Buna! Depinde ce specie ai. Hamsterul Pitic Rusesc Campbell traieste in medie de la un an jumate la 2, desi unele exemplare pot trai mai mult.Hamsterul Pitic Rusesc Alb de Iarna traieste tot de la un an jumate la 2 si unele exemplare pot trai mai mult. Hamsterul Roborovsky ( cel mai mic dintre specii) are o viata de 3 ani, fiind dependentă de condițiile de viață (ca extreme fiind 4 ani în captivitate și 2 ani în sălbăticie). Hamsterul Chinezesc ( hamsterul care se aseamana cel mai mult cu un soarece) traieste in medie 2-3 ani. Hamsterul Sirian ( cel mai mare hamster) traieste in general 2-3 ani.
Uite cateva info despre ei:
Sirian:
Descriere
Adulții măsoară între 13 - 18 cm în lungime, și trăiesc în general de la 2 la 3 ani. Hamsterii aurii sunt animale crepusculare. Se trezesc imediat după apusul soarelui, de aceea sunt fals descriși ca fiind animale nocturne. Hamsterul sirian are corpul compact, urechile mici și acoperite cu blană, coada foarte scurtă, picioarele scurte. În mod obișnuit hamsterii sirieni au blana scurtă însă există varietăți cu blana lungă sau chiar fără blană.
Temperament
Hamsterul sirian este un animal solitar, și trebuie găzduit numai individual. El are simțul teritoriului foarte dezvoltat și poate ataca alt hamster aflat în apropiere, cu excepția cazului când se întâlnește o femelă în călduri cu un mascul. Totuși chiar și atunci, femela poate ataca masculul, imediat după împerechere. În captivitate, puii sunt separați de mamă la vârsta de 4 săptămâni și ținuți în cuști în funcție de sex, deoarece devin maturi sexual la vârsta de 4 - 5 săptămâni. Grupurile înrudite de același sex pot sta împreună până la vârsta de 8 săptămâni, când vor începe să se bată între ei.
Culori
Culoarea originală a speciei în sălbăticie este brun auriu, însă în urma creșterii în captivitate au apărut și alte culori, încadrate în două categorii: Agouti (care mai păstrează marca originală) și Self. Agouti prezintă ca varietăți de culoare: auriu, scortișoară, ruginiu, gri închis, gri deschis, gri argintiu, galben. Self prezintă ca varietăți de culoare: crem, alb, negru, fumuriu.
Hamsterul pitic roborovski:
Hamsterul Roborovski (Phodopus roborovskii) sau hamsterul de deșert este cel mai mic dintre hamsteri, măsurând 2 cm la naștere și rar 7 cm la maturitate.Descriere
Caracteristic aceste specii sunt petele albe din dreptul sprâncenelor, precum și lipsa oricărei dungi dorsale (găsite la alți membri din genul Phodopus). Viața medie a hamsterului Roborovski este de 3 ani, fiind dependentă de condițiile de viață (ca extreme fiind 4 ani în captivitate și 2 ani în sălbăticie).
Temperament
Fiind rapizi, agili și timizi, hamsterii Roborovski sunt genul de animale de companie ce trebuiesc privite și mai puțin atinse cu mâna, deși mușcă foarte rar. Pot fi animale ideale de companie pentru cei cărora le plac jocurile interactive, în care hamsterul își explorează stăpânul. Hamsterii Roborovski sunt animale foarte sociabile și amuzant de urmărit. Uneori pot fi deranjați de lumină, de aceea se recomandă montarea unor becuri cu lumină roșie pentru a-i putea urmări fără a fi deranjați, deoarece hamsterii Roborovski nu pot vedea lumina roșie. Nu sunt niște cățărători grozavi și nu au o mare plăcere la joaca prin tuburi, ca alte specii de hamsteri, dar le place să alerge în roată, asta când nu mănâncă sau dorm.
Culori
Culoarea naturală a blănii hamsterilor Roborovski este gri-cafeniu cu blana de pe burtă albă, însă în captivitate s-au obținut câteva varietăți de culoare: agouti și hamsterul Roborovski cu fața albă (husky).
Hamsterul chinezesc:
Descriere
Acest hamster măsoară între 7,5 și 9 cm la maturitate și poate cântări 50 - 75 grame. Trăiește în medie 2 - 3 ani. Hamsterul chinezesc, în comparație cu alți hamsteri, apare lung și subțire, și pentru un hamster are o coadă relativ lungă. Masculii au scrotul destul de mare, de aceea în general femelele sunt ținute ca animale de companie, masculii fiind folosiți doar pentru reproducere și în scopuri de cercetare. Culoarea lor, combinată cu corpul subțire și coada mai lungă, îi fac să pară ca fiind asemănători unor șoareci, pentru anumiți privitori.
Temperament
Au un comportament liniștit și sunt ușor de ținut în mână, deși când sunt mici sunt mai neastâmpărați.
Culori
Culoarea naturală a blănii hamsterilor chinezești este gri-cafeniu, cu o dungă neagră pe spate și cu blana de pe burtă albă, însă în captivitate s-a obținut varietatea Dominant Spot (alb cu pete gri-maronii).
Hamsterul Alb de Iarna:
Hamsterul pitic rusesc alb de iarnă (Phodopus sungorus) este o specie de hamster ce atinge doar jumătate din mărimea hamsterului sirian, și de aceea este denumit pitic, la fel ca celelalte specii Phodopus.Descriere
Specia prezintă în mod tipic o dungă dorsală de culoare gri închis, iar picioarele sunt îmblănite. Coada este atât de scurtă încât se vede cu greu dacă hamsterul stă așezat. Când se apropie iarna și zilele se scurtează, blana mai închisă la culoare a hamsterului este înlocuită cu una aproape în întregime albă (de unde provine și numele). În sălbăticie, această adaptare îl ajută să evadeze de prădători în stepele acoperite de zăpadă. Când trăiește în captivitate, această înlocuire a blănii nu are loc întotdeauna, deoarece hamsterul este păcălit datorită luminii artificiale. Viața medie a speciei este de 1 an jumătate până la 2 ani jumătate, deși unele exemplare pot trăi mai mult.
Temperament
Hamsterul pitic rusesc alb de iarnă este mai prietenos decât alte specii de hamsteri, și este puțin probabil să-și muște stăpânul. Când îl ții în mână este mereu în pericol de a sări în gol sau a cădea, deoarece are vederea slabă. Comparativ cu alți hamsteri pitici, este mai agresiv cu ceilalți hamsteri din cușcă și are simțul teritoriului mai dezvoltat. Este un animal crepuscular, dar poate fi activ și pe parcursul zilei. Poate fi găzduit alături de alte exemplare.
Culori
Culoarea naturală a blănii hamsterilor rusești de iarnă este gri-cafeniu cu blana de pe burtă albă, însă în captivitate s-au obținut alte câteva varietăți de culoare: safir, pearl.
Hamsterul Campbell:
Hamsterul pitic rusesc Campbell (Phodopus campbelli) este o specie de hamster pitic.Descriere
Hamsterul pitic Campbell mai este denumit Djungarian sau pur și simplu Rusesc și adesea este categorisit în mod greșit ca Siberian sau Alb de iarnă, o specie relativ apropiată de hamster pitic. Viața medie a hamsterului pitic Campbell este de 1 an jumătate - 2 ani, deși unele exemplare pot trăi mai mult.
Temperament
Hamsterul pitic rusesc Campbell este mai puțin prietenos cu oamenii, putând mușca mai des. Spre deosebire de hamsterii sirieni, piticii Campbell sunt sociabili și pot fi ținuți în colonii. Unele exemplare pot trăi foarte bine împreună pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu un an, pentru ca deodată și în mod brusc să înceapă să se bată cu alt exemplar. În acel moment trebuie separați pentru că vor continua acest comportament, deci va trebui să fii pregătit pentru o asemenea posibilitate. Sunt animale crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt mai activi în zori și la amurgul zilei.
Culori
Culoarea naturală a blănii hamsterilor pitici rusești Campbell este gri-cafeniu, însă în captivitate s-au obținut multe varietăți de culoare: agouti, albino, opal, negru, argente (cafeniu-scorțișoară cu ochii roșii), liliachiu etc precum și patternuri ale blănii: pete, guler etc.
Papa! Sper ca te-am ajutat!
Viata hamsterilor pitici variasa intre 2-3.5 ani si cei mari pana in 5 ani.
Daca vrei sa traiasca mult si bine ai grija si fai toate dorintele necesare si fara stres
Ciorteamonica1 întreabă:
Nelutuborda întreabă: