Buna.si eu am un pechinez care il cresc de cand avea o luna.catelul meu nu e mofturos la mancare, mananca orice, si ciorbita si paine iar pedigriuri ca desert si crede-ma ca e foarte sanatos si foarte frumos.pentru iarna are vreo 3 hainute, o geaca cu gluga de e asa comic . trebuie sa-i faci carnet de sanatate, vaccinuri plus niste pastilute care i le dai tu dar nu mai stiu pentru ce sunt.trebuie sa-l inveti sa nu faca nevoile in casa, eu l-am invatat repede iar acum il scot regulat de 3 ori pe zi.nu e chiar asa greu sa cresti un animal. sper ca te-am ajutat
PS: nu rezolvi nimic cu bataia fiindca o sa se faca foarte rau apoi.
Latra cainele...ce fac?!
Primul lucru de care trebuie sa te asiguri e ca nu e o chestiune de rasfat. Daca tot timpul pe care il petreci langa cainele tau il folosesti ca sa te joci cu el, fii sigur ca nu o sa ii placa sa pleci. O solutie ar fi... putina indiferenta. Nu il baga in seama tot timpul, chiar daca sunteti in acelasi loc. Incearca sa delimitezi clar momentele in care te joci cu el de cele in care ai alte treburi si catelul trebuie sa se resemneze. Nu te juca cu el in perioada dinainte sa pleci! Il vei intarata mai mult. Mangaie-l prietenos pe cap si pleaca fara sa te uiti inapoi. Este recomandabil sa fii la fel de distant si la venire.
2. Daca, totusi, imediat ce ai plecat incepe sa latre e momentul sa te intorci. Dar nu pentru a-l mangaia si linisti, pentru ca asta inseamna sa ii arati ca latratul a dat rezultate. Te intorci de cate ori e nevoie ca sa il certi! Daca repeti operatiunea timp de cateva zile ai mari sanse sa inteleaga de ce esti suparat si sa se cuminteasca.
3. Daca stai in apartament si il lasi singur mai mult timp, cel mai bine ar fi sa il duci afara si sa il obosesti inainte sa pleci. Asa se va odihni un timp si nici nu o sa observe ca nu mai esti acolo.
4. Daca stai la curte si il tii legat este posibil sa latre ca sa ii dai drumul. Cu toate ca nu prea recomand legarea cainelui, daca totusi o faci este bine sa il obisnuiesti cu ore fixe, in fiecare zi, cand il lasi liber. Astfel va astepta momentul in loc sa se planga in continuu.
5. Cel mai des cainii plang de plictiseala. Poti incerca sa ii cumperi o jucarie sau o solutie extrema, care merge la unii caini - sa lasi televizorul deschis cand pleci de acasa. Stiu, nu e tocmai o solutie ecologica si economicoasa. Dar ar putea sa mearga pana gasesti una mai buna.
Cainii si calatoriile cu...masina
Unii caini sufera de anxietate atunci cand vine vorba de o calatorie cu masina. Fiindu-le frica, nu reusesc sa inteleaga ce se intampla, astfel ca incep sa saliveze, sa tremure, unii dintre ei chiar vomita. La oameni, aceasta stare se numeste „rau de masina".
In cazurile grave, raul de masina al cainelui este rezultatul unei afectiuni ale urechii interne, iar unii caini chiar sufera de aceasta boala. Ea poate fi tratata cu anumite medicamente, prescrise de medicul veterinar.
Totusi, la majoritatea cainilor, „raul de masina" este de fapt o reactie exagerata la zgomotul produs de masina sau la senzatia de miscare. Multor animale le este frica de autovehicule. Iata cum iti poti ajuta cainele sa se acomodeze cu masina:
Obisnuieste-l cu atmosfera generala din masina.
rca-te cu el in masina si recompenseaza-l cu o gustare. Vorbeste cu el, arata-i ca totul este bine si ca nu are de ce sa-i fie frica. Distreaza-te, joaca-te cu el. Nu porni masina, doar stai langa el, da-i un biscuite si asigura-te ca isi va aminti de aceasta experienta placuta. Astfel de „sedinte" trebuie repetate de cateva ori, inainte de a porni la drum. Daca ii e frica sa se apropie de masina, incearca sa-i pui niste mancare cat mai aproape de ea sau chiar in interior.
* Dupa ce s-a obisnuit sa stea prin preajma masinii, porneste motorul si procedeaza la fel ca inainte.
Da-i un biscuite inainte sa pornesti motorul, dar si dupa ce-l opresti. Vorbeste cu el si linisteste-l, daca e agitat, arata-i ca totul e in regula. Inainte de a incheia „sesiunea", asigura-te ca s-a calmat.
* Obisnuieste-l cu miscarea masinii.
Mergi incet, inainte si inapoi, si nu uita sa-i dai cate-un biscuite si sa il lauzi pentru progresul facut. Acest pas trebuie repetat pana cand animalul se obisnuieste si incepe sa inteleaga ca masina nu reprezinta un pericol pentru el. Mai mult decat atat, masina devine locul unde primeste recompense pentru curajul de care da dovada.
* Fa o mica excursie prin cartier.
Inainte de a porni la drum, da-i un biscuite si lauda-l. Vorbeste cu el, in timp ce conduci, fa-l sa inteleaga ca se afla in siguranta. La final, ofera-i o recompensa. Treptat, poti mari distanta acestor mici calatorii. In cele din urma, vei constata ca animalul tau nu mai are nicio problema.
E bine sa-ti obisnuiesti cainele cu masina inca de mic, pentru ca atunci e mult mai receptiv si deschis la experiente noi si alte „aventuri" de acest gen. In definitiv, daca iti iubesti cainele, de ce sa nu-l iei cu tine peste tot?
Cum sa inveti cainele sa nu mai urineze pe gazon?
Identificarea problemei
Inainte de a lua vreo masura pentru a repara situatia, trebuie sa te asiguri ca sursa problemei este, intr-adevar, cainele tau. Exista multe boli ale gazonului care arata la fel ca arsurile. Concret, gazonul tau va avea petice maronii. Intai, asigura-te ca animalul tau chiar a urinat pe gazon, in locurile respective.
Apoi, verifica daca iarba de pe acele petice maro este inca inradacinata. Ia in mana un manunchi si incearca sa smulgi iarba. Daca radacinile sunt puternice, atunci inseamna ca este vorba de „arsuri de gazon", iar daca iarba iese cu radacini cu tot, inseamna ca este vorba de o alta boala. In cele din urma, trebuie sa te asiguri ca vinovatul este cainele tau, nu cel din vecini, sau vreun caine vagabond din zona.
Cauze
Atunci cand te confrunti cu astfel de probleme, trebuie sa stii ca ele sunt cauzate de nitrogenul aflat in concentratii foarte mari in urina cainelui tau. Efectele urinei asupra ierbii si solului sunt similare cu cele ale unui fertilizator lichid: in cantitati mici, este benefic, dar cand se toarna in exces, nitrogenul arde gazonul. Ca sa previi aparitia peticelor maronii din gazon, trebuie sa reduci cantitatea de nitrogen.
Factori care contribuie la aparitia „arsurilor":
* Femelele cauzeaza astfel de probleme mai des decat masculii, pentru ca isi „golesc" vezica intr-un singur loc, in timp ce masculii isi ridica piciorul si isi marcheaza teritoriul, urinand mai putin, dar mai des.
* Cainii mari urineaza mai mult.
* Astfel de probleme apar mai des la cainii cu un regim foarte bogat in proteine, mai ales la cei tineri.
* Daca ti-ai fertilizat gazonul, deja a capatat o doza consistenta de nitrogen. In asemenea cazuri, urina de caine poate cauza „arsuri" chiar si in cantitati mici.
* Gazoanele uscate, neingrijite si bolnave au sanse mai mari sa se distruga.
Solutii:
1. Toarna multa apa peste locurile in care a urinat cainele, pentru a dilua urina.
2. Ai grija la regimul cainelui! Hrana trebuie sa fie de calitate si sa nu contina mai multe proteine decat e necesar. In produsele de calitate, proteinele sunt mai usor digerabile si pot fi folosite in totalitate de catre organismul animalului, astfel ca urina va contine mai putin nitrogen.
3. Incurajeaza-ti cainele sa bea mai multa apa, astfel incat urina sa-i fie mai diluata. Poti adauga cantitati mici de supa de pui nesarata in apa patrupedului.
4. Invata-ti cainele sa urineze intr-un loc anume. Aceasta metoda este recomandata mai ales daca nu vrei sa modifici regimul animalului.
5. Planteaza in curte ierburi care rezista la urina.
6. Nu stropi peluza cu prea mult fertilizant si ud-o frecvent.
7. Uneori, peticele maronii sunt cauzate de cainii vecinilor. In acest caz, trebuie sa vorbesti cu vecinul tau. Daca nu e dispus sa te ajute, trebuie sa iti montezi un gard.
Retete preparate Special ACaSa pentru caini (ti-ar prinde bine Liana)
Orez cu legume si carne de vita
Ingrediente (pentru 3 mese, caine de 30-35 kg):
* 1 pachet de orez (1 kg)
* 300 g carne de vita slaba
* 250 g morcovi
* 250 g telina, pastarnac, patrunjel radacina
* o lingurita rasa de sare
Se da carnea intr-un colocot si se scurge prima apa; se pune din nou la fiert. Se fierbe pana se fragezeste (in functie de calitatea carnii si de vasul folosit, 1h - 3h), apoi se adauga legumele rase sau pasate in blender sau in robotul de bucatarie. Separat se fierbe orezul; cand a fiert, se scurge de apa si se adauga in supa de carne cu legume si se lasa la fiert pana scade suficient. Se lasa sa se raceasca.
Orez, ovaz, arpacas, morcov si carne de pui
Ingrediente (pentru 3 mese, caine de 30-35 kg):
* 1/2 pachet de orez (500 g)
* 250 g ovaz
* 250 g arpacas
* 500 g carne de pui
* 400 g morcovi
* o lingurita rasa de sare
Se da carnea de pui intr-un clocot si se scurge prima apa; se pune din nou la fiert. Se fierbe, apoi se scoate din zeama si se dezoseaza complet, cu exceptia oaselor gatului si spinarii, care doar se separa in bucati mici. Se adauga in zeama de pui morcovul ras, ovazul si arpacasul si se lasa sa fiarba. Separat se fierbe orezul; cand a fiert, se scurge de apa si se adauga in supa de carne cu legume, se adauga carnea de pui fiarta si maruntita si se lasa la fiert pana scade suficient. Se lasa sa se raceasca.
Paste cu branza dulce
Ingrediente (pentru o masa, caine de 30-35 kg):
* 250 g paste fainoase (preferabil integrale)
* 200 g branza de vaci slaba
* 200 g iaurt cu culturi lactice vii (bifidus)
* un praf de sare
Se fierb pastele si se scurg. Se amesteca branza de vaci cu iaurtul pana se face un sos gros ca smantana si se adauga peste paste, cu care se amesteca. Se poate servi imediat.
Fulgi de ovaz cu iaurt si peste fiert
Ingrediente (pentru o masa, caine de 30-35 kg):
* 2 pungi fulgi de ovaz
* 200 g iaurt cu culturi lactice vii (bifidus)
* 300 g peste slab, dezosat, fiert si maruntit (NU din conserva!)
* un praf de sare
Se fierbe pestele, se scot eventualele oase. Se marunteste si se amesteca cu iaurtul si fulgii de ovaz. Se serveste imediat.
Ingrijirea cainelui : !
Ochii
Daca exista secretii, se recomanda administrarea unor picaturi pentru ochi. Inflamatiile usoare vor disparea repede, in 3-4 zile; daca inflamatiile persista, cereti sfatul medicului. Ochii unui caine ingrijit nu trebuie sa prezinte nici un fel de secretii, se curata foarte usor, fara riscul de a rani cainele, cu ajutorul betisoarelor speciale sau a discurilor pentru demachiat.
La pui, inflamarea ploapelor este, de multe ori, primul semn de boala, cum ar fi jigodia, toxoplasmoza sau leptospiroza.
Urechile
La caini, urechea interna e foarte sensibila, aceasta fiind protejata de urechea exterioara si de timpan.
Urechile murdare se sterg usor cu un prosop umed. Partea interioara a urechilor trebuie, la randul ei, curatata regulat cu o carpa moale sau un servetel de hartie.
Inflamatia urechii exterioare se va extinde rapid asupra urechii interioare; in acest caz, adresati-va imediat medicului veterinar. Odata inflamata, urechea se inroseste si provoaca mancarimi si usturimi. Cainele nu-si mai tine capul drept ci inclinat spre partea dureroasa, il scutura mereu si se scarpina des la ureche.
Neglijarea bolilor de ureche poate provoca inflamarea urechii mijlocii si, odata cu ea, perturbari ale echilibrului si adesea surditate.
Labele
Daca intre degete raman lipite bucati de pamant sau asfalt, acestea pot provoca rani sau inflamatii. De aceea, controlul labelor e necesar zilnic. Parul prea lung dintre degete va fi scurtat.
Ghearele se tocesc singure. La cainii tinuti prea mult in apartament, ghearele cresc prea lungi, deranjandu-i la mers si provocandu-le chiar rani. In acest caz, ghearele vor fi taiate cu un cleste special dar e bine ca, pentru aceasta operatie, sa apelati periodic la medicul veterinar.
TE ROG SA CITESTI CEL MAI IMPORTANT! : DANTURA!
Nu numai urechile necesita ingrijire si atentie saptamanala! O dantura sanatoasa este extrem de importanta, chiar vitala, pentru caine. In timp ce cainii hraniti cu mancare uscata necesita doar o verificare a starii gingiilor si a dintilor, cainii a caror hrana nu are proprietati "abrazive" (de exemplu, mancarea gatita in casa) necesita periaj regulat.
