Buna.
1. Faci ce doresti cu el, te joci cu el, il mangai, oricum el o sa descopere casa pe parcurs, ( nu este un om sa admire casa).
2. In perioada cand inca nu are toate vaccinurile facute, isi face nevoie pe lavete speciale pentru caini (nu are voie afara, deoarece el nu mai are imunitate de la laptele matern, deci se poate imbolnavi cu usurinta si poate capata boli mortale, tot in perioada cand nu are toate vaccinurile facute complet, nu trebuie sa faca baie, poate racii cu usurinta si pentru a il face bine, are nevoie de antibiotic, iar atibioticul anuleaza ultimul vaccin facut in ultima saptamana, de aceea este indicat sa faca baie si sa fie scos afara dupa 1 saptamana de la ultimul vaccin), care se pune in locul unde doresti sa isi faca nevoile. Laveta ( ea nu miroase daca este schimbata zilnic sau o data la 2 zile) trebuie pusa undeva unde sa ajunga cu usurinta la ea si sa o vada usor. Apoi pune-l pe laveta dupa 30-60 de minute dupa ce a baut/mancat lichide, teoretic o data ce isi simte mirosul acolo, tot acolo o sa isi faca si restul de nevoi, dar trebuie sa invete asta, adica necesita timp si rabdare. O data ce face acolo, felicita-l, mangaie-l si recompenseaza-l cu mancarea sa favorita ( carnita de pui/vita/curcan fiarta nesarata sau orice altceva ce ii place) si asa o sa stie ca a facut un lucru bun si ca esti mandru de el, daca nu face acolo, ci in alta parte, cearta-l, dar nu aspru si sa nu il bati.
Dupa ce termina schema de vaccin poate sa isi faca nevoile afara, de preferat sa il duci de 3 ori pe zi afara ( 2 ori e indicat la caini adulti), dar la ore cat de cat fixe, ca sa stie ca la ora x trebuie sa isi faca nevoile ( la fel se procedeaza precum cu lavetele, adica dus avara dupa ce mananca si bea si cu lauda daca a facut). Cat o sa fie pui (pana pe la 1-2 ani) are multa energie, deci trebuie plimbat destul de mult ca sa si-o consume.
3. il pui unde doresti sa doarma mereu, cainele meu doar doar cu mine de 14 ani ( dar daca nu sunt acasa, doarme cu ai mei).
4. Depinde de cat de mult invata si cat de mult te ocupi de el si ai rabdare cu el, a mea a invatat dupa 5 luni sa faca afara ( dar nu m-am ocupat de ea, aveam 9 ani si acum 14 ani nu aveam atatea informatii despre caini).
5. Dupa 3 luni, dupa ce are toate vaccinuriule facute complet, pana atunci este prea mic si nu intelege ce ii spui, daca doresti la o scoala de dresaj, ar trebui sa te interesezi, deoarece fiecare scoala are politica diferita in functie de varsta cainelui.
6. Puiutii nu miros, incep sa isi capete mirosul specific de caine cam pe la7-8 luni cand sunt maturi din punct de vedere sexual ( dar uneori si mai devreme), daca miroase urat cat timp este puiut, atunci s-ar putea sa aiba o boala de piele, pentru a nu avea o boala de piele, cainele trebuie spalat cu sampon special pentru caini ( maxim o data la 2 saptamani, de preferat o data pe luna), trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata si sanatoasa ( mancare speciala pentru caini juniori, fara prajeli, carme grasa, pielita, oase, carne cruda sau oase crude), dar chiar daca respecti asta, tot poate lua o boala de piele ( cum este raia), daca se joaca cu un caine infestat.
Cat o sa fie puiut o sa roada cam orice prinde ( il manaca gingiile, ca ii cresc dintii) chiar daca ii cumperi jucarii, si s-ar putea sa fie un pic nazdravan cand este lasat singur ( se plictiseste si are multa energie).
Succes, sa il iubesti mult si sa ai grija de el si paste fericit!
Mi se pare mare pacat sa dai bani pe un animal, orice rasa ar fi el, in loc sa adopti un caine de la un adapost. Conditiile in care sunt tratate animalele de la unele adaposturi sunt oribile, multi dintre ei mor de foame, mancare fiind furata de catre angajati.
Si eu am un caine, am salvat-o dintr-o parcare, in iarna anului 2011, cand afara erau -10 grade.
Deniissel întreabă: