Buna!
Citeste asta: http://www.animale-iubite.ro/comportamentul_sexual_la_caini-a60.html.
Dureaza 2 luni maxim.Mai simplu spus 63-65 de zile.
Pa, pa!
Caldurile dureaza intre 12 si 15 zile, in functie de fiecare individ.
Perioada caldurilor cuprinde de fapt doua faze distincte:
O prima faza dureaza intre 7 si 10 zile. In aceasta faza se observa o umflare a vulvei, pierderi de sainge. In aceasta perioada, cateaua atrage masculii dar nu accepta imperecherea.
A doua faza dureaza intre 5 si 15 zile. Vulva ramane umflata, dar pierderile sanguine se diminueaza. In aceasta perioada cateaua atrage masculii si accepta imperecherea. Riscul de sarcina este real incepand cu a 7 zi de la debutul perioadei de calduri. Procentul de reusita al fecundarii este de 50%.
Care este periodicitatea caldurilor?
Perioada dintre calduri poate fi intre 5 si 10 luni, variaza in functie de fiecare animal in parte, dar pentru acelasi animal perioadele dintre calduri trebuie sa fie aproximativ egale.
Care sunt metodele de contraceptie posibile?
Se poate opta pentru sterilizarea temporara sau definitiva.
Sterilizarea temporara face appel la hormoni, sub forma de injectii sau comprimate. Totusi folosirea repetata a sterilizarii temporare poate duce la aparitia metritelor.
Sterilizarea defintiva se realizeaza chirurgical, prin extirparea ovarelor. Practicata inaintea varstei de 2 ani, aceasta metoda preintampina aparitia tumorilor mamare. Operatia chirurgicala se efectueaza in perioada de repaus sexual, dupa trecerea perioadei de calduri.
Gestatia dureaza in medie 63 de zile. Cu scurt timp inaintea fatarii cateaua isi cauta un loc linistit unde face un cuib, daca proprietarul nu i-a oferit deja un culcus potrivit. Durata fatarii depinde de numarul puilor. In majoritatea cazurilor cateaua fata 3-10 pui, rareori peste 10. Puii sunt expulzati la un interval de 10-50 de minute.
Dupa fatarea fiecarui pui, cateaua linge puternic puiul, favorizand astfel uscarea lui. Puii sunt dusi imediat in cuib, unde stau strans lipiti la olalta, in asa fel incat evita pierderile de caldura.
Cateii se nasc intr-o stare destul de imatura, dar cateaua ii ingrijeste cu mult devotement. In primele zile dupa fatare ea petrece majoritatea timpului in cuib, linge puii, si ii alapteaza la intervale scurte, avand grija sa nu se indeparteze nici un pui din cuib. In primele zile cateii invata tot mai bine sa suga iar in ziua a 6-a se inregistreaza frecventa cea mai mare a supturilor si durata cea mai mare a lor. Deja in prima zi de viata puii scot niste sunte asemanatoare scancetelor. In urmatoarele zile incep sa schelalaie mai ales cand le este foame, cand i-a parasit cateaua sau cand au cazut din cuib. Cateaua se intoarce imediat cand aude aceste schelalaturi. Asemanator sugarului de om, cateii isi petrec cea mai mare parte din timp in primele zile de viata dormind.
De obicei catelele sunt in calduri primavara si toamna (prin februarie-martie si august). Sarcina dureaza numai doua luni.
Funda?
mariutza98 întreabă: