Buna! Eu am un catel bichon.In caz ca iti vei scote cainele cand inca mai este frig afara te sfatuiesc sa-i cumperi o hainuta mai ales ca este mic cainele.Nu o sa se obisnuieasca asa de repede sa faca afara trebuie sa ai rabdare cu el/ea aproximativ 2 luni (la mine atat o durat) s-ar putea insa, sa se obisnuieasca mai greu find si iarna trebuie in orice caz sa-l l-ai sa miroasa! Cat despre cat timp sa-l ti afara in jur de 10-15 minute nici el/ea nu va rezista mai mult (la frigul de afara), vara il poti tine mai mult timp.Trebuie sa-i stabilesti ore fixe de iesit afara in acest fel el va sti ca trebuie sa iasa afara doar la o anumita ora. Cand va mai creste nu vei mai avea probleme cu a mea are 1 an si chiar daca eu uit ca trebuie sa ies afara cu ea se duce si asteapta la usa si daca vede ca nu vin incepe sa latre.Ar trebui sa o scoti de patru ori pe zi dimineata la o ora normala aproximativ pe la 08:00 la pranz pe la 12:00 dupa -amiaza la 17:00 si seara la 22:00(astea sunt orele la care imi scot eu catelul tu poti sa schimbi acest program in functie de programul tau ).Sa ai grija sa nu il/o ti in curent pe frigul acesta ca bichoni sunt foarte sensibili si a mea de-a bea a scapat de o conjuctivita care ne-a c-am dat de furca mai ales ca al tau este si micut. Sper ca o sa resesti sa-l obisnuiesti repede cu programul si sper sa nu ai probleme cu el! A mea este foarte cuminte! Trebuie sa nu o inveti sa muste sau sa o rasfeti prea mult a mea cand era mai mica am rasfatat-o dar am si desvatat-o de acest rasfat acum ea este pentru mine un caine exemplar si frumos si cuminte, dulce si mancacios
Am covorase din alea dar le roade.(sper ca vb de acelasi lucru) L-am invatat sa faca in fata usii de la intrare, dar se mai scapa si pe holuri, cand nu sunt acasa. Acum face destul de des, mai ales cand bea laptic. E normal sa faca asa de mult? Al meu face cam de 20 de ori pe zi. Nu exagerez, chiar am tinut evidenta cu aproximatie sa vad cam de cate ori face. Mersi mult pentru raspunsuri.
Daca face caca, il tii15 minute,daca face pipi, 10, daca e in cataleala, cat vrea el
Uite un mic articol
Gestatia la catea dureaza intre 58-71 zile cu o medie de 60-63 de zile(acesta este termenul la care fata cele mai multe dintre catele).Ca o particularitate, va pot spune ca am avut doua cazuri in care femelele au fatat la 57 de zile.
Diagnosticul de certitudine pentru gestatie se poate pune cel mai devreme cu ajutorul echografiei la 28 de zile de la monta(se ia in considerare prima monta), insa in functie de cat de bine ne cunoastem femela, putem suspecta ca ea a ramas gestanta sau nu chiar mai devreme.Acest lucru se poate face pe baza schimbarilor de comportament(apetitul devine capricios, femela cere mai multa mangaiere, iar in unele cazuri apar vomele de dimineata in primele 15 zile de gestatie). Diagnosticul de gestatie prin palpare se poate stabili la 5-6 saptamani in functie de numarul de pui.
In prima parte a gestatiei(primele 5 saptamani) femela nu are nevoie de ingrijiri speciale si nici de suplimentare a ratiei de hrana.Incepand cu a 6 a saptamana ratia de hrana va creste cu aproximativ 50%. Daca este hranita corespunzator femela nu are nevoie de suplimente cu vitamine si calciu(calciu e chiar contraindicat in timpul gestatiei pentru ca poate interveni nefavorabil in contractiile de la fatare).In ceea ce priveste comportamentul fata de o catea gestanta in a doua perioada, trebuie sa avem grija sa nu sufere lovituri(atentie la joaca cu alti catei) si stari de stres.Pentru a-i asigura o fatare cat mai usoara este foarte indicata miscarea(plimbari lungi la pas sau urcatul si coboratul scarilor).
Secretia lactata apare cu aproximativ 14 zile inainte de fatare.
In ultima saptamana de gestatie este bine sa luam temperatura catelei de 2 ori pe zi(dimineata si seara) ca sa stim cand sa ne asteptam ca fata.Este cunoscut faptul ca inainte cu aproximativ 12 ore temperatura femelei scade cu un grad.Masurarea temperaturii m-a ajutat in cele mai multe cazuri sa stiu exact cand va fata o femela, insa de cateva ori aceasta metoda nu s-a potrivit.
Trebuie sa amenajam din timp un loc unde vrem sa fete cateaua si sa ne pregatim pentru fatare cu MULTE carpe(ideal din bumbac) curate, o foarfeca dezinfectata foarte bine si betadina (se poate folosi si tinctura de iod). Totusi, este foarte posibil ca femela sa aleaga pentru fatare alt loc decat cel amenajat de noi si in acest caz este bine sa-i respectam dorinta(in caz contrar se poate intampla sa se inhibe si sa nu fete) cel putin pana fata primul pui si apoi putem sa o mutam unde vrem.
Fatarea se declanseaza prin ruperea pungii cu lichid fetal, lucru care se produce in general dupa ce femela a avut in prealabil cateva contractii.Lichidul fetal este incolor si sunt femele care elimina foarte usor acest lichid(pur si simplu se aseaza in pozitie pentru urinare, punga se rupe foarte usor si lichidul se elimina).
Dupa eliminarea lichidului, in maxim 4 ore cateaua trebuie sa fete primul pui! In cazul in care observati ca dupa eliminarea lichidului fetal cateaua nu are contractii sau are contractii dar dupa 4 ore nu a expulzat niciun pui, luati legatura de urgenta cu medicul veterinar!
Daca totul a decurs bine dupa eliminarea lichidului si femela a inceput sa fete, trebuie sa urmariti daca dupa ce a expulzat un pui stie sa rupa cu dintii invelitoarea fetala si cordonul ombilical.Fiecare pui se naste invelit intr-o invelitoare care seamana cu o pielita, pe care in mod normal cateaua trebuie sa o indeparteze pentru ca puiul sa nu se sufoce si sa moara(catelele aflate la prima fatare se pot speria si nu vor rupe invelitoarea).De asemenea fiecare pui are placenta lui si dupa expulzarea fiecarui pui trebuie sa fiti atenti daca a fost expulzata si placenta(la sfarsitul fatarii numarul puilor trebuie sa fie egal cu numarul placentelor). Placentele vor fi consumate de catea. Femelele care sunt la prima fatare pot fi reticente cu mancarea placentelor si trebuie chiar sa le indemnam sa le manance, dar daca totusi nu vor sa le pape, atunci nu trebuie sa le fortam! In cazul in care cateaua nu da semne ca se ocupa de pui, voi trebuie sa rupeti invelitoarea cu mainile, sa frecati puiul cu o carpa de-a lungul coloanei vertebrale, imitand astfel linsul mamei si sa taiati cordonul ombilical la o distanta de 4 cm de corp.Indiferent in ce mod a fost indepartat cordonul ombilical(rupt de catea sau taiat de voi), trebuie sa dezinfectati bontul ombilical cu betadina sau tinctura de iod. Apoi, cat mai repede trebuie sa puneti puiul sa suga pana cand cateaua are iar contractii pentru expulzarea altui pui.Veti proceda la fel pentru fiecare pui, iar cand vedeti ca femela nu mai are contractii si credeti ca fatarea s-a incheiat, schimbati asternutul si lasati cateaua linistita alaturi de pui.Nu trebuie sa va speriati de culoarea verzuie a secretiilor fetale si a placentelor! Este absolut normal sa arate asa! Culoarea losiilor va fi verzuie 24 de ore dupa fatare, apoi urmand sa fie rosie. Daca se pastreaza culoarea verzuie si dupa 24 de ore mergeti la medicul veterinar pentru consultatie!
Nu va speriati ca pe timpul fatarii si chiar si in zilele urmatoare cateaua are o respiratie orala si zgomotoasa(totul se datoreaza cresterii temperaturii corporale din cauza secretiei lactate).
Ideal este ca dupa fatare sau ce tarziu a doua zi sa mergeti sa faceti o echografie ca sa fiti absolut siguri ca au fost fatati toti puii si ca nu au ramas resturi placentare in uter.In cazul fatarilor mai laborioase, medicul poate administra 1-2 zile dupa fatare Ocitocina pentru a favoriza curatarea completa a uterului si involutia uterina, dar si secretia lactata.
Si eu am catelus, si il scot la 11:00 (inainte sa plec la scoala) timp de o ora jumate si cand vin de a scoala pe la 20:00 si atunci stau cu el afara cat vrea el.
dar acum ca e iarna si frig, cumparai o bluzita de catei.
nu neaprat ore fixe eu nu am cum sa il scot la alte ore ca am scoala dupa amiaza dar tu daca esti dimineata poti sa il scoti la plimbare cand vii.
trebuie sa il scoti afara de 2 ori pe zi timp de o ora sau de cat vrea el.
sper ca te-am ajutat, funda?