Pentru bloc : yorkshire terrier sau bichon sau shitzu iar pentru casa : chow chow sau labrador retriever/golden retriever
Depinde ce persoana esti. am citit undeva in click ca pentru persoanele in varsta singure este bun un teckel, pentru burlaci labrador sau lup nu mai stiu sigur, pentru tinerii activi rottweiler. eu sincer desi nu sunt burlacita as vrea un labradooooooor ii ador. am vazut un pui de labrador la mare si m-a cucerit. insa sunt scuuuumpi si nu imi permit momentan mie nu-mi plac cainii de,, buzunar" sau cei cu blana mare si deasa. imi mai plac si rottweilerii, pitbulii, boxer, pug, shar-pei. mda insa preturile sunt cam mari bafta la alegere.eu te sfatuiesc intai sa citesti despre acel caine pe internet sa vezi cum ii este personalitatea.
Depinde ce`ti place.
Tot timpul mi-am dorit un Labrador Retriever auriu.
Sunt prietenosi, plini de viata si sportivi. Este un caine afectuos, simpatic si rabdator, foarte inteligent, loial, inimos si entuziast. Plin de viata si bland, ii place sa se joace, in special in apa. Adora sa inoate.
Labradorul are un temperament echilibrat, sunt caini prietenosi si minunati cu copiii si tolerant cu alti caini. Sunt caini usor de educat si dresat. Unii dintre ei pot fi rezervati cu strainii, daca nu socializeaza de timpuriu, inca din copilarie. Rasa este recunoscuta pentru firea sa maleabila, prietenosa.
Labrador-ul este dornic sa-si multumeasca stapanul si, de obicei, nu este agresiv fata de om sau alte animale. Pot deveni distrugatori, daca sunt lasati mult timp singuri. Aveti in vedere sa educati labradorii inca de mici sa nu traga in lesa, pentru ca au gatul foarte puternic si pot face asta cu brio. Labradorii sunt un pic mai dominanti si mai independenti in comparatie cu Golden Retriever-ul. Labradorul englezesc este un caine mai calm si mai putin activ, dar se maturizeaza mai rapid in comparatie cu labradorul american.
Talentele sale sunt: vanatoarea, luarea urmei, recuperarea, posibilitatea de a fi caine de paza, politist, detectarea drogurilor, ghid pentru orbi, caine de serviciu pentru invalizi, cautare si salvare, caine de sanie, agilitate si extrem de docil. Labrador Retriever-ul este un caine suficient de bland si de tandru pentru a convietui cu copii, desi cateva linii ale rasei s-au dovenit a fi oarecum hiperactive. Cainele va impartit caminul cu alt caine daca este introdus si socializeaza cu acesta inca din copilarie, dar in acelasi timp are tendinta spre gelozie.
Nu sunt cei mai buni caini de paza intrucat nu sunt extrem de suspiciosi si pot fi pacaliti de un gest prietenos al unui strain. Ravnesc atentie din partea stapanului si au nevoia sa simta ca sunt o parte a familiei. Vor fi multumiti sa traiasca intr-un apartament, daca sunt plimbati suficient. Sunt moderat activi in interiorul caminului si vor fi cei mai fericiti daca beneficiaza de un spatiu pentru joaca (o curte de dimensiuni medii).
Si Ciobanescul Australian arata destul de bine si ste un caine cu un puternic instinct de turma si de paza, foarte inteligent si foarte loial. Este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua . Are un temperament foarte echilibrat. Este un caine usor de dresat, usor de intretinut si foarte dornic de a face pe plac stapanului. Pe scurt, Ciobanescul Australian este un caine cu o versatilitate si o capacitate mare de adaptare la situatii foarte diferite.
Sau Beagle-ul nu este un caine agresiv, dar cu latratul lui prelung, isi va alerta cu siguranta stapanul de prezenta eventualilor intrusi. Sunt companioni inteligenti, blanzi si docili. Plini de viata si curiosi, Beagle-ii ajung sa indrageasca pe toata lumea. Sunt excelenti companioni pentru copii si sunt toleranti cu alti caini. Nu trebuie luati pe incredere cand sunt in preajma altor animalute de talie mica, altele decat confratii lor cainii. Beagle-ul este consecvent si vigilent, nescapanu-i nimic. Datorita blanii sale scurte, acest caine nu necesita o ingrijire speciala. Perierea cu o perie din par de porc sau cu o piele de caprioara ii va mentine Beagle-ului blanita curata si stralucitoare. Cainele naparleste sezonier. Aveti in vedere sa le verificati cu atentie urechile pentru a sesiza din timp debutul vreunei infectii la acest nivel si mentineti-le unghiutele scurtate.
English springer spaniel-ul este inteligent, activ si energic. Un companion demn de incredere si loial, English springer spaniel-ii nu sunt caini de paza excelenti, dar isi vor alerta familia daca se apropie vreun strain. Datorita nevoii lor de miscare, English springer spaniel-ii sunt companioni excelenti pentru copiii activi. English springer spaniel-ii adora apa. English spinger spaniel-ul este un bun animal de companie, fiind tolerant cu copiii, dar rezervat fata de straini. Unii pot fi timizi si trebuie socializati de timpuriu. Poate fi tolerant cu alte animalute de casa, in special daca nu sunt pasari. English springer spaniel-ul este un caine activ si va fi cel mai fericit daca i se asigura o suprafata ingradita, mare pentru a face miscare. Nu sunt recomandati proprietarilor de apartamente la bloc, dar se pot adapta, daca stapanul lor le ofera timpul necesar pentru miscarea zilnica. In general, English springer spaniel-ul este inactiv in interiorul caminului. English springer spaniel-ul are tendinta de a-si manifesta agresivitatea fara de semenii de acelasi sex. Aceasta rasa are tendinta de a deveni distrugatoare si de a latra mult daca este lasata singura pe perioade lungi de timp.
Field spaniel-ul este un caine calm si docil, dar uneori poate fi incapatanat si chiar temperamental. Renumit ca fiind spaniel-ul cu cel mai echilibrat temperament, Field spaniel-ul adora pe oricine ajunge sa-l cunoasca, dar poate fi un pic rezervat in preajma strainilor. Field spaniel-ul este un caine de companie excelent, care va fi incantat sa fie membrul unei familii foarte active. Se intelege bine cu copii, daca sunt obisnuiti cu acestia de la o varsta frageda. Acest caine este foarte protector cu familia sa si va latra intotdeauna, alertandu-si proprietarul de apropierea vreunui strain. Field spaniel-ul are nevoie de un camin cu curte imprejmuita. Nu sunt foarte fericiti sa traiasca intr-un apartament in cazul in care nu sunt scosi frecvent la plimbari lungi. Este un caine activ care tanjeste dupa compania oamenilor. Rasa poate trai in aceeasi casa cu alte animalute de companie, daca este crescut cu acestea. Field spaniel-ului nu-i place sa fie lasa singur fara a avea nimic de facut. Sunt caini inteligenti, plini de energie si necesita o stimulare mentala si antrenament pentru a preveni dezvoltarea comportamentelor distructive. Acestui caine nu trebuie sa i se permita sa hoinaresca liber, ci trebuie purtat in lesa avand in vedere ca are tendinta de a haitui micile animalute sau de a urma orice adulmeca interesant.
Gordon setter-ul este un caine de vanatoare agil si foarte inteligent si in acelasi timp supus si loial familiei sale. Sunt caini afectuosi, fiind companioni excelenti. Curajos, prietenos si vesel, Gordon setter-ul se poarta ireprosabil cu copiii. Poate deveni gelos fata de alte animalute de casa, dar este, in general, tolerant cu acestea. Acestei rase ii palce sa hoinareasca in cautarea de aventura, astfel ca ar fi o ideea buna sa aveti curtea imprejmuita. Gordon setter-ul are nevoie de un stapan care este in acelasi timp si ferm, dar si rabdator. Per ansamblu, este un caine tolerant care este dispus sa se adapteze oricarei situatii pentru a va fi in preajma. Gordon setter-ul este un caine excelent atat pentru persoanele sportive, cat si pentru familiile active. Sunt vanatori cu calitati impresionante, cu un simt al mirosului foarte fin, fiind apti de a recupera, a lua urma si a vana la sol. Gordon setter-ului ii place sa alerge si sa se joace cu copiii. Sunt caini loiali si demni de toata increderea, dar sunt rezervati cu strainii. Gordon setter-ul poate fi crescut si intr-un apartament de bloc. Este relativ inactiv in interiorul caminului, astfel ca o curte de dimensiune mare este absolut necesara. Gordon setter-ul este inteligent, ceea ce-l face usor de educat pentru a fi ascultator si supus si pentru a efectua activitati la sol. El raspunde cel mai bine dresajului aplicat cu consecventa si multa rabdare. Dresajul sever ii poate induce anumite tulburari de comportament, putand deveni fie prea timorat, fie incapatanat.
