Iti spun scrut si la obiect! Cel mai bun pedigree e de la Royal Canin, doar ca e si printre cele mai scumpe.
Chiar daca tiparul lor de hranire a depins mai mult de bucataria oamenilor, in cazul cainilor de rasa Ciobanesc de Bucovina se poate utiliza o hrana comerciala (adaptata taliei si varstei), in cantitati recomandate de producator, exagerarile de tipul ratiilor hiperproteice sau suplimentele vitamino-minerale administrate haotic putand fi extrem de daunatoare. Chiar daca nu mai traieste in mediul pastoral, este vital pentru buna lui dezvoltare fizica si mentala ca un caine Ciobanesc de Bucovina sa creasca in aer liber si sa faca miscare, atat cat doreste. Este bine sa aveti in vedere ca acest caine de talie mare prefera mancarea gatita. In acest caz trebuie sa fiti atenti la ingrediente, sa includeti multa carne, lactate, legume si fructe cu aport de vitamine, in proportii adaptate etapei de crestere ori nivelului de varsta.
Orarul meselor trebuie sa respecte un tipar, iar momentul specific al mesei trebuie sa aiba valoarea si conotatia unui ritual, chiar daca pare mai degraba o rutina. Acest caine este foarte atasat de stapan dar atasamentul se realizeaza oricum, chiar daca animalul realizeaza ca are un stapan prea bland si influentabil. Este vital in relatia cu acesti caini sa va pozitionati pe cea mai inalta treapta ierarhica, sa fiti perceput de ciobanesc ca un adevarat caine alfa, conducator de haita si momentul mesei reprezinta un atu foarte important pentru a realiza aceasta. Nu hraniti alt animal in timp ce hraniti cainele vostru Ciobanesc de Bucovina, duceti-i personal mancarea (nu o puneti in fata custii asteptand ca el sa o descopere mai tarziu), adresati-i cateva cuvinte pe un ton cald si incurajator.
Cainii sunt, conform opiniei generale, omnivori. Si se poate sustine asta doar daca ignoram faptul ca orice rasa de caine s-a dezvoltat din lupul ancestral care a fost si a ramas prin exemplarele actualei specii (Canis lupus) un animal preponderent carnivor. Cainele Ciobanesc de Bucovina nu a suferit multe ameliorari ale rasei, incrucisari controlate etc. care sa-i schimbe fondul genetic originar, deci inclinatia lui in ceea ce priveste dieta va fi una bazata pe carne si produsele de origine animala. Pana la urma, solutia o reprezinta mixarea carnii si a produselor de origine animala cu legumele, pe care acest caine le va accepta in hrana. Foarte maleabili, acesti caini stiu ca mancarea reprezinta la urma urmei o chestiune de supravietuire si mai putin de pofte si mofturi. Pe langa alimentele de origine animala: carne de vita, pui, cal, gasca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (in cantitati moderate) se recomanda si o serie de legume (atentie la cele toxice-ex. ceapa) cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja si pisati), morcovi (rasi), telina, patrunjel, fasole verde si varza (aceasta din urma administrata in cantitati moderate, maxim o data pe saptamana).
Bune sfaturi, dar in legatura cu gramaj unei mese? Cam cat sa-i dau la o masa?
Pai daca ii cumperi pedigree, scrie pe sac cata mancare trebuie sa ii dai, in functie de greutatea cainelui. Iar de acolo te poti lua si cand ii dai mancare gatita.
Deniissel întreabă: