Caldurile, in termeni medicali estru, reprezinta perioada in care pisica femela este fertila. In acest timp ea va accepta sa fie curtata de masculi si va suferi o serie de schimbari in comportament. Pentru pisici perioada caldurilor poate fi destul de stresanta si epuizanta, de aceea dumneavoastra ca stapan trebuie sa le recunoasteti si sa fiti alaturi de femela.
O femela tanara intra pentru prima oara in calduri pe la varsta de 5- 6 luni. In functie de rasa acest reper se poate modifica: Siamezele sunt destul de precoce putand avea primele calduri si la 4 luni; in schimb pisicile din rasele de talie mare (Main Coon, British ShortHair) poate deveni active sexual doar la 9- 10 luni. Pisicile de casa, comune se pare ca si ele urmeaza exemplul Siamezei. Hrana si conditiile de crestere influenteaza de asemenea momentul primelor calduri.
Generalizand, putem spune ca pisica intra in calduri de doua ori pe an. Insa nu intotdeauna este asa: rasa, mostenirea genetica, conditiile ambientale pot influenta frecventa estrului. In general pisicile tinute doar in exterior respecta acest ciclu. Estrul le este influentat de durata zilei si a noptii, temperatura. Primele calduri se produc in primavara martie-aprilie, iar urmatorul ciclu poate fi oricand in lunile de vara. La pisicile tinute in interior, cu temperatura si conditii de mediu relativ constante, estrul nu mai respecta intocmai acest orar. Pisica de interior poate intra in perioada fertila oricand.
Un estru dureaza aproximativ 7- 10 zile, perioada in care pisica se manifesta vocal si comportamental (vom vedea mai jos). La pisici, spre deosebire de caini, ovulatia are loc in momentul in care se produce raportul sexual. Daca are loc fecundatia atunci caldurile nu dureaza mai mult de 4 zile, iar pisica va fi gestanta. Daca nu are loc fecundatia, atunci caldurile se vor repeta dupa 16- 20 de zile. Astfel o pisica care nu se imperecheaza intra lunar in calduri, situatie nefavorabila pentru sanatatea felinei. Acesta este un argument puternic in favoarea sterilizarii, despre care vom discuta mai multe mai jos. Dupa nastere pisica poate intra destul de repede in calduri, la 4-5 saptamani. Astfel o pisica ce inca mai alapteaza poate fi gestanta cu o alta serie de pui.
Cum recunoastem caldurile?
La pisici caldurile pot fi mai greu de recunoscut decat la caini. Ele nu prezinta scurgeri sau inflamari ale organelor sexuale externe. Se intampla ca unele pisici sa nu prezinte nici unele din semnele de mai jos:
- Pisica devine mai afectuoasa decat de obicei, atat cu membrii familiei cat si cu alte pisici.
- Se tavaleste pe jos lasciv
- Isi freaca posteriorul, uneori capul si gatul de obiectele din jur.
- Incepe sa miaune lung si puternic, incercand sa atraga masculii. Poate fi destul de deranjant pentru familie.
- Adopta o pozitie, de imperechere: cu posteriorul in sus, coada este balansata lent dintr-o parte intr-alta, pisica se culca pe membrele anterioare.
- Isi linge organele genitale
- Nu mai are pofta de mancare
- Va deveni mai agitata, va incerca sa evadeze in exterior.
- Va marca suprafetele, pentru a semnala masculilor disponibilitatea ei pentru imperechere.
Sterilizarea
Estrul este o perioada stresanta pentru pisica. Pisicile care nu sunt lasate se sa imperecheze, intra in calduri frecvent dupa cum am vazut, fapt ce le predispune la numeroase afectiuni. Pe de alta parte o pisica ce este lasata sa se imperecheze necontrolat cu orice motan, poate contracta una din bolile cu transmitere sexuala specifice pisicilor (dintre acestea HIV-ul felin este cel mai frecvent). O pisica in calduri este o povara si pentru familie, care va trebui sa faca fata comportamentului alterat si zgomotelor pisicii femel, dar si ale masculilor veniti sa o curteze. Daca nu aveti o pisica de rasa, valoroasa genetic, sau daca nu doriti sa aveti urmasi de la pisica dumneavoastra, cea mai buna solutie este sterilizarea, atat pentru pisica cat si pentru dumneavoastra. O pisica poate avea pana la cateva zeci de urmasi intr-un an daca nu este controlata imperecherea. Nu veti reusi sa gasiti intotdeauna stapani pentru toti puiutii, astfel ca va creste numarul pisicilor abandonate. Iar in strada suprapopularea se produce rapid. Sterilizati pisicuta inainte sa intre in primele calduri sau oricand mai tarziu in viata. Este o procedura nedureroasa, sigura, iar pisica se recupereaza usor in cateva zile.
Perioada căldurilor și împerecherea
La fel ca majoritatea specialiștilor în domeniu vă recomand cu tărie să sterilizați pisicile femele cât mai curând posibil. Odată ce o femelă pisică ajunge la pubertate ea devine matură și începe sezonul căldurilor. În cazul pisicilor domestice, perioada de călduri la pisici ține din ianuarie până în august, depinzând însă de locație și climat.
Dacă nu se imperechează sau dacă nu este sterilizată, pisica ta va avea aceste cicluri de călduri la fiecare 2-3 săptămâni, cauzând numeroase neplăceri atât pentru stăpâni cât și pentru ea însăși. În timpul căldurilor pisica ta se va concentra doar asupra încercărilor de a evada din casă pentru a se împerechea. Dacă găsește un motan în jur, pisica ta va obține ceea ce-i cere organismul. Pisica ta va avea o singură idee în gând (nevoia de împierechere) pe care o va face auzită prin apeluri cu voce tare către eventualii masculi care ar putea fi prin jur. Pisica ta va pândi pe lângă uși, așteptând să primească semnale de la un eventual motan care ar putea da târcoale casei tale. Dacă acel motan își face simțită prezența, pisica ta va face tot posibilul să evadeze din casă pentru a se împerechea.
Uneori pisicile se maturizează mai repede decât în mod obișnuit, nelăsându-le timp stăpânilor să le sterilizeze. În acest articol vom încerca să răspundem la câteva întrebări despre ce se întâmplă cu pisica ta în perioada căldurilor.
Ce se întâmplă în perioada căldurilor?
Perioada căldurilor la pisici este descrisă ca și perioada predispoziției la împerechiere, și este legată de producerea estradiolului (un tip de estrogen) de către foliculii ovarieni. Perioada căldurilor la pisici nu trebuie confundată cu perioda menstruației la femeil. În perioada căldurilor pisicile nu elimină sânge, însă uneori pot apărea urme de mucoasă.
Pisicile femele sunt considerate a prezenta ovulație indusă, ceea ce înseamnă că ovulația nu apare fără împerechiere sau stimulație manual. Dacă pisica nu se împerechează în timpul căldurile nivelul hormonilor va scădea în timp și ciclul căldurilor se va înceta. Însă acesta se va repeta în 2 sau 3 săptămâni.
Ce se întâmplă în timpul împerechierii?
Pisica ta va trimite semnale motanilor doritori de împerechiere având o poziție a corpului unică: capul îl ține lăsat în jos, membrele anterioare indoite, partea din inferioară a spatelui ridicată pentru expunerea vulvei, coada ridicată și îndreptată spre o parte laterală a corpului. Această poziție permite motanului o penetrare ușoară. Picioarele din spate va călca ritmic, ca în cazul unui mers pe jos pe loc.
Motanul va monta pisica din spate, ținând-o cu dinții de partea din spate a gâtului. Gestul mușcatului pe de o parte asigură cooperarea din partea pisicii, iar pe de altă parte poate stimula creierul pisicii să producă ovulație.
La cât timp după împerechierea apare sarcina?
De obicei ovulația apare în decursul a 20-50 de ore de la împerechierea iar ovulele sunt viabile pentru fertilizare aproximativ o zi. Ovulele sunt fertilizate în oviduct și apoi sunt transportate către uter. Aici ovulele se implantează în mucoasa uterină în 10-12 zile.
Poate o pisică să facă pui cu mai mulți motani?
Răspunsul este da. Pe stradă o pisică se poate împerechea cu unul sau mai mulți motani în decursul unui ciclu de călduri care poate dura până la 21 de zile. Deși de multe ori genetica pisicii are un cuvânt de spus, faptul că aceasta naște pui multi colorați demonstrază că ea s-a împerecheat cu mai mulți motani. Unii deținători de pisici, precum și cei care se ocupă de pisici de rasă, se asigură că pisica lor se împerechează cu un singur motan în perioada căldurilor pentru a asigura continuitatea rasei pure.
Poate o pisică să rămână însărcinată în timp ce alăptează?
Răspunsul este da și la această întrebare. De aceea este foarte important să ții pisica în casă, departe de motani, în timpul alăptării puilor. O dată ce pisica începe înțărcarea puilor, ea trebuie sterilizată, dacă nu-ți mai dorești și alți pui. Deasemenea ar trebui să sterilizezi și puii, indiferent dacă îi păstrezi sau îi dai spre adopție.
La ce vârstă poate o pisică să rămână însărcinată?
Deși pisicile se maturizează sexual când au vârsta cuprinsă între 5 și 12 luni, se poate întâmpla ca pisica ta să intre în călduri la 4 luni. Dacă pisica ta rămâne însărcinată la vârsta asta, vei avea o situație în care un pui de pisică are prorpii ei pui. Acest lucru este periculos atât pentru pisica mamă cât și pentru puii ei.