Kuvasz-ul este un protector innascut si poate fi intrucatva posesiv. Fiecare membrul al familiei sale este considerat un membru al haitei sale, iar Kuvasz-ul isi va apara haita pana la ultima suflare. Rasa tinde sa devina independenta si necesita o implicare cat se poate de mare, timpurie, in directia dezvoltarii unor aptitudini sociale adecvate. Ca si caine de paza innascut, Kuvasz-ul isi va proteja fiecare membrul al familiei. Nefiind cea mai buna alegere pentru familiile cu copii mici, aceasta rasa are tendinta sa devina mai buna, cu calitati superioare in preajma mai multor adulti din familie decat a unuia. Kuvasz-ul tinde a fi un caine solicitant din punct de vedere emotional, afectiv si poate fi incapatanat. Rasei ii place sa petreaca un timp egal atat in casa, cat si afara, in aer liber si suporta bine atat ambiantele excesiv de calde, cat si pe cele excesiv de reci. Dresajul Kuvasz-ul nu necesita vreun antrenament special pentru a fi un caine de paza, dar necesita socializare si cultivarea supunerii pentru a se comporta adecvat. Daca nu este expus la posnele copiilor, inca din copilarie, Kuvasz-ul poate fi intolerant si potential agresiv. Aceasta rasa necesita un volum complet de miscare pentru a preveni aparitia plictiselii si a problemelor de comportament. Socializarea timpurie a acestui caine este cruciala pentru prevenirea dezvoltarea unui comportament distant, rece, nesociabil si independent. Blana alba, frumoasa a Kuvasz-ului necesita o periere regulata pentru a o mentine in cea mai buna forma. Imbaierea deasa nu este necesara deoarece aceasta poate antrena aparitia unei pieli uscate si a problemelor la nivelul firului de par. O periere meticuloasa efectuata zilnic va mentine cainele un aspect uluitor.
Iti recomand sa te documentezi bine inainte sa iei decizia, poate cauti o carte cu rase de caini, te uiti la poze si citesti descrierile raselor care-ti plac. Sau poti cauta si pe net. oricum trebuie sa te interesezi ca sa nu iei un caine care la inceput e mic si dragut, iar cand creste devine enervant si incepi sa nu`l suporti sau sa vezi ca nu te mai poti ocupa de el, sa ca nu-ti place comportamentul lui.
Am uitat sa-ti spun ca daca iti alegi un caine de genul Bichon, va trebui sa te obisnuieti cu parul pe haine, mai ales pe cele negre se vede ca naiba. Am avut si eu bichon si am si 2 pisici, pot sa zic ca ii cadea parul mai rau ca la pisici, desi ii dadeam mancare pentru blana sanatoasa, si il periam in fiecare zi, ii faceam baie o data la 1 saptamana -1 saptamana jum. Plus ca se murdareste repede. Toti cainii cu blana alba sunt ft dificil de ingrijit. Si daca e un caine care trebuie plimbat, se murdareste de 2 ori mai repede, gandeste-te ca lui nu-i pasa daca ploua, sau altceva, si daca il scoti la plimbare il aduci gri inapoi. De-asta mai bine iti iei un caine care nu necesita un tratament sofisticat sau de care nu trebuie sa ai grija in permanenta, care nu mananca mult, si care se poate dresa usor, sa fie ascultator.
Daca vrei sa îl ţii afara îti ecomand un caine lup, singura problema este ca mănancă foarte mult, daca vrei unul sa îl ţii în casă îţi recomand un Bichon, Pudel sau Pomeranian.
Nu conteaza rasa.Consider ca doar oamenii snobi se gandesc sa isi cumpere un catel de rasa(neaparat). Cand cumperi/adopti un catel o faci pentru el in primul rand,sa ii oferi un camin,iubire, hrana, etc
Nu trebuie neaparat sa cumperi poti merge la un adapost si acolo gasesti catei de rasa.
Sper ca te-am ajutat!
O zi buna in continuare!
Un buldog sau ciobanesc german si daca vrei poti sai dresezi. pti sa-mi dai funda please sau ia o carte despre caini si vezi tu. poti sa-mi dai funda?
De pinde de tine daca esti sedentar/sedentara(adica stai doar in casa), daca iti place sa stai pe afara sa alergi sa te plimbi, deci depinde de tine.Pentru mine cea mai buna rasa de caine este Golden Retriever.
Lov3TheWorld întreabă: