Betta Splendens, celebrul pestisor cu volanase, a facut parte initial din familia Gourami (cunoscuta si sub numele de Osphronemidae) apoi, a fost clasificat in familia Anabantidae. Acesta este original din Asia de Sud -Est si este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu, fiind usor de ingrijit si avand o marime de aproximativ 6-8cm.
1 Caracteristici:
Culori
Betta Splendens au o variata gama de culori cum ar fi: rosu, bleu, turcoaz, portocaliu, galben, alb sau verde. Multi dintre acestia au la suprafata un strat de pigmenti „iridescent", datorita caruia ai impresia ca pestele isi schimba culoarea, daca sunt priviti dintr-o anumita lumina sau dintr-un anumit unghi.
Crescatorii au produs in timp noi modele de culori care imita marmura sau straluciri metalice ca aurul, cuprul sau culori opace si continua sa gaseasca noi varietati.
Cei mai bine vanduti in magazine sunt masculii, deoarece au o culoare mult mai frumoasa comparativ cu femelele. Recent insa, crescatorii au produs femele care au aceleasi culori ca si masculii. Cu toate acestea nu vor reusi sa egaleze aripioarele atat de frumoase pe cat le au masculii.
Tipuri de coada
Creascatorii au produs, in timp, Betta Splendens cu diferite tipuri de cozi cum ar fi:
•Voal (coada nesimetrica, doar doua randuri);
• Double-tail (coada dubla, impartita in doua segmente, iar aripioara dorsala este de doua ori mai mare);
•Half-moon ( coada este semirotunda, avand forma unei luni pe jumatate plina si este vaporoasa);
•Delta ( deschizatura cozii este mai mica decat Half-moon si are marginea ascutita );
•Fantail ( este asemanatoare cu delta, numai ca este rotunjita);
•Crowntail (coada este foarte vaporoasa, dand impresia unor volanase);
•Combtail ( versiunea mai mica a lui Crowntail).
2 Amenajarea acvariului pentru Betta Splendens
Betta nu este un peste pretentios. El poate fi crescut in acvarii mici si nu necesita aerisire, deoarece acest peste poate respira aer atmosferic cu ajutorul branhiilor.
Anunturi Google
Tablete de la 459 RON
Livrare Rapida, Transport Gratuit.Plata la Livrare. Comanda Acum! - cel.ro/tablete
Dresaj pentru incepatori
Educa-ti catelul in 6 zileset complet de instructiuni. - DresajCanin.info/Dresaj-Caini
Test analiza apa, nitrati
nitriti, pH, test metale grele, test duritate apa, - www.filtretomas.ro
Acest peste nu este pretentios la calitatea apei in ceea ce priveste nivelul PH-ului sau duritatea, insa trebuie sa-I asiguri o temperatura intre 26-30oC. Apa din acvariu trebuie schimbata regulat, in functie de marimea vasului si a numarului de pesti pe care-i detii. Daca ai un singur peste intr-un acvariu de aproximativ 5 litri, atunci schimbarea se face odata la aproximativ doua saptamani. Totusi, este recomandat ca la 3-4 zile sa inlocuiesti o cantitate de 20-30% din aceasta. Daca observi ca pestele sta inactiv, pe fundul bazinului, acesta este un semn ca apa trebuie schimbata.
Nu pune apa direct de la robinet in acvariu. Pune apa intr-un recipient separat si las-o sa stea acolo intre 24-30 de ore, abia apoi o poti pune in acvariul pestelui, pentru a se decanta(apa de la robinet contine foarte mult clor si substante dezinfectante). De asemenea, este important ca aceastea sa aiba temperaturile egale.Este indicat ca in apa sa adaugi o lingura de sare grunjoasa la patru litri de apa.
Pune in acvariul pestelui un substrat de pietris sau nisip si plante intre care acesta sa se ascunda. Un peste care nu are ascunzisuri, se va stresa foarte usor. De asemenea, ii mai poti pune in acvariu piericele cu ajutorul carora sa formezi o mica grota sau poti achizitiona de la PetShop-uri castele si grote special create pentru el.
3 Hranirea
Acesti pesti sunt omnivori. Hrana acestora este bine sa fie cat mai variata. Il poti hrani cu larve de tantari sau libelule, tubi sau fulgi special creati pentru ei. Pentru prevenirea blocajelor intestinale este recomandat sa-i dai si hrana vegetala ca: frunze de spanac sau de salata oparite si fulgi cu spirulina.
Fa-ti animalul bucuros cu o noua jucarie. Click aici
4 Singur in acvariu sau cu alti pesti?
Este recomandat ca acesta sa fie tinut cu pesti de aceeasi marime si cu inotatoarele micute, deoarece au tendinta de a „manca" inotatoarele mari ale altor pesti. De asemenea, nu este bine sa fie tinuti alaturi de pestii agresivi acestia pot ataca inotatoarele lui Betta Splendens. Nu tine mai mult de un mascul in acvariu, deoarece acestia se vor bate.
5 Reproducerea
Daca vrei sa-ti populezi acvariu cu mai multi Betta, este recomandat sa separi masculul si femela aleasa pentru reproducere si sa-i tii intr-un acvariu cu apa cat mai curata. Inainte cu circa o saptamana si in timpul procreerii hraneste pestii mai mult cu hrana vie (larve).
Temperatura adecvata pentru reproducere este de 28-30oC, iar nivelul apei este indicat sa fie cuprinsa intre 5-15 cm. Fundul acvariului nu trebuie sa aiba pietris, in schimb este recomandat sa-i o planta de suprafata. Masculul va incepe in aproximativ patru zile sa constuiasca un cuib de spuma. Dupa construirea cuibului, acesta va curta femela si o va „imbratisa", moment in care ea va elibera icre. Acestea sunt luate de mascul si duse in cuibul de spuma.
Eclozarea icrelor are loc in doar cateva ore(intre 24 si 36). Puietul se va hrani cu infuzori parameci sau cu microviermi. Masculul va ramane in acvariu cu puii pana ce acestia vor invata sa inoate singuri, apoi va fi mutat din acvariu.
Ai grija ca in timp ce cresc pestii, sa-i muti pe cei care cresc mai repede in alt avcariu, deoarece acestia ii pot manca pe cei mai mici.
Citeste mai mult pe: http://animale.acasa.ro/......-8297.html
Betta pot fi compatibili mai cu orice ei sunt agresivi doar fata de masculii din aceiasi specie poti sa ii asociezi cu orice specie mai putin cele agresive..si bineinteles care nu au aceleasi cerinte de exemplu temperatura.