Bichon Bolognese
Origine Italia
Inaltime 25.0 - 30.0 cm
Greutate 3.0 - 4.0 kg
Istoric rasa Este un Bichon de tip vechi, numit initial Bichon italian si este cosiderat de unii o varietate a Bichonului Frise. Ca si acesta a fost adus de navigatori in secolul al XV-lea si s-a dezvoltat mai des in regiunea Bologna, de unde ii vine si numele. Datorita frumusetii si gratiei lui a fost foarte mult apreciat mai ales la curtile regale din Italia, Spania si Rusia. Caterina de Medicis, Caterina I, sotia lui Petru cel Mare, Maria Tereza, imparateasa Austriei au avut drept companioni acesti caini. Multe tablouri ale Renasterii din Franta, Italia si Spania reprezinta caini foarte asemanatori cu Bolognese.
Descriere Fizica Este un caine de talie mica, de jucarie, cum mai este numit, cu un corp compact, un pic mai lung decat inalt. Capul este potrivit de lung, craniul lat si usor boltit si pare datorita urechilor foarte distantate intre ele mai mare decat este. Ochii sunt rotunzi, mari si de culoare inchisa. Urechile lungi, prinse sus atarna de-a lungul capului si sunt acoperite cu par lung in smocuri. La baza, urechea este putin rigida, astfel ca partea ei superioara ramane usor departata de craniu dand capului o aparenta de latime. Blana are un par lung, usor departat de corp, moale, lanos, in smocuri bogate, mai scurt pe bot si este intotdeauna alba.
Personalitate Este un caine inteligent, gratios, gingas, bland, linistit, vesel. Este ascultator, afectuos si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii, dar este vigilent si precaut cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale.
Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de un periaj si pieptanat zilnic pentru a nu se incalci, mai ales pe abdomen, in spatele urechilor, zona dintre picioare. Nu naparleste, parul mort este indepartat prin periere. Trebuie indepartat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi. Blana va fi spalata regulat pentru a o pastra alba si curata.
Conditii de viata Se simte bine mai ales intr-un apartament langa un stapan iubitor. Este recomandat persoanelor care au timp pentru a ingriji cainele, blana acestuia fiind pretentioasa. Are un nivel moderat de activitate, dar nu ii displac plimbarile lungi. Are nevoie de socializare si dresaj.
Dresaj Cu un dresaj consecvent si bland se pot obtine fara probleme rezultatele dorite pentru ca este un caine inteligent, dornic sa fie pe plac stapanului si de aceea pricepe cu usurinta ce i se cere.
Utilitate Este un placut si devotat companion.
Bichon Frise
Origine Franta
Inaltime 23.0 - 30.0 cm
Greutate 4.0 - 6.0 kg
Istoric rasa Este o rasa cu origine veche, a fost adus in Franta de catre marinarii din Tenerife, Insulele Canare. A devenit, datorita gingasiei si farmecului lui, un favorit al doamnelor franceze si italiene din epoca. Rasfatatul saloanelor, impodobit cu panglici, a fost inconjurat de atata atentie incat a primit numele de "Bichonner" (ferchezuit). A fost apreciat la curtile regale din timpul lui Ludovic al XIV-lea si Ludovic al XV-lea. Pictorii Boucher si Frahgonard l-au imortalizat in picturile lor. Pana in secolul al XX-lea devenise un caine foarte raspandit in Franta si era deseori vazut acompaniind flasnetarii sau luand parte la spectacolele de circ. Si-a primit noul nume in anii 1930.
Descriere Fizica Este un caine de talie mica, cu aspect pufos. Craniul este mai lung decat botul si usor boltit, stop proeminent, nas rotund si negru. Ochii sunt rotunzi, nu prea mari, de culoare inchisa. Urechile, destul de lungi, atarna pe langa cap si sunt acoperite cu par bogat. Coada de lungime medie este purtata in sus, curbata gratios, insa nu purtata pe spate, dar parul care o acopera este lung si cade deasupra spatelui. Blana este dubla cu un prim strat des, pufos si un strat exterior cu un par de lungime medie, matasos, cret, rasucit in bucle alungite cu o lungime de 5-7 cm. Are culoarea alb curat. Capul este acoperit complet cu par bogat, formand mustati si barba.
