Cat de des trebuie sa periezi blana iepurelui tau depinde de rasa lui. Cu cat blana este mai lunga, cu atat trebuie periata mai des. Rasa cu blana mai lunga, cum e Angora, are nevoie de periere zilnica, pe cand iepurele dintr-o rasa cu blana scurta, cum e Piticul olandez, trebuie periat doar o data pe saptamana.
Nu trebuie sa te sperii daca gasesti de cateva ori pe an o cantitate mai mare de par pe perie atunci cand il periezi. Mai ales in lunile de toamna, iepurii au tendinta sa-si schimbe blana, sa naparleasca. Atunci trebuie sa-l periezi mai des.
Daca blana iepurelui tau devine de parca ar fi fost prafuita, incearca sa piepteni sau sa periezi usor zona, in loc sa-i faci baie. Imbaierea se face doar daca e necesara tratarea lui impotriva purecilor sau daca a devenit prea murdar. Intotdeauna sa intrebi un veterinar inainte de a aplica vreun tratament sau produs impotriva purecilor, pentru ca unele produse pot dauna iepurilor.
Pielea iepurilor este foarte sensibila si subtire, asadar blana nu ar trebui tunsa cu foarfeca. O taiere incorecta a blanii poate cauza rani dureroase. Cea mai buna ingrijire este cea acordata de un specialist sau de un veterinar. Proprietarii trebuie sa evite sa tunda blana iepurelui pe laba piciorului, deoarece aceasta are rolul de a-i proteja piciorul si ghearele impotriva presiunilor dureroase. Daca piciorul din spate al unui iepure face ulceratie, aceasta poate duce la infectii osoase.
Niciodata sa nu tunzi mustatile iepurelui. El foloseste mustata ca sa simta obiectele din jur si sa se miste in zone cu colturi.
Ce sa faci si ce sa nu faci cand ai un iepure?
Pentru inceput, trebuie sa inveti cum sa-ti stapanesti iepurele, pentru ca un iepure agitat ar putea sari, provocandu-si rani.
In primul rand, trebuie sa-l inveti sa te lase sa-i atingi picioarele. In general, ghearele trebuie taiate la fiecare trei luni, in functie de cat de repede cresc sau daca poate sa le toceasca singur sapand in jurul lui (de exemplu sa sape in pamant sau sa zgarie o rogojina de iarba de mare).
Foloseste o unghiera sau o foarfeca bine ascutita, care sa nu duca la torsiunea prea mare a ghearei pe care o tai. Tipul unghierei depinde de rasa iepurelui. Cele de tipul foarfecelor sunt mai bune pentru rasele mai mici, in timp ce la iepurii mai mari se folosesc unghere sau foarfeci ca pentru caini sau pisici.
Inainde de a te apuca sa-i tai ghearele, trebuie sa-ti faci o idee cam cat vrei sa tai. Taietura trebuie sa se termine imediat inainte de zona de carne vie, roz. Taierea poate duce la sangerare. Aceasta zona este mai vizibila la iepurii cu gheare deschise la culoare. Daca animalutul are gheare inchise la culoare, mai bine lasa un specialist sa i le ingrijeasca.
Daca labuta iepurelui sangereaza, aplica un tifon, un coagulant sau amidon de porumb. Gheata este buna pentru oprirea sangerarii. Daca aceasta nu se opreste in cinci minute, intreaba un veterinar ce poti sa faci.
Lasa-i pe profesionisti!
Niciodata sa nu incerci sa tai dintii iepurelui. Iepurii sanatosi nu au nevoie sa li se taie coltii. Cei cu dintii bolnavi sau nealiniati, cu defecte genetice poate ca au nevoie de tocirea periodica sau pilirea dintilor, dar asta trebuie facuta doar de specialisti.
Am avut si eu un iepure si la inceput a fost totul ok, insa avand in vedere ca stau la bloc iar el crescuse destul de mare, iar urina era avea un miros atat de puternic incat mama nici nu mai putea sa puna rufe la uscat plus ca au ramas si pete in locurile respective.
de macare morcovi, salata, iarba mai papa.
Va multumesc tuturor! Mi-ati fost de mare folos v-as fi dat tuturor cate o fundita!
Am tinut si eu in casa un iepuras si un porumbel pentru iepuras morcovul e mancarea de baza, salata, porumbul, trebuie sa-i cumperi o cusca in schimb. si sa-i schimbi apa destul de des, ai grija ca o varsa
Buna! Ai putea pentru inceput sa il tii intr-o cusca mica, sa il hranesti cu cat mai multe legume(eu asa fac). BAFTA!