Buna! cel mai rapid animal din lume ar fi aerian: Soimu Porumbar ( soimu calator) in picaj atinge viteza de peste 300 km la ora este triplu decat ghepardu si in linie dreapta prinde cam aproximativ 150 km la ora tot mai mult ca ghepardu terestru. Cel mai bun dintr-e cei mai buni! http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98oim_c%C4%83l%C4%83tor Cu placere!
Buna Alecsoo! Daca te referi la animale terestre uitele pe cele mai rapide:
1. Ghepardul (114 km/h)
Ghepard
Ghepardul (Acinonyx jubatus) – membru al familiei pisicilor salbatice mari – este de departe cel mai rapid animal. Ghepardul are o acceleratie exploziva, fiind capabil sa atinga in 3 secunde, pornind de pe loc, o viteza de 114 km/h, fiind mai rapid decat majoritatea masinilor de curse.
2. Pronghorn-ul (95 km/h)
Pronghorn
Pronghorn-ul (Antilocapra americana) este un animal complet unic pe aceasta planeta, al carui nume inseamna "capra antilopa americana", dar acest pronghorn – care seamana cu un cerb – nu este nici capra, nici antilopa, ci este singurul membru supravietuitor al unei specii foarte vechi, care a trait acum 20 de milioane de ani. Pronghorn-ul – un animal nativ din America de Nord – este cel mai rapid animal din emisfera vestica, care poate atinge o viteza de 95 km/h. Desi este mai lent decat ghepardul, pronghorn-ul isi poate mentine viteza maxima pe distante mult mai lungi, datorita faptului ca are inima si plamanii mari.
3. Leul (80 km/h)
Leu
Leul (Panthera leo) – care poate cantari pana la 250 kg – poate atinge viteze de pana la 80 km/h, atunci cand alearga dupa prada.
4. Gazela lui Thomson (80 km/h)
Gazela lui Thomson
Gazela lui Thomson (Gazella thomsoni) – una dintre cele mai cunoscute gazele, numita astfel dupa exploratorul Joseph Thomson – este intalnita pe pajistile si campiile intinse din nordul Tanzaniei si sudul Kenyei. Are o greutate de pana la 29 kg si simturile auzului, vazului si mirosului foarte bine dezvoltate, ceea ce ii compenseaza vulnerabilitatea din campiile intinse. Gazela lui Thomson poate scapa de pradatori si datorita abilitatii sale de a alerga cu o viteza de pana la 80 km/h, cat si capacitatilor sale de a se intoarce rapid si de a inainta prin sarituri.
5. Gnu-ul albastru (80 km/h)
Gnu albastru
Gnu-ul albastru (Connochaetes taurinus) – una din cele doua specii de gnu (gnu este o antilopa Africana de talie mare) – este un animal ierbivor vargat, intalnit in sudul si estul Africii, care poate atinge o viteza de 80 km/h.
6. Springbok-ul (80 km/h)
Springbok
Springbok (Antidorcas marsupialis) este o gazela sud-africana ce cantareste pana la 50 kg. Aceasta poate sari in inaltime pana la 3 metri si jumatate, iar sariturile ei in lungime ating 15 metri. Astfel, Springbok-ul poate alerga cu viteze de pana la 80 km/h.
7. Calul "Quarter" (76 km/h)
Calul "Quarter"
Calul "Quarter" (Equus caballus) este o rasa americana de cai, ce exceleaza in alergatul pe distante scurte, putand atinge o viteza de pana la 76 km/h.
8. Cainele salbatic African (72 km/h)
Caine Salbatic African
Cainele salbatic African (Lycaon pictus), care mai este cunoscut si sub denumirile: "Caine pictat" sau "Caine african de vanatoare" este un caine foarte rar, care cutreiera campiile, pajistile si padurile Africane. Desi cantareste pana la 36 kg, poate alerga cu o viteza de 72 km/h.
9. Elanul (72 km/h)
Elan
Elanul (Cervus canadensis) este una dintre cele mai mari specii de cerbi, un animal masiv a carui viteza ajunge pana la 72 km/h.
10. Lupul de prerie (69 km/h)
Lupul de prerie
Lupul de prerie (Canis latrans) este o specie canina din America de Nord si Centrala, a carei viteza maxima inregistrata este de 69 km/h.
Daca te referi la pasari cea mai rapida este Drepneaua
Micile pasari din ordinul colibrilor sunt capabile de cea mai mare viteza in zborul orizontal, o serie de experimente recente efectuate de ornitologii suedezi, stabilind cifre record pentru noii campioni.
In mod normal, cea mai iute vietate din intregul regn animal este soimul calator (Falco peregrinus), specie de pasare de prada care poate atinge in picaj, viteze uluitoare de peste 400 km/ora. Cu toate acestea, soimul calator poate atinge viteze uluitoare doar cand plonjeaza in picaj dupa prada, folosindu-se din plin de forta gravitationala.
Totusi, zborul de linie orizontal este mult mai dificil pentru orice specie de pasare, deoarece efortul fizic si biomecanica miscarii sunt cu totul diferite si mult mai solicitante.
In cadrul experimentelor, drepneaua mare (Apus apus) a fost inregistrata cu o viteza de zbor orizontal de 111, 6 km/ora, in timp ce ruda sa mai mica, drepneaua cu coada in forma de ac (Hirundapus caudacutus) a atins viteza record de 169 km/ora.
Papa! Sper ca te-am ajutat!
E de la revista bioplanet asa-i? sa stii ca oricat ai trimite nu vei primi nimic eu am facut de vreo 5 ori asa si n-am castigat nimic si nu mo sunat nimeni
Am uitat sa iti dau asta http://www.descopera.ro/......la-ghepard
P.S o cheama Sarah si are 8 ani!