de marime medie spre mica, sunt late la baza, amplasate la distanta, bine acoperite cu blana si smocuri de par. Obrajii sunt proeminenti si frumos reliefati; nasul este scurt si drept, iar barbia ferm definita. Ochii mari si rotunzi, distantati, evidentiaza un caracter puternic dar, in acelasi timp, calm si echilibrat. Culoarea ochilor trebuie sa fie clara, cu nuante de la auriu la aramiu, cu exceptia varietatilor albe - ai caror ochi sunt albastri, aurii sau chiar in culori diferite - si a celor cu pointuri (au ochii albastri); precum si a unora dintre pisicile argintii (silver tabby, spotted, mackerel) si umbrite (silver shaded si chinchilla ) - ai caror ochi sunt aurii sau verzi.

La fel ca pretutindeni in natura, masculii British sunt ceva mai mari decat femelele. Foarte pufoasa, dar nu moale, blana scurta a acestor feline isi pastreaza caracteristicile originare - este deasa si plusata, asigurand pisicii protectie impotriva climatului rece si umed din Marea Britanie. Blana de British Shorthair este unica: scurta si deasa ca o mocheta si necesita putin timp de ingrijire pentru un efect maxim!

Culoarea tipica a blanii pisicilor British Shorthair este albastru. Cu timpul au aparut si alte varietati coloristice: argintiu, rosu,crem,alb negru, bi-color, tortie. Ultimele culori recunoscute sunt ciocolatiu si lila, cea din urma avand o nuanta gri-roz a blanii. Alta varietate nou aparuta este British Shorthair silver tipped - pisicile au subparul blanii de un alb-argintiu, iar varfurile blanii colorate intr-o alta nuanta (negru, albastru etc.), adica, mai precis, blana lor se aseamana cu cea a Chinchillei. Ultima varietate aparuta este insa British Colorpoint, a carei blana si model se aseamana cu cea a Siamezelor.

Un pui de british shorthair, desi este foarte robust si creste repede in greutate, se dezvolta complet fizic si psihic abia intre 3-5 ani. Datorita faptului ca se maturizeaza atat de greu, pisicile British Shorthair isi pastreaza forma fizica excelenta timp indelungat, iar speranta de viata - semnificativ mai mare decat in cazul altor pisici se ridica pana la uluitoarea varsta de 20 de ani!

COMPORTAMENT

Pisica britanica te cucereste din prima secunda cu privirea sa calda si patrunzatoare. De obicei este calma ca un lord engelz, deloc agresiva, insa nici pe departe apatica. Este jucausa si participativa, nefiind deloc insa distructiva. Despre ea se spune ca poseda dragalasenia si calmul Persanelor, dar si inteligenta Europenelor. Mandra si independenta, British-ul este o pisica curajoasa, foarte loiala, deosebit de inteligenta si afectuoasa. Are obiceiul sa-si urmeze tacuta stapanul dintr-o camera in alta ca un catelus, pana ce acesta se va aseza undeva, iar ea isi va gasi locul alaturi de el. Inzestrate cu o rabdare fara limite, pisicile British Shorthair se inteleg foarte bine cu copiii, dar si cu alte animale de companie. Sunt jucause, dar nu insistente si nici nu pot fi tinute cu forta in brate. Nu vor distruge niciodata lucrurile din casa si se adapteaza repede la orice fel de conditi (inclusiv la viata de apartament).

Pisica britanica miauna destul de rar si discret, doar atunci cand doreste neaparat ceva si atunci cand gaseste momentul oportun pentru a se exprima (ii este foame sau simte vreo primejdie sau vrea sa i se dea atentie). Nu pare sa fie deranjata de strainii care ii viziteaza locuinta, atat timp cat acestia o admira de la distanta si nu incearca sa o atinga fara voia ei. Deci nu se va refugia sub pat daca in casa isi face aparitia un necunoscut, ci se va comporta ca de obicei, tratand persoana nou venita fie cu simpatie, fie cu raceala si indiferenta (dar niciodata cu ostilitate). Varietatile British argintii ( silver tabby, silver shaded si chinchilla ) sunt mai temperamentale si mai agitate, in timp ce varietatile coloristice diluate, cum ar fi albastru si crem, au un temperament mai calm si mai afectuos. Reprezentantele rasei sunt recunoscute pentru gradul ridicat de inteligenta, precum si pentru capacitatea deosebita de a inmagazina informatii, avand o memorie excelenta. Odata ce au invatat sa deschida o anumita usa, nu vor uita niciodata metoda respectiva. De asemenea, aceasta pisica este tipicara si se va adapta imediat la regulile zilnice ale casei.

Pisicile britanice sunt foarte docile si usor de dresat. De-a lungul anilor multe exemplare British Shorthair aparand atat in filme la Hollywood, cat si in reclame difuzate pe micile ecrane. ( ex. celebrele reclame de la mancarea de pisici Sheba si Whiskas). Desi pisicile British sunt foarte atasate de stapanii lor, ele stiu sa pastreze distanta, atunci cand simt ca este cazul. Adesea au o atitudine aristocratica, rezervata ce tradeaza temperamentul lor este tipic britanic.

ALIMENTATIE SI INGRIJIRE

Aspectul robust, plin de rotunjimi al pisicii dovedeste placerea acesteia de a manca. Prin urmare, este indicat sa fie supravegheata cu atentie cantitatea si calitatea alimentatiei pe care animalul o consuma. Altfel, in scurt timp, pisica va deveni supraponderala. Este recomandat ca hrana sa fie de cea mai buna calitate.

Pisicile sterilizate au tendinte de ingrasare Pentru a le ajuta sa se mentina in forma este indicat sa primeasca hrana cu continut scazut de calorii, iar motanilor castrati sa li se asigure hrana speciala. Ar fi de dorit in cazul exemplarelor sterilizate sa nu depaseasca doua mese pe zi, administrate la ore fixe (dimineata si seara ).

Pisica britanica nu necesita o ingrijire complicata. Este de ajuns un periaj de doua –trei ori pe saptamana pentru indepartarea firelor moarte si o data la doua saptamani curatarea urechilor.