Personalitate Este un caine inteligent, vesel, jucaus, sociabil, activ, sensibil, bland. Este afectuos si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii, dar are o atitudine banuitoare fata de straini. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.
Ingrijire Blana acestui caine trebuie periata zilnic si tunsa din cand in cand pentru a nu deveni prea lunga. Stilul de tunsoare variaza de la tara la tara. De asemenea va fi spalat regulat pentru a-i mentine blana alba si curata. Se va taia parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi. Acest caine nu naparleste.
Conditii de viata Este un caine care se adapteaza la conditiile de viata oferite si la stilul stapanului. Se simte bine intr-un apartament langa o familie iubitoare si care are timp pentru a avea grija zilnica de caine. Are un nivel moderat de activitate. Ii place sa-si insoteasca permanent stapanul. Are nevoie de socializare si dresaj.
Dresaj Cu un dresaj consecvent, variat, bland se pot obtine fara probleme rezultatele dorite pentru ca este un caine inteligent si intelege repede ce i se cere.
Utilitate Este un placut caine de companie.
Bichon Havanez
Origine Cuba
Inaltime 20.0 - 31.0 cm
Greutate 3.0 - 6.0 kg
Istoric rasa Asupra originii sale nu se stie prea multe. Este considerat urmasul Bichonilor europeni (Bolognese, Maltese) si care au ajuns in Cuba in timpul dominatiei spaniole. A fost crescut ca animal de companie de catre aristrocratia cubaneza si a fost renumit dupa capitala acestei tari.
Descriere Fizica Este un caine de talie mica, mai lung decat inalt, indesat. Capul este proportional cu corpul, trapezoidal, craniul lat si plat, bot subtire, fruntea un pic ridicata. Ochii sunt migdalati, mari, de culoare inchisa. Urechile sunt ascutite, nu foarte lungi, lasate si acoperite de un par lung si bogat. Coada este ridicata, purtata in forma de crosa, acoperita cu par lung, matasos. Blana are un par lung, matasos, neted, des si se prezinta in smocuri care tind sa se uneasca la extremitati. Poate fi crem deschis sau inchis, gri sau alb cu pete din aceste culori, culoare havanei, rar alb curat.
Personalitate Este un caine inteligent, vioi, vesel si jucaus, bland, sensibil, sociabil. Este atasat, ascultator si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii daca nu il necajesc, caz in care devine retras pentru un timp. Se intelege si cu alti caini sau alte animale din casa. Este uneori galagios.
Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de periaj de 2-3 ori pe saptamana pentru a indeparta firele de par moarte si pentru a nu se incalci. Blana de la picioare trebuie tunsa pentru a nu se forma franjrui care sa-i ingreuneze miscarile. Nu naparleste. Trebuie indepartat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare si din urechi.
Conditii de viata Este un caine cu un nivel mediu de activitate. Se adapteaza la conditiile de viata oferite si la stilul stapanului. Se simte bine intr-un apartament langa o familie iubitoare si care are timp pentru a avea grija zilnica de caine. Ii plac plimbarile scurte si dese in aer liber, recomandate a fi facute zilnic (cu 3 plimbari pe zi va fi fericit). Are nevoie de socializare si dresaj.
Dresaj Este un caine sensibil la intonatia vocii, care doreste sa-si multumeasca stapanul si pricepe cu usurinta ce i se cere. De aceea, dresajul nu ridica probleme. Trebuie invatat de mic cat si cand sa latre. Unii din acesti caini sunt folositi pentru spectacolele de circ.
Utilitate Este un vesel si devotat companion.
Bichon Maltese
Origine Italia
Inaltime 20.0 - 25.0 cm
Greutate 2.0 - 3.0 kg
Istoric rasa Dintre rasele Bichon, rasa Maltese este cea mai veche. Exista in epoca faraonilor. Urme ale acestor caini s-au gasit in Egipt si in Grecia cu 350 i.e.n. In mormantul lui Ramses al II-lea s-au gasit statuete ce reprezinta acest tip de caine. Sunt atestari din care rezulta ca era cunoscut in Italia in epoca imparatului Claudius, in anul 45 i.e.n. Aristotel il numea " favoritul doamnelor ". Autorii antici remarcau deseori frumusetea rasei, grecii erau atat de indragostiti de aceasta rasa incat au construit chiar monumente funerare pentru ei. Un tablou al lui Titian, pictat in 1576 reprezenta un Maltese foarte asemanator cu cel de astazi. A fost cainele cel mai indragit in Evul Mediu, in epoca Renasterii si continua sa fie si astazi.
Descriere Fizica Este un caine mic foarte elegant, cu aspect patrat. Capul este proportional fata de corp, craniul lat si plat, stop proeminent, bot destul de lung, proportional fata de craniu, acoperit cu par lung, nas mare si negru. Ochii sunt rotunzi, mari si negri. Urechile de forma triunghiulara, de lungime medie, sunt acoperite cu un par bogat, lung si lasate pe langa cap. Coada este destul de lunga, purtata rulat deasupra spatelui si acoperita cu par bogat. Parul este lung, fin, matasos, des, stralucitor si foarte bogat si acopera intregul corp, capul, coada, picioarele pana la labe. Este alb curat sau sidefiu si purtat cu o carare pe mijlocul spatelui.
Personalitate Este un caine inteligent, vioi, istet, jucaus, foarte prietenos, sociabil, sensibil. Este ascultator, afectuos si foarte devotat stapanului, iubitor si rabdator cu copiii, dar destul de precaut si vigilent cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.
Ingrijire Blana acestui caine necesita periaj si pieptanat zilnic si spalat regulat. Se va indeparta parul crescut in exces la colturile ochilor, in urechi, dintre pernutele de la picioare. Nu naparleste in mod obisnuit dar parul mort se inlatura prin periere. Parul de pe frunte se prinde cu o bentita sau fundita pentru a nu acoperi ochii. Petele de lacrimi pot fi sterse daca sunt inestetice cu solutii speciale.
Conditii de viata Este un caine care se simte foarte bine intr-un apartament, alaturi de un stapan iubitor, afectuos si care are suficient timp zilnic pentru a ingriji cainele. Are un nivel de activitate scazut dar nu refuza cand si cand o plimbare mai lunga. Are nevoie de socializare si dresaj.
Dresaj Este un caine inteligent care vrea sa faca pe plac stapanului, sensibil si de aceea dresajul se face cu usurinta. Trebuie sa fie bland si consecvent.
Utilitate Este un placut si afectuos companion.
Eu ti-as recomanda un Border Collie, dar tu i-ati ce vrei tu. uite aici un site cu caini : http://www.infocaini.ro/rase-de-caini/
Te-am ajutat? Funda?
A fost folositoare si pentru noi aceasta descriere. Multumim!
Spre deosebire de ceilalţi, bichonul maltese nu mai creşte şi rămâne micuţ şi drăgălaş. ce-i mai mic e mai frumos. deci... tu alegi. fundiţă?
Frize-ul nu lasa par, pe langa celelalte rase de bichoni, maltese-ul are parul foarte lung si sunt si cei mai mici, bolognese-ul o varietate mare de culori, havanese-ul este foarte inteligent...
Dupa parerea mea ai putea sa-ti iei frise sau bolognese pentru ca sunt cei mai draguti.Te rog sa-mi scrii ce ti-ai luat.
JockerStoica întreabă:
Aly359 întreabă:
Nelutuborda întreabă: