Hrana pentru broaste testoase de apa.
Broastele testoase sunt reptile (sau "chelonieni"). Fiind animale cu sange rece, depind de caldura mediului inconjurator pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice.
Majoritatea broastelor testoase de apa sunt carnivore; cele de uscat - ierbivore; dar preferintele lor culinare fiind destul de amestecate, grupa chelonienilor este considerata omnivora.
Broastele testoase de apa pot digera mancarea numai daca mediul inconjurator are temperatura potrivita - cca. 20 - 24 °C. Daca apa este prea calda, testoasa va respira greu, cu gura deschisa. Daca apa este prea rece, animalul se va misca incet, iar corpul va parea intepenit.
O hrana echilibrata pentru testoasele de apa ar trebui sa contina 3/4 carne si 1/4 materie vegetala.
Carnea (peste, vita sau pui) trebuie maruntita sau taiata fasii subtiri, in asa fel incat testoasa sa o poata inghiti. Legumele (rosii, salata, spanac etc.) se toaca marunt.
Atentie! - apa in care stau testoasele trebuie sa fie suficient de adanca incat animalele sa-si poata scufunda capul - altfel nu pot inghiti mancarea!
Testoasele de apa si uscat
Broastele testoase sunt animalutze de casa decorative, dar nu sunt foarte usor de intretinut, pentru ca sunt pretentioase in privinta spatiului care le este destinat, a temperaturii apei (daca sunt broaste testoase de apa, cum se intalnesc cel mai des in pet-shopurile din Romania), a hranei si a temperaturii mediului ambiant. In acest articol ne vom ocupa in special de broastele testoase de apa.
Cate ceva despre broastele testoase in general: nu au dinti, in schimb marginile unghiilor sunt extrem de ascutite; carapacea este formata din placi osoase suprapuse si care in timp s-au solidificat; sunt animale cu sange rece, incapabile sa-si regleze singure temperatura corpului; de aceea au nevoie de caldura mediului inconjurator pentru a putea trai.
Diferenta majora intre broastele testoasele de uscat si broastele testoase de apa este ca primele sunt in principiu ierbivore, in timp ce suratele lor de apa sunt carnivore. Aceasta nu inseamna ca nu se abat absolut deloc de la hrana pe baza de carne, repectiv vegetale.
La testoasele de apa, hrana trebuie sa fie compusa in proportie de 75% din carne maruntita sau tocata, (unii crescatori utilizeaza chiar conserve de hrana pentru caini), peste maruntit etc., iar restul de 25% din vegetale cum ar fi: rosii, spanac tocat, salata.
Cateva aspecte foarte importante privind testoasele de apa:
temperatura mediului de viata trebuie sa se situeze intre 20 si 24 grade Celsius;
daca temperatura nu este cea optima, testosele nu pot sa manance si sa digere hrana;
daca unei testoase ii este prea cald, atunci ea sta cu gura deschisa, la suprafata apei; iar daca ii este frig, miscarile ii sunt incetinite, rigide. Daca temperatura apei este cea optima, broasca testoasa se va misca repede, reactionand rapid la orice zgomot sau tulburare a apei.
apa din acvariul testoasei trebuie sa fie suficient de adanca pentru ca aceasta sa isi poata scufunda capul in apa si astfel sa poata inghiti mancarea.
"Locuinta" unei testoase de apa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
sa fie un acvariu suficient de mare, care sa fie prevazut si cu un loc uscat unde animalutul sa poata iesi din apa (astfel de "acvarii" se numesc de fapt "acvaterarii", intrucat sunt compuse din doua zone diferite - zona de apa si cea de "uscat");
in acvariu trebuie instalata de asemenea o sursa de lumina calda (un bec, de exemplu), care trebuie lasat aprins cam 8-10 ore pe zi, ajutand astfel la mentinerea unei temperaturi relativ ridicate in acvariu si pentru a incalzi testoasa atunci cand se odihneste;
apa din acvariu trebuie sa aiba o adancime suficienta astfel incat testoasa sa se poata scufunda in intregime, dar atunci cand vrea, sa-si poata scoate capul din apa ca sa respire;
in acvariu trebuie instalate doua termometre: unul scufindat, care sa indice temperatura apei si unul deasupra nivelului apei, care sa indice temperatura aerului din acvariu, in apropierea suprafetei apei;
in camera in care tinem testoasa, acvariul trebuie plasat in locul in care variatiile de temperatura si nivelul curentilor de aer sunt cele mai scazute, practic in cel mai ferit loc din incapere.
Aceste notiuni sunt foarte generale si te pot ajuta sa-ti faci o idee despre locuinta ideala pentru o broasca testoasa de apa; in curand, vom reveni cu detalii despre amenajarea completa a unui acvaterariu adecvat cresterii broastelor testoase de apa.
Bolile broastelor testoase - cauze si prevenire
Cauzele bolilor la broastele testoase sunt multiple; in general, sunt provocate de:
Organisme parazite:
flagelate, nematode (viermi), sau ciliate, ectoparazite (capuse)
Organisme bacteriale:
o mare varietate de organsime gram negative, foarte rezistente la antibiotice si care se transmit foarte usor, putand cauza moartea intregului grup
Organisme virale:
se descopera foarte greu, se trateza greu, si se raspandesc foarte usor de la un exemplar la altul
Organisme microplasmatice.
Masuri de prevenire
Cea mai simpla metoda de prevenire este mentinerea unui grup la un numar mic de indivizi, de aceeasi specie, fara schimbari de efectiv; in cazul cand totusi este necesara extinderea grupului, se recomanda carantina pentru "noii veniti" cel putin 6 luni, preferabil 12 sau 18 luni; de asemenea hranirea trebuie sa se faca cu ustensile separate; este de evitat amestecarea speciilor, deorece este posibil ca o specie sa nu aiba imunitate la microorganismele pe care le poarta in mod normal alta specie.
Igiena in general este un factor extrem de important, deci curatati bine si dezinfectati toate intrumentele folosite.
Dieta este bine sa evite fructele cu continut mare de zahar, deoarece acestea atrag mustele, care sunt purtatorele a multe boli, si pot provoca diaree. Cea mai echilibrata hrana este formata din alimente de origine vegetala, ce contin o cantitate mare de fibra.
Imediat ce observati prezenta vreunui exemplar bolnav, izolati-l de restul grupului si mergeti cu el la un medic veterinar. De asemenea, nu inghesuiti un numar mare de indivizi intr-un loc insuficient de mare. Sper ca te-am ajutat. Funda .
http://www.avantaje.ro/......ase-569151
http://www.eva.ro/......-6067.html
http://www.flu.ro/articole/Deco_si_Food/Broasca_testoasa.html
Aceste reptile sunt omnivore.Hrana lor constă in mancare cumparata de la petshop special pregatită pentru ele si din niste viermisori foarte subtiri si lungi(tubifex)pe care ii gasesti in p-ta Obor; pot sa primescă mere taiate cubulete mici, morcovi si bucati de salata.Nu toate broastele testoase se hranesc la fel(unele sunt mai pretentioase de cat, altele sau pur si simplu nu mănâncă morcovi sau merele sau salata).Nu este o regula in ceea ce priveste hranirea lor, ca aceasta sa se faca numai cu anumite alimente.
Nelutuborda întreabă: