Ceau
Eu as alege yorkshire-ul dupa parerea mea e un caine mai dragalas si mai inteligent.
Am o prietena care are un yorkshire, uneori il baga intr-o poseta si il duce dupa ea in oras..Arata asa sod, i se vede doar capul.
Alegerea iti apartine, eu zic ca ai putea citii cate ceva despre ambele rase inainte de alegerea finala.
http://www.royalcanin.ro/bichon-maltez.html
http://www.animale.ro/caini/yorkshire-terrier
Succes si O zi placuta! :)
Buna.Eu as alege bichon sunt niste caini foarte vioi si scumpi(la figurat si la propriu). Sunt mult mai frumosi
Terrierul
am unul pentru o saptamana cat timp sunt plecati stapanii in vacanta.mi-e foarte drag, o sa-mi fie tare dor de el
De ce ne intrebi pe noi? Ca dupa 2 zile daca te razgandesti si vrei celalalt caine sa poti da vina pe noi?
Pai Bichonul este una dintre cele mai vechi rase de caini. Numele de Bichon Maltez a indus in eroare, multi crezand ca aceasta rasa isi are originile in insula Malta. Fals! Termenul «Maltez» se trage din vocabularul semitic, si inseamna refugiu sau port, facand referinta la modul de viata pe care il practicau stramosii Bichonului.
La origine, acesti caini populau porturile de la Marea Mediterana, si se hraneau cu soarecii din zona portuara sau din calele corabiilor. Pe parcursul secolului I i.Hr., Bichonii erau de asemenea folositi ca moneda de schimb sau cadou in timpul misiunilor diplomatice. Mult mai tarziu, in secolul al 15-lea, s-au bucurat de o raspandire ampla, pe teritoriul Europei.
Temperament
Micutul caine nu rateaza nici un truc. Este plin de viata, vesel si jucaus, si mai ales extrem de afectuos cu stapanul, pe care pare sa il venereze. Prin urmare nu este un caine dificil de dresat, cu conditia de a ramane fermi in fata micilor capricii.
Un bun competitor
Deosebit de inteligent, sensibil si reactiv, Bichonul invata rapid - aceste calitati il ajuta sa exceleze in cadrul competitiilor de agilitate si obedienta.
Un catel elegant, din cap si pana in varful cozii.
Capul acestor caini este mai mare decat in mod obisnuit in categoria de talie MINI si mai mult lat decat lung. Ochii mari, cu expresie vie si alerta. Inchisi la culoare, cu pleoape negre. Deasa, stralucitoare si matasoasa, roba cainilor din rasa Maltese se remarca prin albul imaculat. Nuantele pale de culoarea fildesului sau galben stins sunt permise, cu conditia sa nu dea impresia de roba murdara.
Ingrijirea robei: o prioritate
Roba fina a unui Bichon trebuie periata in totalitate, zilnic, pentru a evita formarea caltilor. Periati de la radacina pana la capatul firelor de par, pentru a elimina praful si nodurile din blana. Incheiati cu un pieptene, prin realizarea unei carari, de la gat catre coada, de-a lungul coloanei vertebrale. Realizati apoi pe cap un mot, pe care il prindeti cu ajutorul unui elastic de par sau clama. Aceasta operatiune previne ruperea firelor de par lungi si fragile ale Bichonului.
Curatati-i cu grija ochii si mustatile dupa fiecare masa, pentru a evita aparitia petelor galbui pe blana. In cazul in care lacrimile pateaza blana din jurul ochilor, curatati-i ochii si insistati cu delicatete asupra zonelelor afectate, cu ajutorul degetului aratator si a degetului mare. Puteti cere sfatul unui crescator atunci cand considerati ca aveti nevoie de un sfat util.
Faceti-i o baie o data pe luna, cu conditia ca inainte sa ii periati eficient blana. La fel ca majoritatea cainilor de talie mica, Bichonul este predispus la aparitia problemelor dentare, prin urmare, este necesar sa se efectueze un detartraj regulat, de catre medicul veterinar.
Un apetit capricios
Bichonul poate fi uneori greu de multumit. Asigurati-va ca ii administrati o hrana palatabila, pe care nu o poate refuza. Bucuros de companie. Bichonul nu are nevoie de mult spatiu pentru a se simti confortabil, insa atunci cand este lasat singur in apartament pentru o perioada indelungata, sufera. iar Yorkshire Terrier-ul a fost, initial, folosit ca si caine utilitar, devenind mai apoi un animal de companie la moda in Anglia, la sfarsitul Epocii Victoriene.
Yorkshire Terrier-ul, bine cunoscut pentru pletele lungi, curgatoare, este o rasa mititica, dar robusta. Initial, utilizat pentru vanarea sobolanilor, Yorkie este un animal de companie faimos.
Yorkshire Terrier-ul a fost una dintre cele 10 rase de catei ale anului 2005.
Istoricul si originea
Rasa are o vechime de circa 100 ani, dar originile sale nu sunt intru-totul cunoscute. Cand muncitorii scotieni din industria textila au migrat din Scotia in Anglia la jumatatea secolului al XIX-lea, acestia au adus cu ei diferiti caini terrieri, care erau folositi la vanarea sobolanilor. De-a lungul timpului, acesti terrieri au fost imperecheati intre ei rezultand intr-un final si Yorkshire Terrier-ul.
Initial, rasa era denumita „Broken-haired scotch terrier". In 1870, un reporter in cadrul unei expozitii canine sugera ca acest caine ar trebui sa fie redenumit Yorkshire Terrier, din moment ce dezvoltarea rasei s-a realizat aproape in totalitate in orasul Yorkshire.
Rasa a fost, initial, utilizata ca si caine utilitar, dar, ulterior, a devenit un animal de companie la moda incepand cu sfarsitul Epocii Victoriene, in Anglia. In 1872, Yorkie si-a facut intrarea in Statele Unite, iar de atunci a devenit foarte cunoscut. La inceput, Yorkshire Terrier-ul era un caine de talie mai mare decat cel pe care il stim noi astazi, dar prin programe de selectie a exemplarelor de talie mai mica, el a putut fi miniaturizat de-a lungul anilor pana la dimensiunile acutale.
Yorkshire Terrier-ul apartine grupei terrier-ilor si este recunoscut de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Yorkshire Terrier-ul este un membru al grupei raselor de companie – de agrement. Yorkshire Terrier-ul prezinta un cap lat, cu botul de lungime medie, nas negru si dinti uniformi. Ochii sunt de culoare inchisa, negrii sau caprui, extrem de vioi. Urechile de forma literei „V" sunt purtate ridicat, iar coada este scurtata, de obicei la jumatate din lungimea normala si purtata la acelasi nivel cu sira spinarii. Membrele sunt drepte, cu labe rotunde si unghii de culoare neagra.
Cea mai cunoscuta caracteristica a rasei este blana lunga, curgatoare, care necesita o ingrijire constanta. Atunci cand cainele nu este prezentat in expozitiile canine, proprietarii opteaza, in general, pentru aspectul flocos. Parul lung de la nivelul fetei este, de obicei, prins in varful capului cu un elastic sau o fundita pentru a preveni intrarea parului in ochi. Blana este, in mod caracteristic, albastru-cenusiu inchis sau negru cu nuante de cafeniu. Puii sunt, in general, negrii cu cafeniu.
Yorkshire Terrier-ul adult prezinta o inaltimea la niveul greabanului de 15-17, 5 cm, iar greutatea sa corporala este de 3-3, 5 kg.
Personalitatea
Yorkshire Terrier-ul pare sa uite ca este un caine foarte mic. Intotdeauna dornic de aventura si de a-si crea probleme, Yorkshire Terrier-ului nu-i este frica de nimic. Poate fi agresiv cu caini straini si cu alte animalute mici; in alte cuvinte, Yorkshire Terrier-ul a mostenit personalitatea terrier-ilor. Sunt usor de educat, desi, pot fi uneori neascultatori si incapatanati. Yorkshire Terrier-ii sunt caini de paza excelenti, alertandu-si cu promptitudine familia cand se apropie strainii. Prin comparatie, femelele au tendinta de a fi caini de paza mai buni decat masculii. Masculii au tendinta de a lasa femelele sa faca toata munca. Yorkshire Terrier-ul poate fi gata sa muste, daca este luat prin surprindere, speriat sau sicanat peste masura, dar, este de regula, tandru si iubaret. Atentie, nu trebuie rasfatati peste masura pentru ca devin nervosi si obraznici. Yorkshire Terrier-ul ii place sa latre, dar poate fi usor invatat sa nu faca asta.
Yorkshire Terrier-ii isi impart de buna voie teritoriul si familia cu alte rase. Sunt, in principal, caini de interior, de casa, dar, din moment ce ei sunt terrieri la origine, Yorkshire Terrier-ii pot trai si afara. Cu o ingrijire si o atentie adecvate, acesti caini pot trai oriunde.
Relatiile cu familia si casa
Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarie.
Este un caine indicat cresterii intr-un apartament de bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte. Aveti in vedere ca Yorkshire Terrier-ul nu tolereaza climatele prea reci, preferandu-le pe cele calde.
Dresajul
Yorkshire Terrier-ul este un caine inteligent si usor de educat prin dresajul de baza, dar poate fi dificil de invatat sa fie curat si sa-si faca necesitatile afara.
Aspecte particulare
Chiar daca Yorkshire Terrier-ul este, in general, considerat un caine de companie, el este, totusi, un terrier la origine, astfel ca va haitui si ucide rozatoarele. Din acest motiv, Yorkshire Terrier-ii nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalutelor de companie mici cum ar fi hamsterii, iepurii sau porcusorii de Guineea.
Blana sa lunga necesita o ingrijire zilnica pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Blana scurtata necesita o periere si o pieptanare zilnica sau saptamanala, de la caz la caz. Yorkshire Terrier-ul este un caine care naparleste putin sau aproape deloc.
Dantura va trebui controlata si toaletata periodic, intrucat Yorkshire Terrier-ul este predispus afectiunilor dentare timpurii.
Boli si afectiuni curente
In general, Yorkshire Terrier-ul este un caine sanatos cu cateva griji de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si tulburari au fost semnalate cu o frecventa mai crescuta:
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea caineluii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractul urinar avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Suntul portosistemic este o malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului. Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si, consecutiv, inrautatirea severa a starii generale.
Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza rotula (patela).
Alopecia este o tulburare ce are ca rezultat caderea parului.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand induce probleme mult mai grave.
Keratoconjunctivita sicca este o tulburare a ochiului care apare atunci cand productia de lacrimi este diminuata sau absenta.
In plus, Yorkshire Terrier-ul este un caine predispus la dwarfism (ostecondroza – tulburare de dezvoltate a oaselor lungi), distocie, hidrocefalie, afectiuni dentare timpurii, bronsite, toleranta slaba la anestezice, digestie lenta, discopatie vertebrala (hernii de disc) si hipoglicemie.
Durata medie de viata a Yorkshire Terrier-ului este de 14-16 ani. alege ce iti place...dai funda?
Eu am Bichon.Stiu doar ca dimineata n am cum sa ma dau jos prima din pat ca ma trezeste el cu pupiciiii.(multi ai grija.s ar putea sa te spele pe fata inaintea ta). Este foarte mancacios, afectuos, emotiv si ii place sa stea cu burta in sus la mangaiat.
Nu zic ca yorkie ul nu este super dragut. urmeaza sa imi iau si eu si yorkie.amandoua rasele sunt adorabile.
Pana l aurma tu trebuie sa alegi cainele care ti se pare ca iti place cel mai mult. Sper ca te am ajutat.
Buna. Eu as alege BicHonuL fiindca e foarte dragut si foarte jucaus... iar arunci cand vor fi mai mari poti sa te joci dea coafeza cu el\ea ))))
BelleDy întreabă: