Buna laura!
Pai problema ta este urmatoarea :
Cainele tau este un caine dominant si asta il face sa isi apere lucrurile care sunt ale lui. Problema este ca nu e bine sa il lasi sa te domine, deoarece asta implica multe riscuri ( te maraie, te musca, incepe sa nu mai asculte comenzile etc), ar fi bine sa il inveti cine este seful ( in cazul tau sefa ), adica sa nu il mai lasi sa faca tot ce vrea, te poti impune prin :
-Dresaj, deoarece prin asta devine un caine responsabil. Adica sa pui mult accent pe dresaj, sa il faci sa fie cat mai concentrat atunci cand tu il bagi in seama, sa isi doreasca sa vorbesti cu el, nu cand doreste el ci cand doresti tu.
-Insusirea lucurilor : adica sa nu il lasi sa isi puna drepturile pe anumite obiecte, daca este prea dominant cu un obiect, il iei.
Acum o sa iti zic o technica care implica si dresajul : ii dai lucrurile cu are probleme cu mârâitul, il lasi putin sa se joace cu ele si dupa aia ii zici lasa si ii iei obiectul, cand il lasa in recompensezi (daca nu il lasa, ii pui recompensa il fata, de preferat in fata nasului), incearca sa nu tragi de ele ca sa iti dea drumul, faci mai mult sa il agiti, trebuie sa ai rabdare si timp suficient, deoarece doar prin munca se pot obtine rezultate bune.
Repeta de foarte multe ori exercitiul.
Succes!
Daca m-ai ai alte intrebari la care crezi ca iti pot raspunde nu evita sa mi le adresezi.
Am si eu tot un ciobanesc mioritic, dar ceva mai mare (7 ani si jumatate). Stiu din experienta ca este un caine teritorial, si n suporta sa ii iei mancarea sau sa ii incalci teritoriul. Cred ca a crezut ca vrei sa ii faci ceva, ori si-a marcat canapeaua drept teritoriu si este ca si cum ai fi vrut sa il scoti cu forta din cusca. Nu te lasa dominata, nu il mai lasa pe canapea, ci in alt loc. Bafta!
Pai, poate il deranjeaza ceva, poate are probleme cu sanatatea. Daca e batran este 100% probabil ca are probleme cu memoria. Eu te sugerez sa te duci la un dresor, el va stii exact ce trebuie sa faci. Sper ca te-am ajutat!