| Daescu_Maria_1996 a întrebat:

Vreau sa imi cumpar un bichon maltese si va rog sa imi spuneti ceva despre ei..de la ce varsta ii pot scoate,cand le pot face baie,cum ii invat sa faca intr-un loc,apoi afara.din toate partile aud diferit, si mi-e putin frica ca nu ma descurc..Nu am mai avut pana acum caini.Multumesc aniticipat!

7 răspunsuri:
| tracicus a răspuns:

...in primul rand in Romania nu ai voie sa iei un pui din cuib mai repede de 8 saptamani. Se considera ca la vastra asta catelul este suficient de destept sa il poti invata sa faca intr-un anumit loc, dar nu uita ca este caine nu pisica, se invata mai grei. Si nu cumpara catelul din petshop! ia-l de la crescator, te va ajuta mult

| qMoonShine a răspuns:

Bichonul este una dintre cele mai vechi rase de caini. Numele de Bichon Maltez a indus in eroare, multi crezand ca aceasta rasa isi are originile in insula Malta. Fals! Termenul «Maltez» se trage din vocabularul semitic, si inseamna refugiu sau port, facand referinta la modul de viata pe care il practicau stramosii Bichonului.
La origine, acesti caini populau porturile de la Marea Mediterana, si se hraneau cu soarecii din zona portuara sau din calele corabiilor. Pe parcursul secolului I i.Hr., Bichonii erau de asemenea folositi ca moneda de schimb sau cadou in timpul misiunilor diplomatice. Mult mai tarziu, in secolul al 15-lea, s-au bucurat de o raspandire ampla, pe teritoriul Europei.
Temperament
Micutul caine nu rateaza nici un truc. Este plin de viata, vesel si jucaus, si mai ales extrem de afectuos cu stapanul, pe care pare sa il venereze. Prin urmare nu este un caine dificil de dresat, cu conditia de a ramane fermi in fata micilor capricii.
Un bun competitor
Deosebit de inteligent, sensibil si reactiv, Bichonul invata rapid - aceste calitati il ajuta sa exceleze in cadrul competitiilor de agilitate si obedienta.
Un catel elegant, din cap si pana in varful cozii.
Capul acestor caini este mai mare decat in mod obisnuit in categoria de talie MINI si mai mult lat decat lung. Ochii mari, cu expresie vie si alerta. Inchisi la culoare, cu pleoape negre. Deasa, stralucitoare si matasoasa, roba cainilor din rasa Maltese se remarca prin albul imaculat. Nuantele pale de culoarea fildesului sau galben stins sunt permise, cu conditia sa nu dea impresia de roba murdara.
Ingrijirea robei: o prioritate
Roba fina a unui Bichon trebuie periata in totalitate, zilnic, pentru a evita formarea caltilor. Periati de la radacina pana la capatul firelor de par, pentru a elimina praful si nodurile din blana. Incheiati cu un pieptene, prin realizarea unei carari, de la gat catre coada, de-a lungul coloanei vertebrale. Realizati apoi pe cap un mot, pe care il prindeti cu ajutorul unui elastic de par sau clama. Aceasta operatiune previne ruperea firelor de par lungi si fragile ale Bichonului.
Curatati-i cu grija ochii si mustatile dupa fiecare masa, pentru a evita aparitia petelor galbui pe blana. In cazul in care lacrimile pateaza blana din jurul ochilor, curatati-i ochii si insistati cu delicatete asupra zonelelor afectate, cu ajutorul degetului aratator si a degetului mare. Puteti cere sfatul unui crescator atunci cand considerati ca aveti nevoie de un sfat util.
Faceti-i o baie o data pe luna, cu conditia ca inainte sa ii periati eficient blana. La fel ca majoritatea cainilor de talie mica, Bichonul este predispus la aparitia problemelor dentare, prin urmare, este necesar sa se efectueze un detartraj regulat, de catre medicul veterinar.
Un apetit capricios
Bichonul poate fi uneori greu de multumit. Asigurati-va ca ii administrati o hrana palatabila, pe care nu o poate refuza. Bucuros de companie. Bichonul nu are nevoie de mult spatiu pentru a se simti confortabil, insa atunci cand este lasat singur in apartament pentru o perioada indelungata, sufera.

| JaguarSType a răspuns:

Pai si eu am un Bichon Maltese si cand l-am luat de pui avea cam 3 luni, ca sa il inveti sa faca afara va trebuii ca atunci cand il vezi ca face in casa sau unde nu ei vrea tu ca el sa faca il certi si el va invata unde nu are voie sa faca, bichonii sunt foarte jucausi, usor de dresat si foarte grijulii, ascultatori, etc. Acesti caini sunt foarte destepti si frumoasi. Sunt niste caini superbi.

| Lovepets1999 a răspuns:

Buna,am 2 Bichoni Maltese(Mama si puiul). Prima oara cand am luat catelusa avea in jur de 2-3 luni(era foarte micuta). Daca spui ca nu ai mai avut caini si nu ai experienta in hranirea si ingrijirea cateilor,poti,atunci cand iti iei Bichonul,sa fie putin mai maricel,ca sa nu mai stai sa-l hranesti cu biberonul sau cu seringa(fara ac). Cat despre ingrijirea lor,depinde de la bichon la bichon,unii sunt cu parul cret si lung, altii cu parul cret si mai scurt, trebuiesc tunsi, in special vara, atunci le este foarte cald.Cat despre baia lor....am vorbit cu un medic veterinar si a spus ca,atata timp cat nu doarme pe strada,prin tomberoane,sau alte locuri,nu ai de ce sa-i faci baie(asta nu inseamna sa nu ii faci baie deloc.ii faci dar nu in exces). Cat despre dresajul lor,cu putin mai multa munca si perseverenta,vei reusi sa-l faci sa te inteleaga. Este un caine care iubeste afectiunea,joaca si bineinteles plimbarile cu lesa(asta daca invata sa mearga cu lesa). Ai sa te descurci,capul sus si fii sigura pe tine,ai sa vezi, cand o sa mai treaca timpul, cat de mult tine la tine.
P.S: Nu am vrut sa copii de pe internet informatii despre aceste pufosenii jucause, am preferat sa impartasesc si cu tine informatiile acumulate de mine, de-a lungul timpului cu animalele. Funda? big grin

| cainirasapura a răspuns:

Intrebarile sunt universal valabile pentru toti cateii(metisi s-au de rasa) nu numai pentru maltezi.Sunt sute de articole pe internet (da un search pe google). Uite un articol despre maltez (postat pe site-ul canisei Loras Dream,, cea mai buna canisa de bichon maltez din Romania,,) http://lorasmaltese.ro/aparitii_media_profilrasa.htm Ai grija sa nu cazi in plasa samsarilor care vand tot felul de corcituri ca si cand ar fi de,, rasa pura,,. Indiferent de unde il cumperi un catel ca sa fie de rasa trebuie sa aiba PEDIGREE. www.achmb.com

| karsivan a răspuns:

Vei scoate catelul dupa ce ii faci toate vaccinurile (adica in jur la 2luni de cind l-ai luat, pentru pipi gasesti la pet shop si farmacii veterinare niste scutece absorbante o sa invete sa faca pe ele; toate astea baita vaccinuri si alte lucruri pe care nu le stii, le notezi si le vei pune medicului veterinar, el o sa te ajute sa fie totul ok, tot ce auzi si citesti pe net nu le lua de bune, cel mai bune raspunsuri are doctorul.

| Coman_Miruna_1994 a răspuns:

Am un bichon maltese. L.am luat cand avea 6 săptămâni, dar nu reușesc sa i-l educ. E foarte răsfățat. Daca il scoți afara nu poti sa i-l tii fără lesa pentru ca fuge si nu mai poti sa.l prinzi. Este adevărat este foarte iubitor si câteodată foarte crizat. Eu am o problema cu el. Are rău de mașina nu pot sa il i.au nicăieri. Este foarte greu de întreținut. Nu trebuie sa il speli foarte des pentru ca răcește este un câine foarte sensibil.