| Illegalfreako a întrebat:

Cat dureaza gestatia la hamsterii pitici?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Gestația este perioada de la fertilizare și până la naștere, adică perioada cât stau în burta mamei hamster. Depinde acum de specie.

La sirieni de exemplu gestația este de 16 zile, și rar se întâmplă ca puii să întârzie cu o zi. Sunt cei mai punctuali. Piticii au gestația de 18-21 zile, iar Roborovski de 23-30 zile. Dupa ce face puii masculul trebuie scos din cusca . Nu trebuie sa atingi pui nici cuibul unde sunt puii. Nu trebuie sa faci curat langa pui casa nu simta un miros strain! Mama hamster ii poate manca daca sunt slabi, au alt miros, etc. Uite cateva informatii:
Curățarea cuștii cu pui

Se poate întâmpla ca picurătorul de apă să se strice, sau să se întâmple alt dezastru ce face cușca să fie nesănătoasă atât pentru mama-hamster cât și pentru pui. Deși regula de bază este să nu deranjăm cuibul pentru cel puțin 10 zile de la naștere, există și excepții.

Hamsterii prin natura lor sunt animale curate, și apreciază o casă curată și uscată. Dacă umbli într-o cușcă unde sunt pui nou-născuți, fă mișcările foarte încet și vorbește-i mamei pe un ton calm și cald, pentru a o liniști.
Hamsterii pitici

Hamsterii pitici sunt în general destul de toleranți. Cea mai bună metodă pentru a usca locul ud din cușcă este următorul. Pune puțin așternut curat într-o găleată sau într-o cutie. Ia puii ușor și cu grijă din cușcă, și pune-i într-un castron cu marginile mai înalte. Mama-hamster poate fi agitată în acest moment, pentru că simte nevoia de a-și apăra și proteja puii, de aceea ia-o și pune-o în găleată. Pune puii în castron, și cu ajutorul unei scule de curățat (ceva gen lingură, paletă etc) scoate așternutul ud din zona cuibului. Este de preferat să-ți pui mânuși când faci această operațiune, pentru a transmite cât mai puțin miros străin în cușcă. Dacă nu, cel puțin spală-te înainte foarte bine pe mâini.

După ce ai îndepărtat toată umezeala din cuib, pune cuibul în castron și apoi curăță bine toată cușca. Pune un așternut nou, hârtie pentru refacerea cuibului, apă proaspătă, mâncare și o bucățică bună de mâncare pentru mama-hamster, de exemplu o feliuță de măr. Pe urmă pune puii și cuibul înapoi în cușcă, în același loc unde era înainte. Pune acum și mama-haster lângă mâncare, lucru ce ar trebui să o țină ocupată, timp în care puii se vor acomoda cu noul cuib curățat. Mama va muta puii și probabil și locul cuibului. Nu o mai deranja de acum încolo, dă-i timpul necesar pentru a-și da seama că totul este în regulă. Ea va începe din nou să aibă grijă de pui, dacă nu va simți miros străin sau alte probleme.
Hamsterii sirieni

Nefiind la fel de tolerantă ca și mama-haster pitic, o femelă hamster sirian este mai puțin doritoare să-și părăsească puii. Chiar dacă așternutul cuștii este în mare parte ud, ea va găsi un loc încă uscat unde să-și construiască cuibul. Dacă nu vrea cu nici un chip să plece din cuib, las-o în pace și nu insista. Scoate tot echipamentul din cușcă și îndepărtează așternutul umed. Începe operațiunea din locul cel mai îndepărtat de cuib. Este posibil ca mama-hamster să devină curioasă și să-și părăsească cuibul pentru a cerceta ce se întâmplă. În acel moment o poți lua ușor din cușcă pentru a o depune în găleată. Dacă refuză să-și părăsească cuibul, continuă să lucrezi în alte zone. Atâta timp cât cuibul este uscat, nu deranja mama-hamster și îndepărtează tot așternutul umed din jurul cuibului. Dacă însă cuibul este ud, va trebui să îndepărtezi atât mama cât și puii din el.

Trebuie să faci aceleași operații descrise la hamsterii pitici. Pune mama în găleată și puii într-un castron. După ce ai îndepărtat așternutul, usucă cușca cu un prosop curat și adaugă un nou așternut, mâncare, apă praspătă, hârtie pentru materialul cuibului, precum și o mică tratație pentru mamă. Pune întâi puii în cușcă, aproximativ în același loc de unde i-ai luat. Probabil că mama-hamster așteaptă deja nerăbdătoare în găleată, așa că ia-o de acolo și pune-o înapoi în cușcă, lângă mâncare. Îndepărtează-te acum de cușcă și nu mai deranja mama, las-o să investigheze, să se asigure că totul este în regulă și că puii sunt în continuare în siguranță.Canibalizarea puilor

De ce hamsterul meu și-a mâncat proprii pui? Această întrebare este pusă des, iar răspunsul încă nu se cunoaște cu precizie. Nu putem decât să bănuim anumite motive, dar sunt rațiuni dincolo de capacitatea noastră de înțelegere ce fac ca mama-hamster să-și mănânce puii.

Un motiv principal ce face ca mama să-și mănânce puii este intervenția omului în stadiile imediat următoare nașterii. Odată ce puii au fost născuți, mama trebuie lăsată în pace, fără a o deranja deloc. După ce au trecut minim 7 zile, poți interveni făcând o curățenie minimă în cușcă, dar intervalul "standard" este de 10 zile. Deranjările fizice se manifestă cel mai distructiv pentru puii nou-născuți, doarece femela este foarte protectivă atât față de pui cât și față de teritoriul ei. Dacă descoperă că i-a fost descoperit cuibul (de exemplu acesta a fost deranjat, pentru că ai umblat în cușcă), femela devine temătoare pentru ea și pentru pui, și poate abandona cuibul și implicit puii. Simțind că nu își poate crește puii în completă siguranță, îi poate mânca, proces numit canibalizare a puilor.

Curățarea cuștii înainte de naștere va distruge cu siguranță cuibul preparat cu atâta migală pentru pui. Atingerea sau curățarea zonei în care se află cuibul, înainte de naștere sau imediat după aceea, reduce semnificativ șansele supraviețuirii puilor. Cuibul joacă un rol extrem de important ca detaliu al mediului, fiind la fel de important ca și hrana sau apa. Deoarece investește mult efort parental în crearea cuibului, acesta este un loc asociat cu siguranța și securitatea de către mama-hamster. Curățarea zonei cuibului va elimina sau va adăuga diferite mirosuri, ce îi vor cauza stres și se va simți amenințată.

Dacă femela este prea tânără pentru a crește puii, nedispunând de maturizarea necesară comunicării cu puii, la fel îi poate mânca. Alt motiv este dat de puii ce se nasc cu malformații, având anumite părți ale corpului neformate, de exemplu lipsa unor părți ale membrelor. Puii născuți morți vor fi deasemenea mâncați. Dacă hrana oferită este insuficientă, femela poate mânca o parte din pui sau pe toți, în funcție de cantitatea de hrană disponibilă. Femela se poate îmbolnăvi din diferite motive la câteva zile după naștere, ceea ce îi poate crea senzația că nu este capabilă să-și crească puii, urmând canibalizarea puilor.

Canibalizarea poate fi și consecința unui pui extrem de slab și de mic. Acesta va fi mâncat, femela simțind că puiul are șanse foarte mici de supraviețuire și că efortul depus pentru creșterea lui ar fi prea mare. Siguranța pentru pui este diminuată și de prezența unei pisici, a unui câine sau chiar a unei păsări, fapt ce iarăși poate declanșa mâncarea puilor.

Uneori însă motivul nu poate fi evident pentru oameni. Acesta poate ține de anumite probleme genetice ale puilor, care sunt însă depistate de către mamă. Dacă femela simte că sistemul imunitar al puilor este insuficient dezvoltat pentru a face față infecțiilor sau atacurilor patogene, ea va mânca puii respectivi, lucru ce pentru un observator extern poate părea inexplicabil
Hrănirea puilor de hamster

Alimentele comerciale mixte pentru hamsteri sunt un punct de plecare pentru dieta hamsterului. Ele vor oferi cea mai mare parte din necesarul de substanțe nutritive esențiale.

Dacă ai cumpărat un pui de hamster de la un magazin de animale, probabil acesta a fost hrănit exclusiv cu un amestec de alimente uscate. El este deja înțărcat de ceva timp. Animalele nu au nevoie în continuare de elementele nutriționale ale laptelui, după ce au fost înțărcate.

Mama de hamster începe procesul de înţărcare atunci când puii ajung la vârsta de 7 zile. De aici încolo puii vor incepe sa mănânce alimente solide, dar vor şi suge de la mamă. De acum încolo, mama va începe să ia alimente solide în cuib pentru mâncarea puilor, reducând astfel dependenţa de lapte. În momentul în care puii de hamster ajung la 19 - 21 zile, ei sunt pe deplin înţărcaţi. După acest timp puii devin intoleranţi la lactoză, oamenii fiind singurele mamifere care au găsit nevoia de a consuma lapte după înţărcare. Dacă îi dai puiului tău să bea lapte, acesta va face diaree și acesta este ultimul lucrul pe care îl poți dori la un pui de hamster.

Poți adăuga legume proaspete la dieta lor, dar acest lucru trebuie făcut treptat, pe o perioadă de timp, şi ele trebuie adăugate numai în cantităţi mici. Legumele trebuie spălate bine înainte de a le oferi puiului de hamster, deoarece pesticidele folosite pot deranja burtica puiuțului.

Îi poți da de mâncare puiului de hamster majoritatea legumelor, inclusiv morcovi, castraveti, etc dar nu şi legume cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi nu au nici un rol în dieta un hamster, şi desigur, salata la fel. Salata verde conține 90% apă şi nu are nici o valoare nutritivă deosebită, producând unui hamster scaune moi și diaree. Poți adăuga treptat bucăţi mici de fructe, ce ar trebui să fie date doar ca o hrană ocazională sau, de preferinţă, chiar deloc. Fructele conţin fructoză, un zahăr natural ce poate provoca scaune moi sau diaree, în funcţie de cantitatea mâncată.

Hrănirea puiului de hamster cu ouă făcute omletă sau fierte poate fi foarte benefică, la fel și carnea de pui sau brânza. O cantitate mică de iaurt îl va ajuta să mențină un nivel bun de bacterii intestinale. Odată ce puiul de hamster este înţărcat el este gata să mănânce aproape orice. Tofu este un aliment ideal pentru hamsteri, este făcut din lapte de soia închegat şi este foarte benefic pentru mame care alăptează şi pui tineri. Tofu este scăzut în calorii și bogat în calciu, fier și proteine.

Femela hamster trebuie separata de masculi atunci cand are pui. Mai mult, n-ai voie sa-i atingi puii, intrucat, simtind miros strain, aceasta i-ar putea abandona sau chiar manca. Aceste lucruri se pot petrece si in cazul in care femela este stresata sau daca ii cureti cusca inainte ca puii sa implineasca 3 saptamani.
Fatarea



Puii se nasc la intervale mici de timp unul de altul si, in acest timp, mama va fi activa si se va plimba prin cusca pana iese puiul urmator. Nu te alarma daca puii sunt fatati prin toata cusca. Femela ii va aduna pe toti dupa ce a fatat si ultimul pui. Este posibil sa apara cateva pete de sange prin unele locuri, dar, de cele mai multe ori, femela isi va curata locul (trebuie sa astepti cel putin trei saptamani pana sa ii cureti cusca).

Puii se nasc fara ochi, fara blana si sunt roz.


Cresterea puilor (cu ajutorul tau)



Femela va avea nevoie de multa mancare atunci cand isi creste puii. Necesarul sau alimentar va include proteine suplimentare, precum cele din oul fiert, soia, painea inmuiata in lapte cu continut redus de grasimi sau terciul de ovaz. Va aprecia legumele si semintele de floarea soarelui.

Daca vei pune mana pe un pui in primele doua saptamani, exista riscul ca mama sa-l respinga. Hamsterii se bazeaza complet pe miros pentru a se recunoaste intre ei. Un pui care miroase diferit poate fi vazut ca intrus. De asemenea, daca vei umbla la cuib, o vei stresa pe mama, care isi poate respinge puii sau chiar ii va manca.
Cresterea si evolutia puilor de hamster



In doar 4-6 zile de la fatare, puii de hamster vor incepe sa capete culoarea specifica si, dupa 6-8 zile, vei observa fire mici de par crescute pe corpul lor. Pana la 10-12 zile, puii vor fi acoperiti de o blanita scurta si pleoapele vor incepe sa se dezvolte, precum si urechiusele. In acest moment, este posibil sa inceapa sa plece in inspectie prin cusca, dar nu te ingrijora: femela o sa-i aduca inapoi in cuib.

Cand hamsterul are 14-16 zile, nu mai este nicio problema daca pui mana pe el.

La 4 saptamani este momentul sa separi puii de mama si femelele de masculi. Tine hamsterii timp de vreo 2-3 saptamani in grupuri separate pe sexe, inainte sa ii vinzi sau sa-i dai.

La 6-7 saptamani, hamsterii sunt complet independenti.

Succes! Sa ne zici cum o mai duc micutzii ( dupa ce ii naste)

4 răspunsuri:
| Hikari a răspuns:

Gestatia femelei hamster pitic dureaza in general 18-30 zile (in medie 21 de zile).
http://www.latifa.ro/......rea-puilor
Succes!

| UtzZza a răspuns:

Nu stiu exact dar stiu ca o sa iti faca pui in fiecare luna, asa ca sa ai grija sa ii desparti cand naste

| Cosmin_Faciu_1983 a răspuns:

Am si eu hamsteri si ea are pui in burta daca ii tin impreuna, se musca imi spuneti va rog de ce?

| brianaraluca a răspuns:

30 zile la cei pitici si nu trebuie sa ii desparti cand naste, eu nici o pereche nu am despartit si nu s-a intamplat nimic ca femela are nevoie de mascul sa o ajute la ingrijirea puilor

Întrebări similare