Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Uite, du-te la un petshop din oras si intreaba de mancare pentru perusi, o sa-ti dea mancare pentru perusi cu vitamine. Daca nu te descurci, sper sa te ajute asta :
Hranirea perusilor
In habitatul lor natural, perusii se hranesc cu seminte si verdeturi. In captivitate, hrana lor obisnuita este alcatuita in principal din mei si ca supliment nutritiv, dintr-o varietate de legume proaspete.
Proteinele
Perusii au nevoie de un aport semnificativ de proteina in hrana zilnica - cca. 12-15%. Meiul acopera in mare parte acest necesar, intrucat contine 11.1% proteina, dar, intrucat continutul proteic al meiului se afla la limita inferioara a necesarului de proteina, este recomandat ca in dieta perusului sa se adauge si alte alimente care sa completeze aportul de proteina in organism. In acest scop se poate folosi lintea (21.5% proteina), in amestec cu meiul, in proportie de 1/3 din portia zilnica. Lintea este, de asemenea, mai bogata in saruri minerale (5.6%).
Grasimi si carbohidrati
In timpul iernii, cand perusii consuma mai multa energie (si mai multa mancare), este necesar ca dieta lor sa fie mai bogata in grasimi si carbohidrati. Meiul contine 59.8% carbohidrati si 3.7% grasimi - datorita continutului ridicat de carbohidrati este recomandabil in timpul iernii, asa cum lintea, care contine 34.2% grasimi este recomandata si ea, tot iarna, in amestec cu meiul.
Alte alimente care pot constitui un adaos la meniul zilnic al perusului sunt semintele de iarba si de trifoi si, daca perusul nu refuza, iarba proaspata. De asemenea, morcovii, spanacul, andivele, varza de bruxelles si varza creata sunt recomandate ca suplimente nutritive; morcovii se taie rondele subtiri iar legumele cu frunze se atarna in cusca. Este posibil ca perusul sa refuze initial vegetalele proaspete, dar, daca sunt adaugate in cantitati mici in ratia zilnica, se vor obisnui cu ele si le vor consuma cu placere. Atentie la prospetimea legumelor, legumele vestede pot fi chiar daunatoare sanatatii perusului.
Necesarul de apa
Desi perusii nu beau multa apa, este absolut necesar ca aceasta sa se gaseasca la dispozitia lor, proaspata, in fiecare zi. In apa se pot adauga vitamine, la recomandarea medicului veterinar.
Nisipul care ajuta digestia
In general pasarile inghit nisip (unele chiar pietris) pentru a facilita macinarea semintelor in stomac - in cazul perusilor, nisipul ajuta digestia si este recomandat sa le fie la indemana - cea mai simpla metoda este presararea unui strat de nisip special (pe care il achizitionati in acest scop de la pet-shop, este sterilizat si "imbogatit" cu iod, calciu si magneziu - iar daca folositi nisip obisnuit riscati ca perusul sa se imbolnaveasca) in bolul in care puneti semintele. In loc de nisip puteti folosi coji de ou pisate fin, care reprezinta si o sursa de calciu. Unii crescatori recomanda chiar nisipul provenit din macinarea scoicilor, care poate fi luat de pe litoral si se poate utiliza bine fiert, pentru a elimina microorganismele.
Pe lângă mei, care e hrana de bază a peruşilor din captivitate, poţi să îi dai legume proaspete, bine spălate şi tăiate mărunt: linte, morcov, spanac, porumb.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.15.15.91) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro