La aproximativ 10-14 zile de la imperechere, femela va putea depune primul ou. Vom stii ca acest moment a sosit analizand cloaca ei care este mai umflata decat de obicei (vizibil cu 24 de ore inainte de eveniment). Mai mult, anterior acestui moment ea va fi petrecut mai mult timp in cuib si va fi consumat mult os de sepie sau bloc mineral.
Imbaiarea este esentiala in perioada depunerii si clocirii oualor, pentru a nu se deshidrata.
Al doilea ou va fi depus la distanta de 2 zile de primul, urmand ca urmatoarele sa fie lasate la numai o zi sau chiar mai des. Un total de 4-10 oua pot fi depuse de o femela perus intr-o singura runda de reproducere. Ouale sunt mici, rotunde si albe.
Clocitul incepe de regula de la depunere oului al treilea, insa nu exista o regula in acest sens. Din acest motiv pui pot iesi din ou la distanta de cateva zile, in functie de intervalul de timp aflat intre primul ou si ultimul, asociat cu inceputul clocitului. Perioada de incubatie dureaza intre 17 si 24 de zile, in functie de cat de multe oua exista. Media este de 18 zile.
Dupa prima saptamana de clocit ouale pot fi inspectate pentru a observa daca sunt fertile. Examinate la lumina puternica (lanterna) intr-o camera intunecoasa, ouale vor prezenta o retea de capilare si o umbra in centrul oului, reprezentand embrionul. Ouale fara vinisoare sunt infertile. Spalati-va pe maini inainte de a atinge ouale. Aveti grija sa nu purtati pe maini grasimi sau substante chimice. Reduceti cat mai mult timpul de analizare a oualor.
Femela este cea care cloceste ouale, fiind hranita de mascul. Ea are grija sa intoarca ouale pe toate partile pentru ca embrionul sa nu adereze de coaja.
Ingrijirea puilor
Puii de perus ies din nou golasi si orbi, incapabili sa isi sustina capetele sus. Puii vor iesi din oua in ordinea depunerii oualor. Pana la momentul in care ultimul pui va iesi, primul eclozat va fi deja viguros si va incerca sa ii domine pe ceilalti. Puii pot rezista 24 de ore din momentul in care au iesit din ou pana cand sa fie hraniti.
Verificati ca fiecare pui sa fie hranit. Prin pielea rosietica fina veti putea vedea si pipai usor gusa. Daca sunt prea multi pui si parintii nu reusesc sa ii ingrijeasca, mutati puii mai fragili la un alt cuib cu pui sau incercati sa ii cresteti voi. Hranirea din mana a papagalilor nu este o treaba usoara, insa cu determinare veti reusi sa salvati viata micutilor mai putin norocosi.
In primele saptamani, femela va petrece mult timp pe cuib, asigurand caldura puilor. Ea va fi hranita de mascul, iar la randul ei va alimenta puii.
In aceasta perioada furnizati hrana din abundenta, in special hrana umeda si semi-umeda.
Dupa primele 2-3 saptamani femela va incepe sa paraseasca cuibul. Ea ii va permite masculului sa hraneasca si el odraslele. Daca in colivie mai exista un cuib, este posibil ca femela sa demareze o noua serie de oua. Nu lasati femela perus sa aiba mai mult de doua serii de pui pe an, intrucat stresul este prea mare si ar putea sa isi piarda viata.
La 10 zile ochii puilor se deschid si incep sa apara primele pene. Pene de zbor apar la varsta de 22 de zile.
Cand puii sunt deja impanati (14 zile) puteti incepe sa curatati cuibul. Asezati puii intr-un vas adanc captusit cu prosoape de hartie. Schimbati asternutul in cuib dupa care puneti puii inauntru.
La 35 de zile, micutii vor iesi timid din cuib si isi vor exersa aripile. Plasati cateva stinghii mai spre baza coliviei pentru a le fi usor accesibil. Hranitoarele putin adanci vor fi asezate si ele pe fundul colviei. Oferiti puilor aceeasi hrana ca si adultilor, acest fiind momentul in care vor incepe sa se alimenteze singuri. Insa, intarcati complet vor fi doar la varsta de 6 saptamani, atunci cand vor putea fi mutati din colivia de reproducere.
Asigurati-va ca fiecare pui este apt sa se hraneasca singur. Daca acest lucru nu se intampla, hraniti manual puii neajutorati. Daca legumele proaspete sunt prea tari pentru ei, fierbeti-le si maruntiti-le.
Daca doriti sa obtineti pui blanzi, instaurati o rutina de mangaieri. In fiecare zi, timp de 10 minute atingeti si vorbiti gentil puilor. Puii hraniti din mana se imblanzesc si mai rapid.
La varsta de 10 zile puii pot fi inelati, pentru o mai buna evidenta a lor.
Reproducerea perusilor nu este o sarcina imposibila, insa cere o oarecare meticulizatate in pregatirea pasarilor pentru imperecheat si ingrijirea puilor. Vom reveni cu un articol despre principalele probleme pe care le veti putea intalni de-a lungul acestei operatiuni.
Surse foto: 1, 2
Nicolae Hasegan
ZooLand.ro