| CineSuntEu a întrebat:

Stie careva zegrasul de cati milimetri e bun pentru pescuitul la clean? Mi-am cumpărat acum un zegras Baracuda de 12 mm si mi se pare subtire. Voi ce ziceti? De mentionat ca nu prins cleani mai mari de 1.5 kg.

3 răspunsuri:
| JackR a răspuns:

Pescuiesc de o gramada de ani, dar nu am auzit de "zegras pentru clean"! Din cate stiu, zegrasul este o tesatura care se foloseste la captuseli sau tapiterii. Ce inseamna in pescuit?

| CineSuntEu explică (pentru JackR):

Sau nailon. La. mine în zona se zice si segras. Stii cumva care e cel mai potrivit? La grosime ma refer.

| JackR a răspuns (pentru CineSuntEu):

Aha, am inteles, un regionalism. Acum, revenind la pescuit, presupun ca ai vrut sa spui 0.12 mm, ca la 12 mm grosime, este saula de legat vaporul! Ca principiu, cleanul, mai ales cel mare, este extrem de precaut, asa ca sunt recomandate firele cat mai subtiri si cu vizibilitate scazuta. Daca in zona in care pescuiesti, exista cleni mari, ca sa stai linistit, poti incerca combinatia multifilament si leader (inaintas) din fluorocarbon, care are acelasi index de refractie ca cel al apei. Asta il face practic invizibil. Firul principal (multifilamentul) nu trebuie sa depaseasca 0.15 mm (asta inseamna cam 7 kg rezistenta). Legi un leader de vreo 2-2, 5 metri din fluorocarbon de 0.20 mm (tine in jur de 4.5 kg) si ar trebui sa mearga cam pentru orice clean. Apropo de fluorocarbon, in general ce se gaseste pe piata in mod obisnuit este rigid (sarmos), ceea ce nu te ajuta prea mult. Dar exista fluorocarbon facut de Toray (o firma japoneza) care este mult mai moale dcat orice altul (cel putin din ce am incercat eu). Mai greu de gasit, asa ca daca apare pe vreun site, cumpara-l cu incredere!
Daca insisti pentru monofilament, alege unul cat mai transparent si nu mai gros de 0.22 mm.