Cainii nu fac carii, in schimb problemele care apar sunt inflamatiile gingiei datorita depunerilor de tartru. Aceste inflamatii pot degenera in abcese dentare (acumulari de pungi de puroi la baza dintelui si sub el), care slabesc radacina dintelui si care pot fi tratate chirurgical, doar de catre medic. In cazurile grave, unica solutie este extractia.
De asemenea, depunerile de tartru sunt una din cauzele principale ale mirosului neplacut pe care il exhala gura cainelui, pe langa faptul ca asigura un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. In cazul in care tartrul este deja depus, detartrajul va fi efectuat cu regularitate de catre medicul veterinar.
Periajul danturii este foarte neplacut pentru caine, mai ales daca are gingiile sensibile sau inflamate. Pentru ca experienta sa fie cat mai putin traumatizanta, ai la indemana o alternativa la periaj, si anume curatarea manuala a danturii. Ai nevoie de comprese sterile (pe care le gasesti la orice farmacie) si apa calduta cu putina sare (solutia pe care o obtii prin amestecarea unei lingurite de sare cu 500 ml de apa este similara cu serul fiziologic, deci neiritanta si compatibila cu tesutul sensibil al gingiilor cainelui). Pentru curatarea propriu-zisa a dintilor, iti vei infasura cateva comprese inmuiate in solutia de sare in jurul degetului aratator (daca ai unghii lungi, foloseste mai multe comprese) si vei curata astfel dintii cainelui.
In cazul in care gingiile cainelui sunt sanatoase, poti utiliza o periuta speciala de dinti cu peri moi. Atentie! Nu utiliza pasta de dinti pentru uz uman! Cainele o inghite si este iritanta pentru aparatul digestiv! De asemenea, suntem sceptici si in ceea ce priveste bicarbonatul de sodiu, utilizat in acest scop pana acum cativa ani. Se recomanda utilizarea unei paste de dinti speciala pentru caini, care se gaseste la noi in tara numai la unele pet-shop-uri si cabinete veterinare. In cazul in care nu poti achizitiona un astfel de produs, poti peria pur si simplu dintii cainelui cu o periuta obisnuita, umezita in apa calduta cu putina sare (solutia hidro-salina descrisa mai sus).
In timpul periajului, vom acorda o atentie speciala caninilor si maselelor, deoarece acestia sunt mai predispusi formarilor de placa bacteriana si tartru. Se vor indeparta resturile de mancare sau par ramase intre dinti si se va peria cu atentie in special baza dintilor, de jos in sus si dinspre interior catre exterior. In final se poate clati gura cainelui cu o solutie foarte diluata de apa oxigenata, care va antrena particulele mici care au "scapat" periajului.
Unii caini, in functie de starea gingiilor si a dintilor, pot sa necesite o toaletare zilnica a danturii, mai ales cainii batrani. Atentie! La cainii batrani in special, gingiile exagerat de sensibile, infectate si inflamate pot fi indiciul unor afectiuni ale rinichilor sau ale inimii.
Succes! Sper ca te-am ajutat! Tu stii daca ...primesc fundoaita sau nu! PA-PA!
Te felicit pentru ca ai parinti asa de buni ca iti iau caine!
A! Si uite un site pentru hainute :
http://hainutecatelusi.ro/category/caini-caine-catel (chiar daca nu ai fundita ma bucur ca te-am ajutat) Paa!
Buna Liana,
Din cate am observat, pechinezii au tendinta de a se crede dulai, asa ca atunci cand il scoti la plimbare iti recomand sa il ti doar in lesa pentru ca sar cu gura la cainii mai mari si sunt sigura ca nu ai vrea sa creeze vreo scena.
Trebuie sa ai in permanenta grija de blanita lui, care trebuie periata si pieptanata frecvent in special in zonele unde blana se incalceste cel mai repede : abdomen, picioare, articulatiile picioarelor. Intotdeauna e bine sa iti inveti cainele de mic sa stea cand il perii pentru ca vei putea avea probleme cu el cand creste si nu avea rabdare sa il piepteni. De obicei la pechinezi ar trebui sa le tai firele de par crescute in exces la pernitele picioarelor, trebuie sa le cureti urechile macar o data pe saptamana si sa ingrijesti cutele de pe fata ca sa nu se infecteze.
La dresaj nu o sa ai probleme daca te impui pentru ca e un caine destul de inteligent.
Pechinezul mananca ceea ce mananca si ceilalti caini: bobite uscate de pedigree de exemplu, pernute de carne din plic (iti recomand sa nu cumperi carnea de vita pentru ca de multe ori, pentru a adauga culoare produsului se folosesc coloranti alimentari- asta nu inseamna sa nu-i dai deloc.
Nu stiu din ce localitate esti dar gasesti magazine de animale peste tot in oras: la Cora de ex
Pa, pa