Complicatii pot aparea la orice interventie chirurgicala, dar castrarea are un grad scazut de dificultate/riscuri.
Tot timpul pot aparea complicatii. tu trebuie sa te gandesti doar ca o sa fie bine, atat
Orice interventie chirurgicala are un risc de 3% sa faca complicatii, dar ce poti face tu ca sa scazi acest risc este s-o duci la o clinica buna, unde se lucreaza steril (pentru ca am vazut multe...) si sa ai grija ca medicul care-o opereaza sa aiba experienta in astfel de operatii! In rest...Dzeu te va ajuta pentru ca o iubesti!
1. E BINE SA STERILIZAM ANIMALELE? CAND?
Conform celor mai recente si ample studii medicale:
•Tumorile mamare sunt de 3 ori mai frecvente la catea decat la femeie. Dintre tumorile mamare, sunt maligne 53% la catea si 90% la pisica.
•Fata de catelele nesterilizate, catelele sterilizate inainte de primele calduri (care apar la varsta de 7-9 luni) au un risc de cancer mamar redus de 200 de ori, iar catelele sterilizate dupa primele calduri au un risc de cancer mamar redus de 12.5 ori.
(sursa: The Merck Veterinary Manual, Eighth Edition, 2003, Whitehouse Station, NJ, USA)
In plus, sterilizarea prin ovariohisterectomie (eliminarea ovarelor si a uterului) elimina complet riscul de aparitie a cancerului ovarian sau a piometrului (puroi in uter). Piometrul este o boala frecventa la femelele nesterilizate, este dificil de diagnosticat in stadiile initiale si prezinta risc letal in stadiu avansat.
In concluzie, cel mai bine pentru sanatatea unei femele, catea sau pisica, este sa fie sterilizata la o varsta intre 3 si 6 luni (dupa imunizare si inainte de primele calduri).
Studiile recente indica o varsta recomadata similara si pentru sterilizarea masculilor.
Sterilizarea timpurie nu are efecte negative asupra sanatatii. Efectele secundare ale sterilizarii pre-puberale sunt minore: pe de o parte organele genitale externe isi reduc marimea, iar pe de alta parte cresterea oaselor lungi se prelungeste uneori cateva luni.
Exista si alte avantaje importante ale sterilizarii
(vezi si http://www.nafacares.org/Spay_Neuter/why_spay_neuter.htm):
•la motanii castrati, reducerea bulbului penian face ca riscul aparitiei blocajului uretral sa fie mai mic decat la cei ne-castrati
•masculii de caine castrati sunt feriti de bolile prostatei, care apar mai ales la varsta inaintata
•masculii castrati sunt feriti de riscul aparitiei cancerului testicular
•exista o corelatie demonstrata statistic intre starea de animal sterilizat si un nivel redus al agresivitatii. Este adevarat ca sterilizarea in sine nu rezolva automat si sigur probleme de comportament ale unui animal: acestea se trateaza prin efort de dresaj si educare. Dar este cert, verificat statistic, ca incidentele cu oameni muscati de caini implica in 6 cazuri din 10 caini nesterilizati.
(Vezi, de pilda, http://www.nafacares.org/Dog%20Stuff/dog_bite_statistics.htm)
•statistic, durata de viata creste semnificativ la animalele castrate.
Reprodus de pe http://www.ortovet.ro cu acordul dr-lui Liviu Gaita.