Iti dau link: http://www.animalutul.ro/pesti/ingrijire/melcii-de-acvariu/341/
si cate ceva din link : Melcii măr nu sunt specii hermafrodite, de aceea, pentru reproducere este nevoie de cel puţin un cuplu de indivizi maturi. Recunoaşterea sexelor este dificilă pentru un ochi neexperimentat şi necesită, în primul rând, observarea organului reproducător al masculului, situat în interiorul cochiliei. Un alt semn de recunoaştere este acea pată întunecată de pe vârful spiralei cochiliei, pată care indică prezenţa ovarelor, deci respectivul melc este de sex feminin. Cea mai simplă modalitate de a asigura înmulţirea melcilor Pomacea este să se introducă în acvariu cât mai mulţi melci. Cu siguranţă se vor găsi indivizi atât feminini cât şi masculini.
melc pomacea de acvariu
Factorii declanşatori ai perioadelor de împerechere sunt temperaturile ridicate şi hrana abundentă. Împerecherea începe prin urcarea masculului pe cochilia femelei şi utilizarea organului reproducător, pentru copulare, care durează între o oră şi o zi întreagă. În această perioadp, perechea va ramane în aceeaşi poziţie. Masculul nu va părăsi femela, chiar dacă aceasta din urma îşi va continua căutarea de hrană şi/sau hrănirea. Femela va păstra materialul seminal activ al masculului în tractul genital timp de mai multe luni, ceea ce îi va permite să depună ouă chiar şi fara un consort.
Speciile de Pomacea nu se încrucişează. Depunerea ouălor se face în acvariu, de cele mai multe ori în interiorul capacului acvariului, sub forma unui sac cu ouă de culoare roz. Este necesar să rămână în locuri în care există umezeală, dar să nu fie scufundate, pentru a nu se îneca larvele. După o scurtă perioadă, învelişul devine tare şi, în 2-4 săptămâni de la depunere, în funcţie de temeperatură, micii melci vor ecloza. Hrana lor principală este formată din alge, treptat adoptând acelaşi regim de hrană ca părinţii lor. Melcişorii ajung, într-un interval de 2-4 săptămâni la 2 cm iar, după un an, ajung la maturitate