Destul de greu. Uite tot ce trebuie sa stii : HUSKY SIBERIAN este o rasa mai speciala, iar fiecare caine din aceasta rasa este unic, unii mai rebeli ca altii!
De aceea, inainte sa achizitionezi un asemenea exemplar dominant, trebuie, in primul rand sa fi sigur ca esti in stare sa te impui in fata lui si sa-l domini tu, altfel vei avea mult de furca cu un husky, si intr-un final vei ceda si vei fi nevoit sa renunti la el!
Un husky are nevoie de foarte multa miscare ( min 2 h /zi). Husky-ul este un caine inteligent, curios si mereu vrea sa invete sau sa experimenteze ceva nou!
Inainte sa achizitionezi, nu doar un mic demon! orice caine, animalut, trebuie sa stii ca orice specie ar fi, reprezinta o enorma responsabilitate! E ca si cum ai avea un copil, un copilas fie cu blana, solzi sau pene!
Acest copilas trebuie hranit, ingrijit, dus la doctor(veterinatr) periodic pentru vaccinari deparazitari eventuale tratamente sau vitamine! In momentul In care va decideti sa luati un caine, va decideti sa va deschideti atat sufletul cat si portofelul!
investitii generale(necesare):
-deparazitare interna( din 3 in 3 luni) cca 5-10 lei/cp
-deparazitare externa( aproape in fiecare luna) pretul depinde de producator: recomand: Exspot(cca 10-15 lei), Stronghold(30-40 lei in functie de greutate) cainele nu trebuie spalat/udat cca 10-12 zile, altfel degeaba i-ati facut acea deparazitare!
- vaccinul anual( 50-60 lei)
-stoarcerea gandelor la masculi cel putin odata la 6 luni( cca 15-20 ron)
-hrana uscata sub forma de granule recomand: Purina, Hills, Acana, Royal Canin, Eukanuba( pretul variaza in functie de producator- 70-350 ron/10-12kg)NU RECOMAND SUB NICIO FORMA: Marca1, PEDIGREE, CHAPPY
-hrana " uda" :- puteti sa-l mai serviti, ca sa-i alternati meniul, cu o supa cu carne de pui sau oase de vita, ingrediente : apa, spate de pui, aripi si gaturi( max 6 lei/punga-METRO)/ oase de vita cu putina carne pe ele( gasiti la abatoare -destul de ieftine), morcov, telina, evenual o rosie pentru gust, orez si sare!
- "gustari": peste inghetat, aripi, spate, gaturi de pui, oase de vita cu carne, 1 ou amestecat cu o lingurita de miere cu propolis(crude)
Acum mergem mai departe la ingrijirea externa:
- un husky naparleste tot timpul anului si necesita de cel putin 3-4 ori /saptamana periat, de 2 ori/an naparleste abundent, atunci trebuie periat cel putin 1/zi, recomand: perie cu perii semilungi in forma de" L", un pieptan cu perii lungi ( pentru cele 2 perioade in care naparleste din abundenta)
- in mod normal un caine se imbaiaza la 3-4 luni cu sampon special, cu tratament pentru blana si anti-capuse! dar poate fi spalat si cu renumitul" sapun de rufe" ( e mai ieftin si il scapa 100% de capuse, lasa blana moale si nu produce matreata! ATENTIE LA URECHI! si trebuie clatit bine!)
- daca se intampla sa se murdareasca dupa ce i-ati facut baie ( si se intampla foarte des- isi " schima mirosul") incercati sa indepartati mizeria, cat de mult se poate cu apa!
- taiatul unghilor, asta daca nu se tocesc de la sine, o data la 6 luni / cand considerati ca este necesar(cca 15-20 lei)
-curatatul urechilor ( puteti sa o faceti dvs acasa- o carpa de bumbac imuiata bine in apa oxigenata cu rivanol si pur si simplu il stergeti usor in urechi sau apelati la un specialist(cca 15-20 lei)
Cheltuielile in medie pe luna sunt intre 150-400 lei (in fuctie e cabinetul veterinar si de producatorul de hrana uscata)
GANDITI-VA BINE DACA SE MERITA O ASEMENEA INVETITIE APOI LUATI-VA ANGAJAMENTUL DE A CRESTE UN CAINE!
Oricine vrea un caine sanatos! Deci aveti grija la alimentatie, la eforul fizic, si la respectarea schemei de vaccinari se deparazitari!
Mai multe informatii:http://www.zoo.ro/husky
Buna tweety21. il poti dresa la varsta de un an. La varsta de un an poti sa incepi multe lucruri noi cu el fiindca atunci este matur. Scoate-l afara la un an. Atunci poti sa il plimbi cat vrei. Mai devreme daca vrei scoate-l mai rar vreo 5 minute. Ca sa il inveti sa faca afara e destul de usor. Cand vezi ca are nevoie il scoti repede afara si asa se va obisnui. Ca sa se obisnuiasa cu tine arata-i cat ti la el: mangaiel, pupal, lasa-l sa doarma cu tine in pat si hraneste-l bine. Ca sa nu ii fie cald tundel destul de scurt, dar nu il lasa fara blana. si ia cam un litru de apa cu tine. Nu are voie sa manance: ciocolata, fructe, legume, lucruri prajite. Dai doar mancare de caini, adica: cereale de cani, conserve cu carne si sunt tot felul de modele de biscuiti pentru caini cu tot felul de arome. Si sa ai tu grija de el. Sa ii dai mancarea, sa il speli, sa te joci cu el, sa ii arati dragoste si afectiune si sa il scoti tu la plimbare.
Funda?