Pai papagalilor le trebuie un cuib ca sa isi poata cloci ouale, caldura, liniste si sa aiba non-stop mancare si apa proaspata.
In perioada cresterii puilor amestecului de seminte se mai adauga, obligatoriu, hrana de origine animala impreuna cu nutreturi verzi. Oul fiert amestecat cu morcov ras, pesmet, biscuiti, ajuta la crestere si stimuleaza dezvoltarea puilor.
Dupa ce devin independenti si se pregatesc pentru prima lor naparlire, in hrana lor de seminte se poate adauga si o cantitate de seminte de in si canepa, rapita si orz, paine alba inmuiata in lapte, tarate, drojdie de bere si seminte incoltite, salata, spanac, urzica, mar, pere si faina de oase.
Anual se pot obtine, cu o ingijire corespunzatoare si hranire rationala, 3-4 generatii de pui. Este recomandabil ca tineretul sa fie asezat separat de perusii adulti.
Avand in vedere ca perusul este foarte rezistent la temperaturi scazute, iernatul lui nu constituie o problema greu de rezolvat.
Cu toate ca perusii-parinti au grija de puii lor, crescatorii experimentati recomanda ca inainte cu o zi doua ca procesul de clocire sa se fi incheiat sa luati ouale si sa le puneti intr-un incubator, apoi, dupa nasterea puilor, sa-i hraniti personal. Perusii isi hranesc puii dar, in cele mai multe cazuri, nu atat de consistent precum ar trebui.
Pana cand puii invata sa se "descurce" singuri, in cazul in care aveti mai multi pui de perus este indicat sa-i cresteti separat, in acest fel fiecare pui poate fi observat mai bine si, in cazul in care unul este bolnav se evita raspandirea bolii. De asemenea, pentru ca sunt crescuti separat, devin dependenti de oameni si isi inving si teama de ei, devenind blanzi.
In perioada naparlirii (iulie-septembrie) cand perusii (atat cei tineri cat si cei adulti) sunt, de obicei, ingrijiti in voliere, in amestecul de seminte se mareste cantitatea de in si a semintelor de salata, a canepii, in defavoarea rapitei si, saptamanal sau de doua ori pe sapt, se va da si hrana de origine animala. Se vor da seminte de plante spontane, care se gasesc din abundenta in natura, nutreturi verzi si suculente, care se adminstreaza la discretie (frunze de salata, spanac, urzici, ardei gras, castraveti, pepene, mere, affine, mure, pere, prune).
Pentru mentinerea ciocului in stare normala si pentru evitarea deformarii, cojile de ou se vor da in bucati mai mari, pentru ca perusii sa isi toceasca ciocul.
Molozul si mortarul fac acelasi serviciu. In aceasta perioada sensibila, pe langa hrana variata si bogata in substante nutritive, este recomandat ca pasarile sa fie expuse la multa lumina, la razele solare sis a aiba posibilitatea sa faca baie la discretie.
Ca o concluzie, trebuie spus ca alimentatia e bine sa satisfaca pe deplin cerintele organismului, dar nu trebuie sa depaseasca aceste cerinte, caci astfel duce la obezitate.
Pentru cure de slabire se recomanda eliminarea tuturor semintelor oleaginoase din amestec, reducerea celor fainoase si se vor administra nutreturi verzi si suclente la discretie.
Dupa revenirea pasarilor la normal, ratia zilnica va fi alcatuita din amestec de rapita, mei, nutreturi verzi.
In cazul in care se urmareste si reproducerea perusilor, in perioada pregatirii reproducerii (februarie, inceputul lui martie) ratiei zilnice de hrana i se va acorda, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, o atentie deosebita.
Perusilor destinati reproducerii li se adauga, in apa, cateva picaturi de sulfat de sodium, pentru a produce o usoara diaree timp de doua zile, dupa care se trece la cresterea proteinelor in ratia zilnica. Ele au rolul de a ridica treptat procentul de fecunditate, productia de oua si sa stimuleze instinctual clocitului si al hranirii puilor. In acest scop se scade treptat cantitatea amestecului de seminte uscate din ratia zilnica si in locul lor se vor introduce nutreturile de origine animala, cum sunt oul de gaina fiert, untura de peste. In nutreturile verzi si suculente vor predomina semintele incoltite, fructele si salata.
Alimentele preferate de perusi sunt : spanac, slata verde, morcov ras si frunzele acestuia, cotoare de ardei gras, crengute de pomi fructiferi, salcie (antidiareic), ulm, salcie, castan, artar, soc, plop, tei, frunze de papadie, trifoi
Deniissel întreabă: