Castrarea, sterilizarea intotdeana imbunatatesc sanatatea psihica a animalelor atunci cand nu te angajezi sa le stifaci aceste nevoi bilogice de 2 ori pe an sau de cate ori intra catelele in calduri. Lipsa de sex atunci cand ai nevoie, asa cum e stresanta pentru oameni, e stresanta si pentru animale. Asta daca te intereseaza sa fie si fericit, nu doar pufos si dragalas pentru tine. Mai ales masculii, cand catelele sunt in calduri, 99, 99% dintre ei devin mai dominanti decat de obicei si mai agresivi, e logic, din cauza stresului, sunt animale si atunci cand catelel intra in calduri ei simt nevoia sa-si faca treaba si atunci cand nimanui nu-i pasa....Catele au cilcu. asa ca nesterilizata, daca o ti in casa iti da batai de cap( trebuie sa speli dupa ea pe unde sta). Plus ca tara e plina de maidanezi si un caine castrat/ sterilizat, iti usuroaza mult plimbarea. Adica, daca te intereseaza sa aiba mai multa pace si o minte mult mai linistita castreaza/ sterilizeaza, asta daca nu-ti asumi cealalta responsabilitate de a oferi cainele pentru imperechere de cate ori e nevoie pe an. De la 6 luni poti sa castrezi/ sterilizezi. Si cred ca nu ar trebui sa o faci cand catelele sunt deja in calduri.
Eu am 2 masculi, 2 frati. Au 1 an si 8 luni, nu i-am castrat si nici nu o voi face. Mi se pare o prostie sa ii castrez, cunosc pe cineva care are tot bichon maltese are 5 ani, l-a dus de 3 ori pana acum la fete si este perfect sanatos. La masculi pana la 2 ani nu ai probleme, dar trebuie sa le cauti o fetita si sa ii duci de mai multe ori in perioada 2-7 ani. La femela e mai complicat, trebuie sterilizata pentru ca pe langa faptul ca iti lasa prin casa cand e in "perioada de gratie", plange cand e in calduri si chiar trebuie sa o duci la un mascul. Nu stiu daca este asa si la femela, dar masculul castrat se ingrasa foarte mult!
Ane758 întreabă: