Buna!
Crestere si ingrijire
Hamsterii Campbell sunt animale crepusculare fiind foarte activi dimineata in zori si la amurg, dupa lasarea serii. Cu toate acestea sunt renumiti datorita izbucnirilor de energie de pe perioada zilei. In general este bine ca ziua sa nu ii trezim sau deranjam.
Spre deosebire de hamsterii sirieni, hamsterii pitici sunt sociabili şi pot fi păstrati în perechi sau colonii. În cazul în care hamsterii sunt introdusi la o vârstă fragedă, în general, mai puţin de opt săptămâni, ei vor fi fericiti sa coexiste în grupuri de acelaşi sex sau mixte. Hamsterii Campbell sunt animalute destul de "sonore" si isi petrec mult timp harjonindu-se in joaca, asa ca nu va alarmati daca auziti, in cusca o multime de chitaituri sau batai. Ei trebuie tinuti in acvarii sau in custi cu gratii foarte dese deoarece se pot strecura cu usurinta printre gratiile unei custi normale.
Pentru cresterea lor in captivitate se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice. Nu se va folosi niciodata talas de cedru deoarece este toxic. Acest talas poate duce la mancarime, stranut si reactii alergice. Talasul de pin este de asemenea de evitat avand miros aromatic. Foarte apreciate de hamster pentru culcusul sau sunt servetelele de masa maruntite, fanul sau asternuturile speciale din bumbac disponibile in comert. Deasemenea acvariul se poate mobila cu tuburi de la hartia igienica, cofraje pentru oua din carton, poduri din lemn, casute speciale din comert. Foarte important e ca hamsterul sa aiba rotita pentru alergat si adapator, iar talasul si apa sa fie schimbate cu regularitate.
Multi crescatori considera ca baile in nisip de chinchilla sunt benefice. Hamsterul Campbell trebuie să facă baie regulat în nisip sau praf de provenienţă vulcanică (ce se gaseste in comert sub numele de "nisip pentru Chinchilla") pentru a-şi îndepărta sebumul şi umezeala ce se adună în blăniţa lor. Baile de nisip ajuta la mentinerea unei blani curate, stralucitoare si elastice. Imbaiatul hamsterului in apa este total interzis deoarece apa indeparteaza uleiurile din piele si blana. Fara aceste uleiuri hamsterul poate muri de frig.
Hranire
In salbaticie, hamsterii pitici consuma o varietate de cereale, seminte si legume. Alimentatia hamsterilor din captivitate va consta din mixuri de seminte si cereale, concentrate sub forma de pelete, legume uscate la care se adauga mici cantitati de nuci si seminte de floarea soarelui. Fructele si legumele proaspete sunt foarte apreciate de hamsteri dar administrate in exces le pot crea probleme digestive si deranjamente stomacale. De aceea este bine sa fie administrate cu moderatie si in portii mici. Legumele si fructele ramase neconsumate se vor altera punand in pericol sanatatea hamsterului dumneavoastra. Din acest motiv ele trebuiesc indepartate imediat a doua zi. Dintre legume le puteti oferi: andive, morcov, conopida, castravete, broccoli. Dintre fructe le puteti oferi: mar, para, piersica, pepene, banana. Totusi se va evita hranirea cu alimente dulci sau zaharoase (incluzand aici fructele si legumele cu continut mare de zahar) deoarece hamsterii Campbell sunt predispusi la diabet. Următoarele elemente ar trebui să fie evitate: citrice, boabe de fasole uscata, mazare cruda, ceapă, usturoi, cartofi, rubarbă, roşii, fructe dulci, carne de porc.
Hrana li se va administra in 2 portii zilnice, una dimineata si una seara, atunci cand hamsterii sunt mai activi.
Apa proaspata nu trebuie sa lipseasca din acvariu deoarece poate isca certuri si batai intre membrii coloniei. In acest scop se folosesc adapatorile speciale cu bila disponibile in comert.
Hamsterii pitici rusesti, ca toate rozatoarele, au dintii incisivi ce cresc pe toata durata vietii. De aceea trebuie sa roada in permanenta ceva pentru a-si tocii incisivii. In acest scop le putem pune la dispozitie ramurele, fan uscat, biscuiti pentru caini sau blocuri minerale din magazinele de specialitate.
Sper ca te-am ajutat! Funda?
fyfy3 întreabă: