| Miranda27 a întrebat:

TPU! vreau sa-mi cumpar pesti de acvariu, dar am inteles ca sunt cam sensibili. Am niste intrebari importante despre ei:
1.Cate specii de pesti se pot tine int-un singur acvariu (daca e mai mare acvariul)?
2. Cat de des trebuie sa fie schimbata apa (in general)?
3. Cum tii apa din acvariu constanta la o anumita temperatura, de exemplu la 17 grade?
4. Cum iti dai seama care peste e mascul sau femela - sau ii cumperi la nimereala?
5. De unde le pui apa pestilor - adica este ceva apa speciala, sau le pui apa plata din sticla, sau de la robinet? laughing
6. Exista vreun aparat special care se atasaza de acvariu, pentru a curata impuritatle apei? Daca da, de unde se cumpara?
7. Cum se curata apa dintr-un acvariu? - scoti pesti afara, pana il cureti cu peria?
8. Exista boli pe care pot sa le ia pestii? Daca da, cum se previn si de la ce pot sa se imbolnaveasca?
P.S. Daca mai aveti informatii in plus despre pesti, sunt bine-venite happy.

8 răspunsuri:
| CenturyChild a răspuns:

1 depinde de specii : Uite lista cu pestii compatibili https://www.google.ro/......ps?/search Acuma 3-4 specii zic eu ca ajung. ia-ti eventual Molly/ Guppy Play / Xipho / Corydoras / Neoni/ Tetrazone - astia sunt mai usor de ingrijit si se inteleg intre ei. Dar vezi ca primii 4 enumerati sunt vivipari ( adica fac pui vii) si daca le oferi conditii bune o sa-ti faca multi pui... la Xipho de exemplu e bine sa ai 2-3 femele la un mascul si eventual sa nu iti iei 2 masculi pentru ca s-ar putea sa nu se inteleaga. Restul sunt pasnici. Guppy de exemplu poti sa iei doar masculi, sunt mai frumosi si nu te umplii de pui (dar nu e bine sa iei sa zicem 3 masculi si o femela pentru ca o sa o terorizeze si asta la fel si la Platy si Molly). Neonii sunt pesti de banc deci e bine sa ai minim 6 si corydoras si Tetrazona la fel. Regula e cam 1cm peste la 1l de apa ca sa nu fie suprapopulat sau 2-3l de apa la 1cm de peste pentru pestii mai mari.
2. 25% din capacitatea acvariului o data pe saptamana
3. 17 grade e putin rau... Exista un fel de cooler pentru acvariu dar sunt foarte scumpe si in principiu n-ai nevoie de asa ceva, pestii iti rezista perfect la 25 de grade (si + sau - 2-3 grade )
4. difera de la specie la specie. Guppy: Masculii sunt viu colorati si mai mici, femelele sunt un pic mai mari si mai palide, Molly: masculii au inotatoarea de sub burta ascutita, femelele o au mai rotunjita, Xipho: la fel ca la Molly si masculii sunt mai mari si au coada mai ascutita intr-o parte sau ca un fel de coada de randunica la unii, Platy: la fel ca la Molly. La astia e usor sa zici, la restul e mai greu dar la vivipari e mai important. La Betta la fel femela e palida si masculul e frumos colorat si mai mare ( dar Betta se tin singuri, sunt destul de agresivi cu orice alt peste)
5. Apa de la robinet are clor care teoretic nu e prea bun pentru pesti. Cu apa plata sincer n-am incercat. Exista solutii de declorificare pe care le pui in apa de la robinet, astepti un pic si gata, sau poti sa lasi apa cam 1 zi neacoperita intr-o galeata sau ceva si clorul se evaporeaza. Acuma sincer eu puneam direct de la robinet dar erau cam 10-15l intr-un acvariu de 128l destul de bine filtrat deci nu stiu... Mie nu mi-au patit nimic pestii.
6. Exista filtre de apa. Se cumpara de la pet-shop si sunt cruciale daca vrei sa tii un acvariu. Nu numai ca iti curata acvariul dar in buretele filtrului se formeaza bacterii care ajuta pestii ( ele transforma amoniacul produs de ei in nitrati/ nitriti/ sau dupa caz in ingrasamant pentru plante). Cam o data pe saptamana sau la 2 saptamani e bine sa storci usor buretele filtrului intr-un vas cu apa din acvariu(!) ca sa-l cureti. Nu trebuie sa-l pui sub robinet sau sa insisti prea tare chiar daca apa o sa devina maro instant cand il storci. Daca il cureti prea bine sau daca il tii afara (buretele) prea mult bacteriile alea o sa moara, acvariul ti se decicleaza, pestii se vor intoxica si o sa moara si ei ( asa pe scurt radicalizat un pic).
7. Nu, nu, nu scoti niciodata toata apa din acvariu si lasi si pestii tot acolo. Schimbi 25%din capacitatea acvariului o data pe saptamana. Asta si un filtru bun si e perfect.
8 exista multe boli. In principiu pestii se imbolnavesc de la pesti bolnavi ( ai grija de unde ii cumperi ) sau daca acvariul nu e intretinut cum trebuie. Pe langa ce am scris mai sus mai trebuie sa ai grija de cateva lucruri.
1. Trebuie sa ciclezi acvariul : adica dupa ce pui apa in el astepti cam o saptamana in care acvariul e cu apa, petris, plante, filtru in functiune, eventual lumina daca iti iei dar fara pesti (stiu ca pare aiurea dar cam asa se face). Dupa o saptamana iti iei cam doi pesti mici si ii pui in acvariu. ii tii acolo, le dai de mancare dar nu mult! si peste inca o saptamana ii pui si pe restul. Iti povesteam adineaori de niste bacterii. Ele nu apar din start, de aia e bine sa faci chestia asta. Daca pui toti pestii direct, mancarea care ramane si rezidurile lor produc amoniac. Amoniacul e toxic pentru ei si exista sanse destul de mari sa moara. Daca acvariul de ciclat (adica ai facut asta cu asteptatul si s-au format bacteriile), bacteriile astea o sa transforme amoniacul in nitriti si nitrati, care sunt mult mai suportabile pentru pesti si n-ai treaba. Daca chiar n-ai rabdare mai exista prin pet-shop-uri niste "colonii de bacterii" care sunt in niste capsule ( ca niste pastile de slabit arata). Iti iei cateva pastilute si pui una in buretele filtrului. Totusi e indicat sa nu pui imediat pestii, acuma cum crezi. Oricum alea nu strica, chiar daca il ciclezi ca la carte.
2. Nu dai prea multa mancare la pesti. Majoritatea o sa para tot timpul infometati. Le dai MAXIM de 2 ori pe zi de mancare, eventual doar o data si e indicat sa tina si o zi de post pe saptamana. Pestii pot rezista o saptamana fara mancare dar resturile de mancare de pe fund prroduc amoniac, si in cantitati prea mari nu mai poate fi rezolvat de bacterii si e rau pentru pesti.
3. schimbi apa cum am scris mai sus si nu cureti filtrul prea bine ( si in nici un caz nu il cureti cu substante de curatat sau alte dubiosenii).
4. Daca observi ca pestii stau la suprafata apei si ciupesc apa cum ar veni ( si nu le-ai dat de curand de mancare sau ceva) mai schimbi niste apa, e un semn ca nivelul de nitriti/nitrati e cam mare.
5.Nu schimba cantitati mari de apa (gen peste 30% din capacitatea acvariului) deodata- risti sa il deciclezi si dai de belele.
6. daca observi un peste bolnav e bine sa il izolezi
(uneori se mai pot imbolnavi de la hrana vie gen tubifex dar nu cred ca tii neaparat sa le servesti purici de balta vii :)) deci asta se exclude )
7 daca iti pui pietre in acvariu ai grija ce fel de pietre sunt, sa nu fie calcaroase pentru ca iarasi nu e bine pentru pesti. La fel cu scoicile, nu in acvarii de apa dulce.
Ar fi bine sa iti iei niste teste de apa, sunt unele 5 in 1 de la JBl sau Tetra cam 50 de lei parca. sunt ca niste lamele de unica folosinta care se coloreaza dupa ce la bagi in apa ( scrie pe ele ce si cum) si vezi acolo daca ceva nu e in regula ( ai de obicei, PH, KH, No2, No3 si daca vezi ca sunt prea mari sau prea mici mai faci un schimb de apa).
Cam asta ar fi asa pe scurt :)) In principiu daca faci chestile astea n-ar trebui sa ai probleme.

| Miranda27 explică (pentru CenturyChild):

Am auzit de la cineva ca trebuie sa le pun o pompita, in acvariu, care sa le sufle oxygen din aerul de afara. Chiar trebuie, sau asta e de fapt rolul filtrului?

| ady2005 a răspuns (pentru Miranda27):

Da, trebuie!

| ady2005 a răspuns:

Uite, eu am acvariu de 3 ani! Si crede-ma ca ma pricep la chestia asta, chiar daca am 13 ani. Asa.
1) Pai poti tine cam vreo 3-4-5 iti ajung.dar ai grija sa fie compatibili (sa nu se bata/raneasca intre ei)
2) Apa se schimba 1 pe saptamana, dar ai grija! Se schimba doar 40-50% de apa! In niciun caz sa nu schimbi mai mult de jumate de acvariu! Exista bacterii care fac bine acvariului, si daca vei schimba toata apa, le vei arunca odata cu ea! Astfel va trebui sa se formeze altele noi, doar intr-o saptamana, pana la urmatorul schimb! Ceea ce nu se va intampla (nu se vor forma) deoarece ele se formeaza greu. in timp.
3) Pai ai nevoie de un incalzitor, acolo reglezi la cate grade ai nevoie, si ea se pastreaza. este ca un fel de,, soba'' pentru pesti. Dar vreau sa-ti zic ca 17 grade e MULT PREA PUTIN! Temperatura normala ar fi de 24 grade de caldura!
4) Ia la nimereala! Nici eu nu mi-am dat seama! Vei vedea acasa. masculul mereu va fugi dupa femela.
5) Apa de la robinet, dar fii atent/a, apa trebuie sa stea cel putin 24 ore, intr-o cadare, sau ceva, ca sa se elimne clorul, si trebuie sa pui si solutii speciale pentru apa de la robinet!
6) Eu nu am auzit/ vazut asa ceva, dar poate exista pe la pet-shopuri.
7) In niciun caz nu scoti pestii! Se face cam asa: Opresti filtrul, incalcitorul, si tot ce mai ai acolo electric, apoi cu un,, aspirator'' de acvariu, aspiri murdaria de la fund, si apa murdara se va duce in baie. (vei pune tu furtunul pana in baie, in cada) apoi speli acvariul pe inauntru si chiar si sticla de afara, ca sa fie curata, apoi pui apa curata in acvariu. si treaba-i gata! Nu este asa greu.
8. Da exista, dar daca ai conditii bune. nu se vor imbolnavi.
Pai ce iti mai pot spune. asta e cam tot..succes cu pestisorii ♥
Imi dai funda? Fiindca ti-am dat sfaturi din propria mea experienta, nu de pe net, si ma mai dor si degetele. big grinbig grin
Succes.

| bubulina1129 a răspuns:

1. Doar o specie, speciile diferite se bat intre ele
2. Odata pe saptamana
3. Da cam asa
4. Intrebi vanztorul, el trebuie sa stie
5. De la robinet
6. Da la pet-shop
7. Da
8. Daca nu ai grija de ei se pot inbolnavi! Dar in rest nu
Sper sa iti fie de folos!

| Miranda27 explică (pentru bubulina1129):

Dar nu inteleg un lucru. Am fost odata la un cabinet medical, iar doamna doctor avea un acvariu mare, cu mai multe tipuri si culori de pesti. Cum a reusit sa-i tina impreuna, daca se bateau?

| ady2005 a răspuns (pentru Miranda27):

Inseamna ca erau specii se se impaca. Sunt specii ce se mananca, se bat, si sunt specii care se impaca! Eu deexemplu am vreo 5-6 specii de pesti! Si e totul bine si frumos!

| bubulina1129 a răspuns:

Poate erau aceeasi specie, dar cu alte culori!