Multi ani s-a crezut ca vederea cainilor este in alb si negru. Dupa ani indelungi de teste si studii se stie acum cu siguranta ca prietenii nostri cu patru labute vad si ei lumea in culori; nu percep insa culoarea rosie, de aceea universul lor se invarte, in principal, in jurul culorilor verde si albastru.
Daca vederea in culori este mai limitata decat a noastra, ei au alte atuuri; retina lor contine mai multe celule bastonas (sensibile la lumina) decat celule con (celule care detecteaza culorile). Aceasta determina o foarte mare acuitate vizuala nocturna a cainelui; in plus, cainele are o membrana reflectorizanta in spatele retinei, ceea ce da cunoscutul luciu in noapte al ochilor de caine.
Cainii vad foarte bine la distanta, mai ales obiectele in miscare, dar nu vad bine de aproape (sunt prezbiti). Spre exemplu, un caine de vanatoare poate vedea de la 1, 5 km un semn facut de mana stapanului dar la 25 cm vederea sa este neclara.
Am văzut intr-un documentar ca ei vad alb-negru. Desi au un miros si un auz exceptional nu stau la fel de bine cu vederea.
Cainii vad culorile, dar acestia le disting diferit fata de cum le vedem noi.
Ochii cainelui au receptori pentru nuantele de albastru si verde, insa le lipsesc cei care pot distige culoarea rosie.
Toate animalele necuvantatoare vad alb negru, in special cainii! Chiar daca ei nu vorbesc ca noi oamenii, sunt animale inteligente.
Cainii tind sa fie prezbiti (nu vad bine de aproape) din cauza ca au muschii ochilor foarte slabi, insa vad color intr-o anumita masura, insa nu culori la fel de clare cum vedem noi.Cainii percep unele culori, insa sunt mai buni la a distinge nuante mult mai subtile de gri sau culori mai inchise. Cateva dintre avantajele pe care cainii le au, fata de noi, oamenii, este faptul ca au pupilele mult mai largi, astfel ca au un unghi vizual mult mai mare, putand astfel sa urmareasca foarte usor obiecte in miscare. Numarul mare de celule bastonas le ofera o vizibilitate mult mai buna pe timp de noapte.
anonim_4396 întreabă: